Premiul publicului LUX: finaliștii ediției 2024

Numele celor cinci filme finaliste au fost făcute publice în cadrul unei ceremonii la Festivalul de Film de la Veneția pe 1 septembrie. Acestea sunt:

  • 20 000 Species of Bees
  • Frunze căzătoare
  • Pe Adamant
  • Smoke Sauna Sisterhood
  • The Teachers’ Lounge

Finaliștii au fost aleși de un comitet de selecție LUX ce include cineaști și experți din toată Europa.

Acum este rândul cetățenilor să decidă câștigătorul: ei trebuie să privească și să evalueze filmele favorite pe platforma dedicată Premiului LUX.

Anul trecut 45.000 de evaluări provenind de la cetățeni europeni precum și de la europarlamentari au contribuit la alegerea câștigătorului, făcând din acest trofeu unul în care voturile publicului au o greutate aparte.

Filmele finaliste


20,000 Species of Bees
, al regizoarei spaniole Estibaliz Urresola Solaguren, spune povestea unui copil de opt ani care se simte confuz față de felul în care i se adresează ceilalți. Într-o vară petrecută la țară printre crescători de albine, ea își explorează identitatea de gen alături de femeile din familie care reflectează, la rândul lor, la propria feminitate.

În Frunze căzătoare al regizorului finlandez Aki Kaurismäki, două suflete singuratice în căutarea dragostei se întâlnesc întâmplător într-o noapte la Helsinki. Întâlnirea lor trece prin urcușuri și coborâșuri legate de alcoolism, numere de telefon pierdute, neînțelegeri și alte probleme din viață, care nu este întotdeauna „ca în filme”.

Pe Adamant, de regizorul francez Nicolas Philibert, este un documentar despre un centru de zi unic: o structură plutitoare pe Sena, în inima Parisului. Deși plutitor, acest loc este o ancoră în timp și spațiu pentru adulții cu tulburări mintale. Filmul ne invită să urcăm la bord și să întâlnim pacienții și îngrijitorii care dau viață centrului zi de zi.

Smoke Sauna Sisterhood al regizoarei estone Anna Hints spune povestea unui grup de femei care se adună în întunericul sigur al unei saune cu fum pentru a-și împărtăși cele mai intime gânduri și secrete. Învăluite de o ambianță caldă și densă, ele se dezbracă de frici și de rușine pentru a-și regăsi forța interioară.

The Teachers’ Lounge regizat de Ilker Çatak și produs în Germania, o urmărește pe Carla, o profesoară tânără și idealistă care decide să investigheze o serie de furturi nerezolvate din școala ei. Cu ajutorul unei camere ascunse, ea îl descoperă pe hoț, dar revelația produsă de ea surprinde pe toată lumea și o confruntă pe Carla cu o dilemă de nerezolvat.

Filmele au fost prezentate de europarlamentarii Laurence Farreng (Renew, Franța), Ibán García del Blanco (S&D, Spania), Emmanuel Maurel (Stânga, Franța), Salima Yenbou (Renew, Franța) și Željana Zovko (PPE, Croația).

Vizionați și votați

 

Cele cinci filme nominalizate vor fi proiectate în cinematografele din toată Europa, cu subtitrări în cele 24 de limbi oficiale ale UE. Dacă vizionați filmele, nu uitați să le evaluați pe platforma LUX. Filmul câștigător va fi anunțat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în Parlamentul European în martie 2024.Organizat de Parlamentul European și Academia Europeană de Film în parteneriat cu Comisia Europeană și Europa Cinema începând cu 2020, Premiul publicului LUX combină evaluările publicului european cu evaluările eurodeputaților, fiecare reprezentând 50% din rezultatul final.Parlamentul a instituit Premiul LUX Film în 2007 pentru a contribui la difuzarea de filme europene de înaltă calitate artistică care reflectă diversitatea culturală în Europa și nu numai, și care abordează probleme de larg interes, cum ar fi demnitatea umană, egalitatea, nediscriminarea, incluziunea, toleranța, justiția și solidaritatea. (A.S.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top