Femeile din Uniunea Europeană continuă să câștige mai puțin decât bărbații, diferența medie de remunerare între femei și bărbați în UE fiind de 13%, informează Comisia Europeană, înaintea Zilei Egalității Salariale. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare 1 euro câștigat de un bărbat, o femeie câștigă doar 0,87 euro.
Aceasta marchează data care simbolizează câte zile suplimentare trebuie să lucreze femeile până la sfârșitul anului pentru a câștiga ceea ce au câștigat bărbații în același an. În acest an, Ziua Egalității Salariale cade pe 15 noiembrie.
Înaintea acestei zile simbolice, Věra Jourová, vicepreședintele pentru valori și transparență, și Helena Dalli, comisarul pentru egalitate, au declarat următoarele:
„Ziua Egalității Salariale are rolul de a ne reaminti că trebuie să ne continuăm eforturile pentru a reduce diferențele de remunerare între femei și bărbați. Salarizarea egală pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de valoare egală este unul dintre principiile fondatoare ale UE. Acesta a fost stabilit în Tratatul de la Roma în 1957.
Cu toate acestea, progresele în ceea ce privește eliminarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați stagnează în acest an și au fost lente de-a lungul anilor. Acest lucru ne reamintește că stereotipurile de gen continuă să afecteze femeile și bărbații în toate sferele vieții, inclusiv la locul de muncă, și că sunt necesare acțiuni specifice pentru a pune în aplicare principiul remunerării egale.
Comisia lucrează în mod consecvent pentru a promova egalitatea între femei și bărbați în UE. În luna iunie a acestui an, a intrat în vigoare Directiva privind transparența salarială. În temeiul acestei noi legi, angajații vor putea să își valorifice dreptul la o remunerație egală pentru o muncă egală sau pentru o muncă de valoare egală prin intermediul dreptului la informații privind remunerația.
Cei despre care se stabilește că au suferit o discriminare salarială bazată pe sex trebuie să obțină remedierea muncii neplătite și să primească o remunerație echitabilă pentru aceasta. Transparența este esențială pentru o schimbare reală, iar această nouă legislație este un pas important în direcția corectă. Punerea în aplicare a directivei de către statele membre va fi acum esențială pentru aplicarea principiului remunerării egale pentru toți cetățenii UE.“
Directiva privind transparența remunerării a intrat în vigoare la 6 iunie 2023. Ea stabilește un cadru clar pentru aplicarea conceptului de “muncă cu valoare egală” și criterii care includ competențele, efortul, responsabilitatea și condițiile de muncă. Ea îi ajută pe lucrători să identifice și să conteste discriminarea căreia i-ar putea fi victime.
De asemenea, directiva îi ajută pe angajatori să evalueze dacă, în practică, structurile lor de salarizare respectă într-adevăr principiul egalității de remunerare.
Statele membre au la dispoziție trei ani pentru a o transpune în legislația națională. Directiva va garanta că femeile și bărbații din UE vor primi o remunerație egală pentru muncă egală.
Comisia Europeană intenționează să sprijine dezvoltarea de instrumente și metodologii pentru ca angajatorii europeni să corecteze orice diferențe nejustificate de remunerare între femei și bărbați. În acest scop, Comisia alocă 6,1 milioane de euro în cadrul programului “Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CERV) pentru a sprijini punerea în aplicare a Directivei privind transparența salarială în statele membre. A. S.