Oficiali europeni: UE nu își permite “să obosească” în a mai oferi sprijin Ucrainei

 

Țările din Uniunea Europeană nu își pot permite “să obosească” în a mai oferi sprijin Ucrainei, acolo unde se decide acum viitorul securității europene, a avertizat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în discursul său adresat ambasadorilor UE, reuniți la Bruxelles la Conferința șefilor de delegații ale Uniunii Europene în lume. Același lucru l-a accentuat și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell. El a  avertizat că războiul dintre israelieni și palestinieni nu mai reprezintă doar un conflict în zona Orientului Mijlociu, ci o bătălie religioasă și a civilizațiilor.

În discursul de deschidere a Conferinței Ambasadorilor UE, reuniunea anuală a șefilor de delegații ale Uniunii Europene în țările lumii, șeful diplomației europene a recunoscut însă că ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu afectează politicile de ajutor față de Ucraina.

“Ambele războaie sunt diferite, complet diferite, în ceea ce privește cauzele și consecințele lor. Dar să fim sinceri: criza din Orientul Mijlociu are deja un impact de durată asupra politicii noastre în Ucraina”, a declarat Borrell.

Pe de altă parte, Roberta Metsola consideră că “Ucraina continuă să sufere din cauza invaziei ilegale a Rusiei pe teritoriul său. Știm ce este în joc acolo. Milioane de europeni știu din experiență exact pentru ce luptă Ucraina. Și astfel, atunci când spunem, și sunt sigur că sunteți întrebați de multe ori acest lucru, că sprijinul nostru pentru Ucraina nu va înceta, vorbim serios. Nu putem permite ca oboseala să se instaleze. Este vorba despre securitatea Europei, precum și despre securitatea Ucrainei”.

Ea a spus că UE trebuie să continue să își îndeplinească rolul pe scena mondială, deoarece Europa este un proiect de libertate, de pace și reconciliere, care este important pentru întreaga lume.

“În Europa, trebuie să începem să ne gândim la noi înșine ca la un actor continental. Acest lucru ne va permite să vorbim pe picior de egalitate cu alte continente globale. Este adevărat că acest lucru necesită o schimbare a mentalității noastre”, a adăugat Metsola.

Președinta Parlamentului European a subliniat importanța construirii unor noi relații constructive cu țările din Africa și America Latină, menționând că PE va promova în mod activ diplomația parlamentară, care acoperă deja peste 160 de țări.

Potrivit lui Metsola, intensitatea acestei activități a crescut de la invazia Rusiei în Ucraina. Parlamentarii pot lucra împreună pentru a rezolva probleme comune, cum ar fi schimbările climatice, dezvoltarea digitală sau inteligența artificială etc.

“Pentru că, într-un mediu geopolitic, în care am asistat la înarmarea alimentelor, a energiei, a migrației, la înarmarea informației și la interferența în procesele noastre democratice – a vorbi cu o singură voce nu este doar necesar, ci este vital. Fără unitate europeană, credibilitatea UE este slăbită… Pentru a face acest lucru, avem nevoie de o mai bună cooperare interinstituțională”, a spus președinta Parlamentului European. A. S

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top