Comisia Europeană a plătit încă 1,5 miliarde de euro în cadrul pachetului de Asistență Macrofinanciară + pentru Ucraina, în valoare de până la 18 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă al instituției europene.
Uniunea Europeană urmărește prin acest instrument să ajute Ucraina să își acopere nevoile imediate de finanțare, cu un sprijin financiar stabil, previzibil și considerabil în 2023. Odată cu această plată, Ucraina a primit până în prezent 13,5 miliarde de euro în acest an în cadrul Asistenței Macrofinanciare +.
Acest sprijin va ajuta Ucraina să continue să plătească salariile și pensiile și să mențină în funcțiune serviciile publice esențiale, cum ar fi spitalele, școlile și locuințele pentru persoanele relocate. De asemenea, va permite Ucrainei să asigure stabilitatea macroeconomică și să restabilească infrastructura critică distrusă de Rusia în războiul său de agresiune, cum ar fi infrastructura energetică, sistemele de apă, rețelele de transport, drumurile și podurile.
Această plată are loc după ce, la 25 iulie, Comisia a constatat că Ucraina a continuat să înregistreze progrese satisfăcătoare în ceea ce privește punerea în aplicare a condițiilor de politică convenite și a respectat cerințele de raportare, care au ca scop asigurarea utilizării transparente și eficiente a fondurilor. În special, Ucraina a înregistrat progrese importante în ceea ce privește consolidarea stabilității financiare, întărirea statului de drept, îmbunătățirea sistemului său de gaze, încurajarea eficienței energetice și promovarea unui climat de afaceri mai bun.
„Numai în acest an, am plătit 13,5 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să mențină în funcțiune spitale, școli și alte servicii. Lună de lună, sprijinul nostru continuu ajută, de asemenea, Ucraina să plătească salariile și pensiile. Această asistență rapidă și flexibilă este adaptată la nevoile țării și promovează, de asemenea, reformele transformatoare din Ucraina. Angajamentul nostru de a fi alături de Ucraina este de nezdruncinat și vom continua să ne jucăm rolul pentru a reconstrui o țară modernă și prosperă”, a declarat președinta Ursula von der Leyen.
În total, de la începutul războiului, sprijinul acordat Ucrainei și ucrainenilor se ridică la aproximativ 81 miliarde de euro. Aceasta include sprijinul financiar, umanitar, bugetar de urgență și militar acordat Ucrainei de către UE, statele membre și instituțiile financiare europene, precum și resursele puse la dispoziție pentru a ajuta statele membre să răspundă nevoilor ucrainenilor care fug din calea războiului.
La 20 iunie, Comisia a propus înființarea unui mecanism dedicat care să ofere Ucrainei un sprijin coerent, previzibil și flexibil pentru perioada 2024-2027, pentru o sumă totală de până la 50 miliarde de euro. (A.S.)