Manoela Popescu
Acordul care a intrat în vigoare vineri între Israel și Hamas a permis locuitorilor din enclava palestiniană asediată timp de aproape două luni să respire puțin, iar ajutorul umanitar să se accelereze. Inițial, armistițiul și schimbul de ostatici dintre Israel și Hamas fusese anunțat pentru joi, 23 noiembrie 2023, dar a fost amânat pentru vineri, 24 noiembrie. În acest sens, cabinetul israelian votase marți, 21 noiembrie, în favoarea unui acord de schimb de ostatici cu Hamas, după mai bine de șase săptămâni de lupte intense în Gaza.
Se cunoapște faptul că acest acord a fost mediat de Qatar și Egipt, cu implicarea SUA. De altfel, chiar premierul israelian Benjamin Netanyahu însuși a recunoscut că președintele SUA a îmbunătățit condițiile acordului, astfel încât să aibă „mai mulți ostatici și mai puține costuri”. Președintele american, Joe Biden, a salutat acordul spunând că este „extraordinar de bucuros” că unii dintre ostaticii care au îndurat „săptămâni de captivitate și calvar nespus” se vor reuni cu familiile lor. La rândul său, prim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe al Qatarului, Mohamed bin Abdulrahman Al Thani, a dat asigurări că speră că acordul va stabili „un acord cuprinzător și de durată” care să pună capăt „vărsării de sânge” și că ar deschide calea pentru „discuții serioase de pace, pentru un proces de pace cuprinzător și just” (https://www.bbc.com).
Privind retrospectiv, după negocierile privind semnarea acordului, Hamas a oferit o serie de detalii despre ceea ce urma să se întâmple în timpul încetării focului de patru zile din Gaza. Astfe, în primul rând, traficul aerian al dronelor și avioanelor israeliene în sudul Fâșiei Gaza urma să fie întrerupt pe durata armistițiului. Cu toate acestea, în nord, acest trafic urma să fie întrerupt numai între orele 10:00 și 16:00, ora locală (08:00-14:00 GMT) în fiecare zi. Pe toată durata încetării focului, trupele și tancurile israeliene ar fi trebuit să rămână în pozițiile lor în interiorul teritoriului Gaza, dar fără a ataca sau aresta pe nimeni. În plus, libera circulație a oamenilor ar fi fost permisă de-a lungul Salah al Din, principala rută prin care mulți palestinieni fug dinspre nord în sudul Fâșiei Gaza (https://www.liberation.fr).
Acordul cerea ca Hamas să elibereze 50 de femei și copii dintre cei 240 de ostatici pe care îi ține, în schimbul unei pauze de patru zile în luptă. Într-o declarație, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că 50 de ostatici (femei și copii) vor fi eliberați de Hamas în termen de 4 zile. La rândul său, Hamas a emis și o declarație în care indică că cei 50 de ostatici vor fi eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene. Potrivit comunicatului de presă al guvernului israelian acordul a fost conceput să deschidă ușa pentru eliberări ulterioare, cu stimulentul extinderii încetării focului: „Pentru fiecare zece ostatici suplimentari eliberați, se va acorda o zi suplimentară de armistițiu”. „Guvernul israelian, Forțele de Apărare Israeliene și serviciile de securitate vor continua războiul pentru a aduce acasă toți ostaticii, pentru a finaliza eliminarea Hamas și pentru a se asigura că statul Israel nu mai este amenințat de grupul din Gaza” (https://www.bbc.com).
În plus, acordul prevedea ca sute de camioane care transportă ajutor umanitar, consumabile medicale și combustibil să intre în Fâșia Gaza. Astfel, acordul ar fi trebuit să permită intrarea în Gaza a 200 de camioane de ajutor umanitar, patru cisterne și patru cisterne de gaz prin punctul de trecere egiptean Rafah pentru fiecare dintre cele patru zile.
Potrivit cifrelor armatei israeliene, aproximativ 240 de ostatici erau reținuți în Gaza, inclusiv cetățeni din 26 de țări ale lumii. Ei au fost răpiți de militanții Hamas în timpul atacului asupra Israelului din 7 octombrie, care a provocat moartea a aproximativ 1.200 de oameni. În vederea facilitării eliberării ostaticilor se preciza intervenția Comitetului Internațional al Crucii Roșii În timp ce, Israelul deținea, potrivit datelor publicate miercuri de Societatea Prizonierilor Palestinieni, aproximativ 7.200 de prizonieri palestinieni în închisorile sale, inclusiv 88 de femei și 250 de copii cu vârsta de 17 ani sau mai mici. Cei aleși pentru a fi eliberați au reprezentat jumătate dintr-un total de 300 de prizonieri de pe o listă publicată de guvernul Netanyahu. Dintre aceștia, 277 (89%) erau bărbați, 121 (40%) sub 18 ani și 203 (68%) au fost arestați între 1 ianuarie și 5 octombrie anul acesta. Majoritatea dintre ei sunt rezidenți din Cisiordania și Ierusalim arestați pentru că au aruncat cu pietre în soldații israelieni, au încercat atacuri cu înjunghiere, au făcut explozibili, au deteriorat proprietăți și au contactat organizații ostile, printre alte acuzații. Israelul a publicat această listă deoarece legea sa impune ca înainte de eliberarea unui prizonier, cetățenii să fie informați în termen de 24 de ore în cazul în care doresc să facă recurs la Curtea Supremă a Israelului. După eliberare, prizonierii vor fi transportați cu autobuzul la sediul prezidențial al Autorității Palestiniene, ca și în vremuri anterioare, deși liderul acesteia, Mahmoud Abbas, nu a participat la negocierile de armistițiu.
Ca atare, vacarmul asurzitor al războiului a încetat vineri, 24 noiembrie, în zorii zilei, în Fâșia Gaza, iar această tăcere a durat mai mult de patru zile cât s-a prevăzut inițial. Astfel, pentru prima dată după mai bine de șase săptămâni de bombardamente necontenite, locuitorii din Gaza au putut să se miște pașnic, fără teama de a fi uciși de o lovitură inamică. Pauza în lupte a oferit un răgaz binevenit pentru aproximativ 2,4 milioane de locuitori ai enclavei, unde peste 14.000 de oameni au fost uciși de la reluarea războiului dintre statul evreu și gruparea islamistă din 7 octombrie. În mai puțin de o săptămână, armistițiul a permis deja eliberarea a 70 de ostatici israelieni și a 210 prizonieri palestinieni, iar până la acest moment (30 noiembrie 2023) 97 de ostatici israelieni și 250 de prizonieri palestinieni au fost eliberați.
Armistițiul umanitar trebuia să se încheie marți, 28 noiembrie dimineața, dar Hamas și Statele Unite au anunțat luni după-amiază două zile de prelungire. În noaptea de duminică spre luni, Hamas, aflat la putere în Gaza din 2007, „căuta să prelungească armistițiul dincolo de cele patru zile”, cu scopul de a „crește numărul de prizonieri eliberați” (https://www.liberation.fr).
În această perioadă de armistițiu, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), mulți dintre cei 1,7 milioane de oameni, care au fost nevoiți să-și abandoneze casele din cauza războiului, au profitat pentru a se întoarce acasă, pentru a măsura amploarea pagubelor cauzate de bombardamente sau pentru a se reîntâlni cu cei dragi.
Marți seară, 28 noiembrie 2023,10 ostatici au fost eliberați, la schimb cu 30 de deținuți palestinieni. Asta în ciuda faptului că, în cursul zilei, s-au înregistrat mai multe încălcări ale acordului de încetare a focului. Familiile israelienilor ținuți ostatici în Gaza speră ca înțelegerea să reziste până când toți cei răpiți vor reveni acasă. Printre ei e chiar și un bebeluș de 10 luni. Raportate de rudele lor, poveștile unora dintre minorii eliberați de Hamas încă de săptămâna trecută trezesc îngrijorare cu privire la tratamentul primit și trauma de care riscă să sufere. Aproximativ treizeci de copii au fost eliberați de Hamas de când armistițiul umanitar cu Israelul a intrat în vigoare vineri, 24 noiembrie. Pe măsură ce au fost eliberați, rudele lor au raportat presei câteva detalii despre cele șapte săptămâni de captivitate (https://www.liberation.fr).
În timp ce negocierile au continuat în culise pentru prelungirea armistițiului, al șaselea schimb de prizonieri palestinieni cu ostatici Hamas a avut loc peste noapte de miercuri spre joi (29 spre 30 noiembrie). Astfel, 10 ostatici israelieni, inclusiv cinci cetățeni cu dublă cetățenie (un olandez, trei germani şi un american), precum şi doi ruși şi patru thailandezi, au fost predați de Hamas Crucii Roşii Internaționale, înainte de a fi duși în Israel. La schimb au fost ulterior eliberați 30 de palestinieni (16 minori și 14 femei) deținuți în mai multe închisori israeliene. Aceștia au fost întâmpinați cu sărbători în Cisiordania, dar au izbucnit ciocniri între palestinieni și forțele de securitate israeliene în fața închisorii Ofer, lângă Ramallah. Potrivit Semilunii Roșii Palestiniene, cinci persoane au fost rănite, inclusiv una grav, cu muniție reală. De asemenea, în ciuda armistițiului în curs, potrivit poliției israeliene, două persoane au fost ucise în dimineața zilei de astăzi, 30 noiembrie, iar alte opt au fost rănite, cinci dintre ele grav, într-un atac cu armă asupra unei stații de autobuz din vestul Ierusalimului (https://www.tf1info.fr).
De aceea, dar ținând cont și de faptul că „volumul ajutorului umanitar care ajunge la palestinienii din Gaza este încă total insuficient”, așa cum a precizat miercuri, 29 noiembrie 2023, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, atât ONU, cât și SUA și China cer o încetarea a luptei. Acordul de armistițiu a accelerat intrarea ajutorului umanitar, dar aceste ajutoare sunt insuficiente raportat la „catastrofa umanitară monumentală” din Gaza. Mai mult decât atât, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la rândul său, i-a acuzat pe „cei care au influență” că nu au făcut suficient pentru a pune capăt luptei din Gaza, unde sistemul de sănătate este „total copleșit” după săptămâni de bombardamente și lupte. De asemenea, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a joi (30 noiembrie) în Israel, unde urmează să se întâlnească cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a face presiuni pentru prelungirea armistițiului, înainte de a călători în teritoriile ocupate din Cisiordania.
Potrivit președintelui american, Joe Biden, acordul de armistițiu „a produs rezultate semnificative”, dar este nevoie de o prelungire a acestui armistițiu „astfel încât să putem continua să scoatem mai mulți ostatici și să aducem mai mult ajutor”. La rândul său, într-un document diplomatic al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, China a pledat pentru „un armistițiu umanitar de durată și prelungit” în războiul dintre Israel și Hamas, cerându-se „încetarea focului și încetarea luptelor” (https://www.tf1info.fr).
În același spirit, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE pentru Mediterana, organizată luni, 27 noiembrie 2023, la Barcelona Josep Borrell a afirmat, referindu-se la Acordul de armistițiu, că „Pauza ar trebui prelungită pentru a o face viabilă și durabilă în timp ce se lucrează la o soluție politică”. Potrivit acestuia „Există un consens cu privire la o încetare extinsă a focului care să permită eliberarea unui număr mai mare de ostatici și să se îndrepte către o încetare permanentă a focului legată de un proces politic”. Mai mult chiar, Josep Borrell și-a subliniat viziunea pentru o soluție politică a conflictului bazată pe o soluție cu două state, în care o Autoritate palestiniană consolidată să preia controlul asupra Fâșiei Gaza cu sprijinul UE (https://fr.euronews.com). De altfel, întreaga comunitate europeană susține că cele două părți trebuie aduse la masa negocierilor. Așa cum preciza grupul PPE încă din 2008, sprijinirea celor două părți de a găsi consensul în asigurarea păcii și dezvoltării este esențială pentru binele tuturor.
Se pare că impactul major al Acordului de armistițiu constă în faptul că acum întreaga comunitate internațională face presiuni asupra Israelului și Hamas nu doar pentru a prelungi armistițiul din Fâșia Gaza, ci și pentru a găsi o soluție politică a conflictului.