Despre o administrație publică modernă și eficace în UE

Manoela Popescu

Se cunoaște faptul că, o administrație publică eficace se referă la capacitatea instituțiilor publice de a furniza servicii de calitate, de a lua decizii prompte și informate, precum și de a gestiona resursele în mod eficient. De aceea, administrațiile publice naționale, regionale și locale eficace sunt esențiale pentru realizarea priorităților UE, dar și naționale (pe teren), pentru punerea în aplicare a politicilor și reformelor care aduc beneficii atât cetățenilor, cât și întreprinderilor și pentru canalizarea investițiilor strategice către dubla tranziție: verde și digitală.

Importanța unei administrații publice eficace și modernă în UE este dată, cel puțin, de următoarele aspecte: asigurarea coerenței și uniformității în aplicarea legislației și politicilor UE în toate statele membre; transpunerea corectă, supraveghere și aplicare eficientă a legislației; promovarea valorilor și obiectivelor UE; gestionarea eficientă a bugetului UE, asigurând că fondurile sunt cheltuite în mod responsabil și în conformitate cu prioritățile stabilite; transparența și implicarea cetățenilor în procesele decizionale ale UE; adaptarea la schimbările tehnologice și sociale.

O administrație publică modernă monitorizează și asigură respectarea regulilor și normelor UE în toate domeniile, inclusiv în economie, mediu și drepturile omului. Iar o mai bună punere în aplicare a politicilor UE și o performanță administrativă mai eficace vor răspunde așteptărilor cetățenilor europeni în ceea ce privește reducerea birocrației și creșterea transparenței și ar putea duce la economii de miliarde de euro anual pentru cetățenii și întreprinderile din UE. În plus, administrația eficace și modernă contribuie la promovarea valorilor europene, cum ar fi democrația, statul de drept și drepturile fundamentale, în toate statele membre.

De asemenea, o administrație publică eficace este crucială pentru gestionarea eficientă a bugetului UE, asigurând că fondurile sunt cheltuite în mod responsabil și în conformitate cu prioritățile stabilite. Administrațiile publice de la nivel central, regional și local sunt responsabile pentru asigurarea gestionării sănătoase și durabile a bugetelor UE și naționale. Acestea colectează fonduri și venituri publice și implementează în mod direct aproximativ o treime din bugetul UE, inclusiv Fondurile de coeziune, Next Generation EU și piesa sa centrală, Facilitatea pentru redresare și reziliență (RRF). Administrațiile publice sunt esențiale în conceperea și implementarea reformelor și investițiilor în cadrul Planurilor Naționale de Recuperare și Reziliență (PRP), precum și a strategiilor de dezvoltare regională care sprijină utilizarea eficientă a Fondurilor de Coeziune (https://commission.europa.eu).

În plus, o administrație publică modernă promovează transparența și implicarea cetățenilor în procesele decizionale ale UE, ceea ce contribuie la creșterea încrederii cetățenilor și la consolidarea legitimității instituțiilor europene.

Cum cetățenii europeni, dar și întreprinderile sunt frecvent în contact cu administrațiile publice, Comisia Europeană a propus un sistem de 25 de acțiuni pentru îmbunătățirea administrației publice în cadrul țărilor UE. Mai ales în contextul în care, din cauza crizelor multiple, administrațiile publice au mari dificultăți de recrutare și de atragere a talentelor și de consolidare a expertizei pe teme din ce în ce mai complexe, cum ar fi tranziția verde și tranziția digitală.

De altfel, multiplele crize cu care ne confruntăm amenință forța structurii noastre democratice, existând un risc semnificativ de subminare a încrederii cetățenilor în instituțiile publice. Potrivit raportului Eurobarometru standard din primăvara anului 2023, încrederea cetățenilor în UE este de 47% (iulie 2023), respectiv cu două puncte procentuale mai mică decât în vara anului 2022. În schimb, încrederea în nivelurile administrației locale și regionale este în creștere, în timp ce încrederea în guvernele naționale și în parlamentele naționale a continuat să scadă, conform Raportului anual al UE privind starea regiunilor și orașelor din 2023 Tendința pozitivă în ceea ce privește încrederea în administrația locală și regională este confirmată de către guvernul OCDE 2023. Motivul pentru această situație este dat de faptul că reprezentanții și administrațiile locale și regionale reprezintă cea mai apropiată legătură cu cetățenii. Administrațiile publice joacă, de asemenea, un rol esențial în promovarea valorilor și principiilor UE. (https://cor.europa.eu).

Astfel, la 25 octombrie 2023, Comisia Europeană a adoptat o Comunicare privind consolidarea spațiului administrativ european (ComPAct). De fapt, acest sistem este un răspuns la solicitările statelor membre, Parlamentului European și Comitetului Regiunilor pentru acțiuni europene în favoarea cooperării și dialogului politic între administrațiile publice la nivel național, regional și local. ComPAct este primul plan de acțiune propus de Comisie pentru a sprijini modernizarea administrațiilor publice din întreaga UE și pentru a consolida colaborarea transnațională a acestora, astfel încât să poată aborda împreună provocări comune. Statele membre pot participa la ComPAct în propriul ritm și în funcție de nevoile și structurile instituționale ale acestora. Prin intermediul ComPAct, Comisia urmărește să îmbunătățească spațiul administrativ european prin promovarea unui set comun de principii generale care stau la baza calității administrației publice și prin consolidarea sprijinului acesteia pentru modernizarea administrativă a statelor membre (https://commission.europa.eu). Sistemul propus de Comisia Europeană include 25 de acțiuni care vizează: încurajarea cooperării între administrațiile publice; consolidarea capacității administrațiilor publice pentru transformarea lor digital; consolidarea capacității administrațiilor publice de a conduce transformarea verde și a consolida reziliența (https://ec.europa.eu).

În ceea ce privește încurajarea cooperării între administrațiile publice un exemplu îl constituie programul de schimb și cooperare între administrațiile publice (PACE), care permite mobilitatea funcționarilor publici europeni în toate statele membre.

Referitor la consolidarea capacității administrațiilor publice pentru transformarea lor digitală, ComPAct va spori disponibilitatea administrațiilor publice de a integra tehnologiile de inteligență artificială în operațiunile lor, cum ar fi auditurile sau achizițiile publice, într-un mod sigur și fiabil. Acest set de acțiuni se înscriu în Documentul de poziție al PPE privind politica digitală adoptat la 7 februarie 2022. Credința grupului PPE este că, similar oricăror alte politici, trebuie discutate și adoptate politici digitale cu scopul de a ne proteja instituțiile politice, administrative și financiare (https://www.epp.eu).

Iar în ceea ce privește consolidarea capacității administrațiilor publice de a juca un rol principal în tranziția ecologică, de exemplu, ComPAct va ajuta administrațiile publice să evalueze și să reducă amprenta lor de carbon organizațională.

Cu alte cuvinte, ComPAct va ajuta statele membre să abordeze Agenda UE pentru competențe și acțiunile din cadrul Anului european al competențelor, să realizeze obiectivele Deceniului digital de a avea 100% din serviciile publice cheie accesibile online până în 2030 și să modeleze condițiile pentru ca economiile și societățile să atingă obiectivele ambițioase în materie de climă și energie pentru 2030. ComPAct va ajuta, de asemenea, țările în curs de extindere a UE pe drumul lor spre construirea unor administrații publice mai bune (https://commission.europa.eu).

Interesul manifestat de către Comisia Europeană pentru modernizarea și eficientizarea administrațiilor publice de la nivel național, regional și local a pornit, în principal, de la faptul că administrațiile publice sunt responsabile de asigurarea unei gestionări solide și sustenabile a bugetelor UE și naționale. Iar acestea sunt esențiale pentru conceperea și punerea în aplicare a reformelor și a investițiilor, inclusiv în cadrul planurilor naționale de redresare și reziliență și al strategiilor de dezvoltare regională. De fapt, administrațiile sunt actori în proiectarea și implementarea reformelor europene, precum și a strategiilor de dezvoltare regională.

Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, afirma că, pentru a asigura modernizarea Uniunii Europene, consolidarea capacității administrațiilor publice din întreaga UE, la nivel național, regional și local, de a implementa prioritățile de politică, de a reacționa eficient la crize și de a gestiona transformările structurale, este crucială. Aceasta deoarece, de la „gestionarea crizelor la implementarea politicilor și reformele strategice, administrațiile publice sunt în fruntea atingerii obiectivelor noastre comune”. Cu ComPAct, UE își consolidează și facilitează sprijinul acordat statelor membre în acest demers (https://commission.europa.eu).

Ca atare, la 29 aprilie 2021, Comisia Europeană a adoptat documentul de lucru al serviciilor pentru a sprijini administrațiile publice din statele membre în vederea realizării de reforme. Respectivul document precizează importanța administrațiilor publice în îndeplinirea obiectivelor UE și experiența Comisiei în a le ajuta să își consolideze capacitățile. De asemenea, la 17 decembrie 2021, a fost înființat Grupul de experți privind administrația publică și guvernanța, platformă online de dialog între Comisie și reprezentanții statelor membre. Obiectivul principal al acestei platforme fiind acela de a identifica provocările comune și de a propune, în calitate de administrație unită, abordări inovatoare.

Administrațiilor publice de la nivel național, regional și local constituie un factor important în consolidarea competitivității în UE. În documentul prezentat de Comisie, ComPAct, recunoaște problemele cu care se confruntă administrațiile publice: șocuri externe, dificultăți în recrutarea și dezvoltarea expertizei pe subiecte din ce în ce mai complexe etc.

Deși nu are competențe juridice directe în sectorul administrativ, UE exercită influență asupra administrațiilor publice ale statelor membre. În special, joacă un rol indirect prin stabilirea de standarde administrative în acquis-ul comunitar. Dezvoltarea unor administrații publice mai eficiente este, de fapt, unul dintre criteriile fundamentale în vederea aderării la UE (https://www.vie-publique.fr).

Cele 25 de acțiuni cuprinse în ComPAct vor fi puse în aplicare în primul rând prin intermediul Instrumentului de sprijin tehnic (IST) și al fondurilor UE disponibile, cum ar fi programul Europa digitală, și va colabora cu toate statele membre și cu părțile interesate pentru a asigura utilizarea lor. În mod evident, Comisia va prezenta un raport privind punerea în aplicare a ComPAct în conformitate cu cerințele de raportare prevăzute de IST (https://ec.europa.eu).

O administrație eficace și modernă în Uniunea Europeană este esențială pentru buna funcționare a proiectului european, promovând valorile și obiectivele UE, consolidând identitatea europeană și contribuind la încrederea cetățenilor în instituțiile europene.

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top