Republica Moldova este din ce în ce mai aproape de începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Plenul Parlamentului European a votat rezoluția prin care solicită Consiliului European și Comisiei Europene începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul acestui an.
Rezoluția a fost adoptată cu 448 voturi pentru, 45 împotrivă și 43 abțineri. Coincidență sau nu, în aceeași zi liderii din Europa se reuneau la Granada pentru al treilea summit al Comunității Politice Europene. Rezoluția a fost votată înainte ca executivul european să prezinte, în această lună, pachetul pentru extindere, document decisiv în vederea unei decizii de deschidere a negocierilor de aderare a R. Moldova la UE, care este așteptată la Consiliul European din luna decembrie.
Guvernul Republicii Moldova, spun europarlamentarii, și-a demonstrat determinarea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene de a începe discuțiile de aderare, adăugând că aderarea Moldovei la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică. Aceștia subliniază importanța ca guvernul de la Chișinău să continue procesul de reformă al țării, nu doar pentru atingerea obiectivului politic de aderare la UE, ci în primul rând pentru îmbunătățirea tangibilă a nivelului de trai al moldovenilor.
UE și statele sale membre ar trebui, de asemenea, să-și sporească asistența financiară și tehnică pentru Moldova, se arată în rezoluția adoptată de europarlamentari, pentru a facilita integrarea ei rapidă și eficientă în UE. Aceasta include lansarea rapidă a unei noi tranșe de asistență macrofinanciară în curs de desfășurare de către Comisia Europeană.
Moldova ar trebui să continue cu reformele
Reiterând că aderarea la UE rămâne un proces bazat pe merit care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare, Parlamentul face apel la toți actorii politici din Republica Moldova să caute un consens asupra celor mai importante și urgente reforme, în scopul armonizării în continuare a legislației țării cu standardele UE. Deputații europeni subliniază activitatea în desfășurare pentru o reformă durabilă și cuprinzătoare a justiției și anticorupție ca fiind deosebit de importantă și solicită autorităților moldovenești să continue lucrările privind deoligarhizarea, reforma managementului finanțelor publice, combaterea crimei organizate și reforma administrației publice.
În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, Moldova a solicitat aderarea la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de candidat la UE în iunie 2022. În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca discuțiile de aderare la UE cu țara să înceapă până la sfârșitul lui 2023. dacă Moldova îndeplinește nouă pași identificați de Comisia Europeană. (A.S.)