Manoela Popescu
Grupul PPE și-a arătat în mod clar sprijinul deplin pentru agricultori și zonele rurale dinamice, ca parte esențială a modului de viață european. Politica grupului PPE în ceea ce privește agricultura s-a manifestat de la responsabilizarea tinerilor fermieri, la susținerea financiară pentru reînnoirea generațiilor și investiții pentru inovații în agricultură, la progrese tehnologice și atenuarea schimbărilor climatice, până la susținerea unui model agricol european competitiv bazat pe familii și fermieri profesioniști.
Astfel, la Congresul european al tinerilor fermieri care a reunit la Bruxelles peste 300 de tineri fermieri, factori de decizie politică și părți interesate din domeniul agricol din întreaga Europă, grupul PPE a discutat despre provocările și oportunitățile cu care se confruntă tinerii formatori de cadre. În acest context, purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru agricultură și dezvoltare rurală, Herbert Dorfmann, unul dintre organizatorii congresului, a subliniat nevoia urgentă de reînnoire a generațiilor în agricultură, dat fiind faptul că „în 2020, doar unul din zece fermieri avea sub 40 de ani”. Susținerea tinerilor fermieri s-a materializat prin Premiile Tinerilor Fermieri Europeni pentru idei și practici durabile și inovatoare care abordează provocările cu care se confruntă sectorul agricol, respectiv reînnoirea generațiilor, atenuarea schimbărilor climatice, securitatea alimentară și progresele tehnologice, acordate în cadrul evenimentului (https://www.eppgroup.eu).
De asemenea, se știe deja faptul că grupul PPE a depus eforturi majore pentru a împiedică clasificarea fermelor de familie ca poluatori industriali, respectiv ca fermele de bovine să nu fie considerate ca fiind unități industriale. Ca atare, noua lege privind emisiile industriale (Directiva privind emisiile industriale) va proteja natura fără a crea mai multă birocrație pentru întreprinderi. Aceasta deoarece, grupul PPE a dorit reducerea emisiilor industriale, dar „împreună cu industria, fermierii și IMM-urile, nu împotriva lor”. În plus, grupul PPE a obținut garanții pentru fermierii din UE, așa-numita „clauză de reciprocitate”, care oferă asigurarea că, în viitor, produsele agricole importate vor respecta cerințe de mediu comparabile cu cele existente pentru fermierii europeni în temeiul Directivei privind emisiile industriale.
Cum pentru PPE, agricultura este un sector de importanță strategică, o finanțare mai solidă, ajutor pentru reînnoirea generațiilor și investiții sunt printre propunerile politice prezentate în documentul de poziție „Viziunea PPE pentru agricultura europeană” adoptat de grup în prima parte a lunii octombrie. Potrivit președintelui grupului PPE, Manfred Weber, prin intermediul respectivului document de poziție, grupul PPE își arată sprijinul deplin pentru agricultori/fermieri și zonele rurale. Din această perspectivă, așa cum a declarat președintele grupului PPE, „Îi ascultăm pe fermieri și îi tratăm cu respect, lucrând în același timp pentru o agricultură mai inovatoare, mai competitivă și mai durabilă în Europa”. De asemenea, grupul PPE „protejează securitatea alimentară a Europei, susținând un model agricol european competitiv bazat pe familii și fermieri profesioniști”. În acest sens, grupul PPE va fi consecvent în a susține o Politică Agricolă Comună (PAC) puternică și bine finanțată, insistând asupra unui buget mai mare pentru PAC, cu mai mare echitate și mai puțină complexitate și birocrație. Credința grupului PPE fiind aceea că, doar în acest fel, „fermierii noștri pot face față numeroaselor provocări care ne așteaptă” În plus, grupul PPE promite să-și intensifice eforturile pentru a combate „lipsa alarmantă de reînnoire generațională în agricultură, în special prin transformarea zonelor rurale în zone mai atractive pentru generația tânără”. Iar în acest sens solicită o concentrare reînnoită asupra cercetării și inovării în agricultură, reducând impactul asupra mediului, fără însă a reduce producția agricolă (https://www.eppgroup.eu).
Conform documentului de poziție al grupului PPE, în prezent, în UE există aproximativ 9 milioane de ferme, cu o forță de muncă de aproximativ 17 milioane de persoane. Sectorul de aprovizionare cu alimente, în sens mai larg, cu agricultura în centrul său, reprezintă aproximativ 8% din totalul locurilor de muncă din UE. Cu toate acestea, venitul agricol este considerabil mai mic decât salariul mediu în majoritatea statelor membre. În plus, din 2005, UE a pierdut aproximativ o treime din exploatațiile agricole, iar ponderea persoanelor angajate în agricultură a scăzut de la 6,4 % din totalul locurilor de muncă din UE în 2005 la 4,2 % în 2020. Ca atare, grupul PPE s-a angajat să pună capăt acestui declin, astfel încât perspectivele agricole ale UE să fie luminoase.
În acest sens, grupul PPE pledează pentru un model agricol european bazat pe familii și fermieri profesioniști în cadrul unor comunități rurale reziliente, susținute de o diversitate de activități economice sustenabile și eficiente, fără însă a nega existența și importanța altor modele agricole sustenabile. Astfel, grupul PPE apără agricultura tradițională agro-pastorală și alte sisteme de creștere a animalelor în aer liber, recunoscând rolul acestora în conservarea biodiversității și în menținerea activității agricole în întreaga Europă. Ca atare, potrivit grupului PPE, este nevoie ca în respectivele zone să ne asigurăm că atât agricultura cât și turismul sunt posibile, coexistând în mod performant. În același timp, grupul PPE acordă atenție modelului agriculturii urbane și consideră că trebuie luate măsuri pentru a reduce decalajul dintre mediul urban și cel rural prin promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce a provocărilor cu care se confruntă atât cei care trăiesc în orașele noastre, cât și cei care trăiesc în mediul rural. Încurajarea agriculturii urbane și a piețelor de fermieri pot servi drept catalizatori eficienți pentru această integrare. De asemenea, grupul PPE susține un model de agricultură ecologică în adevăratul sens al cuvântului și nu doar la nivel ideologic. Iar inovațiile și investițiile în agricultură reprezintă motoarele unei agriculturi ecologice la nivelul UE.
Potrivit documentului de poziție al grupului PPE adoptat pe 10 octombrie 2023, investițiile în tehnologii de ultimă oră și accesul la acestea sunt esențiale pentru a menține competitivitatea agriculturii europene pe piața mondială, precum și pentru a menține standardele înalte și metodele de producție durabile, în conformitate cu așteptările societății. Credința grupului PPE este că cercetarea și inovarea vor da rezultate mai bune decât simpla impunere de obiective de sus în jos indiferent dacă este vorba despre reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră sau de orice altceva. De aceea grupul PPE solicită o concentrare asupra cercetării și inovării în agricultură în toate statele membre, în funcție de prioritățile UE și luând în considerare dimensiunea regională. Ideea este că, prin încorporarea tehnologiilor de ultimă oră, se va obține o reducere a impactului asupra mediului, fără însă o reducere a producției agricole europene. Astfel potrivit grupului PPE, adoptarea agriculturii de precizie și a inovațiilor ecologice nu numai că va spori productivitatea, ci va reduce la minimum amprenta ecologică. Ca atare, grupul PPE solicită proceduri mai rapide și mai bune de aprobare a noilor tehnologii alternative. În același timp, este evident pentru grupul PPE că există o nevoie stringentă de investiții în tehnologie și infrastructură, în sisteme de gestionare a energiei, în internet accesibil, fiabil și rapid în zonele rurale, și că trebuie să îmbunătățim interoperabilitatea, competențele digitale, hub-urile de inovare digitală și să dezvoltăm noi modele de afaceri și de guvernanță. În consecință, grupul PPE promite că se va lupta pentru a crește bugetul pentru programul de cercetare Orizont dedicat agriculturii, alimentației și bioeconomiei. În plus, grupul PPE va continua să promoveze utilizarea inteligenței artificiale, a big data, a digitalizării și a utilizării tehnologiei spațiale europene în vederea optimizării gestionării terenurilor.
Grupul PPE apreciază că Politică Agricolă Comună (PAC) este principalul motor pentru o agricultură mai inovatoare, mai competitivă și mai durabilă în Europa. De aceea grupul PPE își dorește o PAC puternică și bine finanțată și promite fermierilor europeni că va depune toate eforturile pentru a monitoriza foarte atent punerea în aplicare a PAC 2023-2027, astfel încât planurile strategice naționale să îndeplinească obiectivele stabilite. De asemenea, grupul PPE promite că va fi vigilent pentru a se asigura că prerogativele constituționale ale regiunilor UE în materie de politică agricolă sunt protejate și că agricultorii sunt tratați în mod egal în toate statele membre. Considerând că distribuția sprijinului PAC trebuie să fie echitabilă între statele membre și în cadrul acestora. De altfel grupul PPE a demonstrat că este pregătit să respingă propunerile legislative nechibzuite care încearcă să înlocuiască PAC, deturnându-i fondurile și impunându-le noi sarcini fermierilor fără a le oferi alternative viabile și compensații. În acest sens, cazurile concrete fiind propunerile privind restaurarea naturii, pesticidele și emisiile industriale. Cu siguranță acum nu este momentul să ne punem în pericol securitatea alimentară, mai ales în contextul conflictului armat din Ucraina și Fâșia Gaza. De asemenea, grupul PPE este pregătit să respingă propunerile care pun în pericol drepturile de proprietate ale fermierilor și nu dispun de evaluări de impact cuprinzătoare, în special în ceea ce privește viabilitatea exploatațiilor agricole și reînnoirea generațiilor. În plus, grupul PPE apreciază că bugetul PAC ar trebui să fie majorat pentru tinerii fermieri inovatori. De altfel grupul PPE a subliniat faptul că va sprijini toate măsurile care să le permită tinerilor să asigure viitorul sectorului agricol, „abordând provocările legate de accesul la terenuri și la finanțare, promovând serviciile de consiliere, educația și formarea profesională, asigurând coerența între măsurile locale, naționale și europene pentru tinerii fermieri și prin intermediul strategiilor de succesiune a exploatațiilor agricole” (https://www.eppgroup.eu).
De altfel, grupul PPE promite să susțină în continuare măsurile regionale pentru a face regiunile rurale mai atractive pentru ca oamenii, tineri și bătrâni, să trăiască în ele, precum și inițiative promițătoare, cum ar fi satele inteligente, care să fie fundamentate inclusiv pe o circularitate sporită, pe utilizarea beneficiilor digitalizării și ale inteligenței artificiale.
În acest sens s-a înscris și conferința pe tema agro-digital („O transformare digitală pentru fermieri și comunități rurale pentru un viitor sustenabil”) de pe 8 decembrie 2023 organizată în cadrul ediției 2023 a Zilelor Europene Agroalimentare, care au avut loc în perioada 6-8 decembrie 2023, la Bruxelles. În respectivele zile s-au discutat subiecte precum perspectivele agriculturii europene, tendințele pieței agricole, siguranța alimentară, respectul pentru mediu, tehnologiile digitale și fluxuri de date cu fermieri, factori de decizie din UE, reprezentanți ai întreprinderilor, analiști și experți digitali. Evenimentul a oferit ocazia de a examina provocările actuale și viitoare din sectorul agroalimentar european și de a evalua modul în care Politica Agricolă Comună (PAC) și Pactul Verde European pot contribui la realizarea unei agriculturi mai ecologice, mai durabile, echitabile și mai competitive în Europa.