Nu este nicio îndoială: 8 noiembrie 2023 este o zi istorică pentru Republica Moldova. Executivul european a recomandat deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova, Ucraina, și Bosnia și Herțegovina, precum și acordarea statutului de țară candidată Georgiei.
Declarația șefei Comisiei Europene înlătură orice îndoială: ” Republica Moldova nu este vizată direct de război, dar este ținta unor eforturi constante de destabilizare îndreptate împotriva democrației sale. Ea suportă consecințele războiului, adăpostind refugiați ucraineni. Republica Moldova este supusă unui șantaj energetic. Dar la fel ca și Ucraina, Republica Moldova a realizat reforme importante. Spre exemplu, în domeniul justiției, unde a continuat lupta împotriva corupției și crimei organizate. Deci, pentru aceste două țări, Comisia recomandă deschiderea negocierilor de aderare. Mai sunt măsuri, care trebuie îndeplinite, iar despre progresele înregistrate, Comisia va raporta Consiliului în luna martie 2024.”
Raportul Comisiei analizează cât de bine a îndeplinit R. Moldova anterioarele recomandări, în număr de nouă, progresele înregistrate în punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum și pe oferirea de orientări clare cu privire la prioritățile viitoare în materie de reformă.
Raportul afirmă că Republica Moldova „A lansat o reformă cuprinzătoare a justiţiei în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, inclusiv prin evaluarea judecătorilor şi procurorilor proeminenţi. Ţara şi-a reformat organismele anticorupţie şi a crescut numărul de anchete şi de condamnări în cazurile de corupţie. Moldova a adoptat un plan de acţiune pentru dezoligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite.
Noua legislaţie privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalităţii organizate. Ţara a adoptat o strategie privind administraţia publică şi urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-şi reforma gestionarea finanţelor publice şi a adoptat o legislaţie pentru a reforma achiziţiile publice. Moldova a sporit participarea societăţii civile la procesul decizional şi a consolidat protecţia drepturilor omului”.
Nota general a Raportului este optimist dar realist, în text găsindu-se și necesare remarci critice privind întârzieri sau aspect discutabile. Nu trebuie să existe iluzii: Raportul este un document politic ce reflect preocupările Uniunii Europene într-un context extrem de complicat. „Extinderea este o politică vitală pentru Uniunea Europeană. Completarea Uniunii noastre este chemarea istoriei, orizontul natural al Uniunii noastre. Finalizarea Uniunii noastre are, de asemenea, o puternică logică economică și geopolitică. Extinderile anterioare au demonstrat beneficiile enorme atât pentru țările candidate, cât și pentru UE. Cu toții avem de câștigat”, este concluzia președintei Comisiei Europene.
A.S.