Reacții europene după ce Ucraina a recunoscut limba română drept limbă a minorității române și inexistența “limbii moldovenești”

Vești bune din Ucraina. Prima şedinţă comună a guvernelor României şi Ucrainei, care a avut loc la Kiev s-a încheiat cu o decizie așteptată de toată lumea, și anume faptul că  “limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este de astăzi limba română“, după cum a anunțat prim ministrul ucrainean, Denys Shmyhal. Măsura face parte din condițiile îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.

În prealabil, preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, în timpul vizitei oficiale de la Bucureşti despre  drepturile minorităţilor naţionale din România şi Ucraina. De altfel, acest lucru a fost precizat și în declarația politică semnată de cei doi lideri.

“În plan bilateral, România este interesată de avansarea unei agende cuprinzătoare, în beneficiul cetățenilor români și ucraineni. Dorim o abordare constructivă, transparentă, orientată spre soluții, inclusiv pe dosarele sensibile. Am discutat, pe larg, și despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească. Și noi ne dorim ca cele două minorități, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită și la educația primită în limba maternă”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul ucrainean.

Declarația precizează că cele două guverne trebuie “să rezolve, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limba română și limba «moldovenească», cu respectarea tuturor aspectelor juridice”.

Decizia de la Kiev a fost salutată și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat că decizia Ucrainei de a recunoaște limba română pentru minoritatea etnică română, pe care atât Chișinăul, cât și Bucureștiul au prezentat-o drept rezultatul unui demers comun România – R. Moldova la nivelul trilateralei de cooperare cu Ucraina este o “veste bună”.

În declarația de la bucurești, președinții Ucrainei și României au remarcat  importanța unei cooperări efective care să vizeze asigurarea drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale ucrainene din România și ale persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina, inclusiv prin dezvoltarea cadrului juridic bilateral, bazat pe principiul nivelului echivalent de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și ale persoanelor aparținând minorității ucrainene din România, ținând cont de obligațiile și standardele internaționale”. A. S.

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top