Exportul cerealelor din Ucraina, o provocare pentru Uniunea Europeană

O mare provocare în acest an pentru Uniunea Europeană este transportarea cerealelor din Ucraina, după ce Rusia s-a retras din acordul care permitea Ucrainei să exporte în siguranță cereale prin Marea Neagră.

În aceste condiții, Uniunea Europeană danunță că este pregătită să exporte aproape integral produsele agricole ucrainene prin ”coridoarele de solidaritate”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Acesta a explicat că o decizie cu privire la prelungirea sau nu a restricțiilor asupra importurilor de produse agricole în cinci țări membre, printre care și România, nu va fi luată mai devreme de luna septembrie, când expiră termenul acestor măsuri.

Acum ”suntem pregătiţi să exportăm aproape totul” prin coridoarele de solidaritate create în statele UE vecine cu Ucraina, a spus comisarul Janusz Wojciechowski, vorbind la o conferinţă de presă prilejuită de reuniunea miniştrilor de resort care se desfăşoară la Bruxelles. ”Este vorba despre circa patru milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, şi am atins acest volum în noiembrie anul trecut”, a adăugat oficialul european.

Acesta a completat că executivul european are în evaluare mai multe inițiative înaintate de țările membre în vederea unui plan comun pentru acoperirea costurilor de transport pentru produsele ucrainene exportate pe calea ferată.

Lituania a solicitat Uniunii Europene să țină cont mai mult de capacitățile statelor baltice de a sprijini exporturile de cereale ucrainene, după ce Rusia s-a retras recent din inițiativa care permitea transportul acestora prin Marea Neagră, anunță AFP, citat de Agerpres.

Pentru a exploata potenţialul rutei alternative pe care o propun, miniştrii lituanieni au cerut UE să reducă procedurile administrative la graniţa polono-ucraineană şi de acum înainte sa le implementeze în porturile baltice.

Trei miniștri lituanieni au evidențiat într-o scrisoare adresată comisarilor europeni, consultată de AFP, că infrastructurile acestor ţări pot ”servi ca o rută alternativă viabilă şi fiabilă pentru tranzitul de produse ucrainene, inclusiv al cerealelor”.

Conform miniștrilor, infrastructurile baltice au o capacitate anuală combinată de 25 de milioane de tone numai pentru cereale.

Săptămâna trecută, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunțat că Varșovia va menține interdicția asupra importurilor agricole ucrainene și după data de 15 septembrie, chiar și în cazul în care Comisia Europeană ar decide diferit, declarație criticată dur de Ucraina.  Volodimir Zelenski i-a transmis Uniunii Europene că nu este de acord sub nicio formă cu prelungirea restricţiilor asupra exporturilor de cereale din ţara să către statele UE din vecinătatea Ucrainei. (A. S.)

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top