Declarația de la Cáceres. Miniștrii culturii din UE vor depune eforturi pentru recunoașterea culturii ca nou obiectiv de dezvoltare durabilă

Miniștrii culturii din statele membre ale UE, care s-au reunit la Cáceres, între 25-26 septembrie, în cadrul reuniunii informale privind cultura, sub egida președinției spaniole a Consiliului, au adoptat o Declarație în favoarea plasării culturii la cel mai înalt nivel politic și, prin urmare, considerând-o un bun public esențial.Prin această declarație, demnitarii și-au luat angajamentul de a depune eforturi pentru recunoașterea culturii drept nou obiectiv de dezvoltare durabilă.

Potrivit președinției spaniole a Consiliului, Declarația de la Cáceres reprezintă un angajament pentru apărarea culturii în ansamblul ei în cadrul proiectului european.

„Ne angajăm să depunem eforturi pentru a face din cultură un element esențial al politicilor de promovare a societăților pașnice, echitabile și egalitare, deoarece cultura joacă un rol esențial în construirea societăților democratice și în dezvoltarea personală a cetățenilor; cultura este esențială pentru realizarea unor societăți mai sănătoase, mai echitabile, mai libere și cu mai mult discernământ, mai tolerante, mai incluzive și mai egalitare. De aceea, fără a anticipa viitoarele discuții post-2030, ne angajăm să lucrăm pentru ca cultura să fie recunoscută în sine ca un nou obiectiv de dezvoltare durabilă”, se menționează în Declarație.

Sesiunile de lucru s-au axat pe continuarea progreselor în direcția gestionării durabile a patrimoniului cultural, pe accesul universal la cultură și pe rolul acesteia de coloană vertebrală a teritoriului.

„Cultura și viața nu sunt niciodată separate, ci părți ale unui întreg. Aceasta deoarece cultura este o sursă de bunăstare, de bogăție și de politică pentru viitor. Cultura face parte din identitatea europeană comună și, de asemenea, din identitatea fiecăreia dintre țările pe care le reprezentăm. Cultura este indispensabilă, pentru că se află în centrul istoriei noastre și pentru că deschide calea spre viitor. Cultura ne salvează și ne separă de ură, intoleranță și barbarie. Angajamentul față de cultură, față de libertatea creatorilor, față de drepturile lor, față de condițiile lor de muncă, față de participare și acces, trebuie să se numere întotdeauna printre obiectivele oricărei autorități publice, deoarece cultura ne definește și este calea către societăți mai libere, mai fericite și mai tolerante, mai durabile și mai generoase”, se mai precizează în Declarație. A. S.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top