Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la directiva de stabilire a unor norme comune pentru piețele interne în domeniul gazelor naturale și regenerabile și al hidrogenului, potrivit unui comunicat de presă.
Directiva urmărește să faciliteze pătrunderea în sistemul energetic a gazelor regenerabile și a celor cu emisii reduse de dioxid de carbon, permițând trecerea de la gazele naturale, în vederea atingerii obiectivului UE de neutralitate climatică în 2050.
“Acest acord este o mare realizare, deoarece va stimula dezvoltarea sectorului emergent al hidrogenului, tranziția sectorului gazelor naturale către energia regenerabilă și, de asemenea, stabilește norme pentru protecția consumatorilor și consolidează securitatea aprovizionării. Acesta este, fără îndoială, un pas important către obiectivul UE de a atinge neutralitatea climatică în 2050, de care ar trebui să fim cu toții mândri”, a declarat Teresa Ribera Rodríguez, vicepreședinte al guvernului spaniol și ministru pentru tranziția ecologică și provocarea demografică, a cărei țară, Spania, deține președinția semestrială a Consiliului UE.
Directiva face parte din pachetul privind decarbonizarea piețelor hidrogenului și gazelor naturale, care include și un regulament.
Atât directiva, cât și regulamentul fac parte din pachetul “Fit for 55” și au ca scop crearea unui cadru de reglementare pentru infrastructura și piețele dedicate hidrogenului și pentru planificarea integrată a rețelelor.
De asemenea, acestea stabilesc norme pentru protecția consumatorilor și consolidează securitatea aprovizionării.
Restul pachetului privind gazele naturale va fi convenit de către Consiliu și Parlament într-o etapă ulterioară.
Consiliul și Parlamentul au convenit asupra împărțirii între operatorii de sisteme de transport (OST) și operatorii de sisteme de distribuție (DSO) pentru hidrogen.
În ceea ce privește protecția grupurilor vulnerabile, statele membre trebuie să se asigure că dreptul de a schimba furnizorul sau participantul pe piață este acordat clienților într-un mod nediscriminatoriu în ceea ce privește costurile, efortul și timpul. Acordul provizoriu prevede dispoziții privind modul în care ar putea avea loc deconectările, pentru a proteja clienții de viitoarea dezafectare a rețelei de gaze sau de reconversia acesteia în hidrogen. Este necesară consultarea organizațiilor corespunzătoare, informarea prealabilă a clienților, iar nevoile specifice ale clienților vulnerabili vor fi luate în considerare.
Statele membre au competența de a decide cum să protejeze clienții vulnerabili de deconectări și de a decide care este cea mai bună modalitate de a-i sprijini.
În cele din urmă, acordul provizoriu prevede o coordonare sporită între planurile de dezvoltare a rețelelor de hidrogen, de energie electrică și de gaze naturale. Planurile de dezvoltare a rețelelor se vor baza pe integrarea sectorială, pe principiul “eficiența energetică pe primul loc” și pe prioritizarea utilizării hidrogenului în sectoarele greu de decarbonizat.
Acordul provizoriu la care au ajuns Consiliul UE și Parlamentul European trebuie acum să fie aprobat și adoptat în mod oficial de ambele instituții.
Comisia Europeană a prezentat această propunere la 15 decembrie 2021, ca parte a celui de-al doilea lot de propuneri din cadrul pachetului “Fit for 55”, care vizează alinierea legislației UE în domeniul climei și al energiei la obiectivul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și de a atinge obiectivul de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
Directiva face parte din pachetul privind decarbonizarea piețelor hidrogenului și gazelor naturale, care include și un regulament. Consiliul și Parlamentul vor conveni asupra regulamentului într-o etapă ulterioară. (A.S.)