Apărarea instituțiilor democratice și a integrității PE de ingerințele nocive

 

Parlamentul European solicită, într-un raport adoptat în această săptămână, sisteme eficiente de monitorizare și supraveghere pentru a detecta ingerințele străine în activitatea sa.

Încercările de a interveni în democrație reprezintă un „un fenomen larg răspândit, care trebuie combătut cu maximum de dârzenie”, avertizează eurodeputații în recomandările lor privind reforma normelor Parlamentului European ce vizează transparența, integritatea, responsabilitatea și lupta împotriva corupției.

Deputații europeni și-au reiterat „șocul profund și condamnarea acuzațiilor de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală” de către trei eurodeputați, un fost eurodeputat și un asistent parlamentar. Deputații solicită măsuri care să consolideze instituțiile UE atunci când sunt vizate de tentative de ingerințe străine. Ei indică „numeroase lacune în normele de integritate și transparență ale Parlamentului” și solicită ca propunerea de 14 puncte a președintei Metsola de reformare a normelor Parlamentului să fie pusă în practică cât mai curând posibil.

Acești primi pași includ, printre altele si următoarele puncte:

  • O perioadă de relaxare pentru deputații europeni care doresc să facă lobby în Parlament atunci când nu mai sunt în funcție
  • Informații legate de integritatea activității parlamentare mai clare, accesibile online
  • Înregistrarea obligatorie în Registrul de transparență pentru orice eveniment cu participarea reprezentanților de interese în PE
  • Cerință extinsă la toți membrii, asistenții și alți membri ai personalului, care au un rol activ într-un raport sau rezoluție de a declara întâlniri programate cu reprezentanții diplomatici ai țărilor terțe și cu părțile terțe care fac obiectul registrului de transparență. Vor fi permise derogări specifice
  • Interzicerea grupurilor de prietenie cu țări terțe în care există deja interlocutori oficiali parlamentari și care ar putea crea confuzie
  • Toate persoanele cu vârsta peste 18 ani care vizitează PE vor completa un nou jurnal de intrare. (nu se aplică jurnaliştilor şi altor instituţii UE)
  • Foștilor membri și foștilor angajați li se vor oferi insigne de acces zilnic
  • Raportorii și raportorii alternativi să prezinte o declarație de conflict de interese la secretariatul comisiei competente atunci când sunt numiți
  • Formular de declarație revizuit privind interesele financiare, care ar include informații mai clare despre locurile de muncă secundare și activitățile externe ale deputaților, după caz
  • Introducerea unui training de conformitate și avertizare
  • Combaterea interferenței străine prin aplicarea regulilor pentru moțiunile de rezoluție depuse de urgență, în conformitate cu Regulamentul 144 (POR) existent.
  • Consolidarea cooperării cu autoritățile naționale pentru a stimula lupta împotriva corupției

Pentru a însoți toate acțiunile menționate mai sus, Parlamentul va desfășura campanii regulate de conștientizare cu privire la obligațiile pentru deputați europeni și personal.

Protejarea mai riguroasă a avertizorilor și clarificarea normelor privind conflictele de interese

Într-un raport adoptat cu 441 voturi pentru, 70 împotrivă și 71 abțineri, deputații solicită revizuirea rapidă a Codului de conduită al deputaților, inclusiv sancțiuni eficiente. Codul ar trebui să protejeze mai eficient avertizorii și să consolideze normele privind conflictele de interese, declarațiile de avere și divulgarea veniturilor colaterale, precum și interzicerea activităților colaterale remunerate pentru entități aflate în Registrul de transparență.

Deși dialogul dintre reprezentanții grupurilor de interese și factorii de decizie rămâne o „parte vitală a democrației europene”, mijloacele inadecvate de influențare, darea sau luarea de mită și alte infracțiuni sunt inacceptabile, subliniază aceștia.

Ingerințele străine trebuie să aibă consecințe

Eurodeputații iau act de faptul că „țări precum Qatar, Maroc, dar și China, Rusia, Emiratele Arabe Unite (EAU), Serbia și Turcia au investit masiv în eforturile de lobby de la Bruxelles”. Ingerințele străine „nu trebuie să rămână fără consecințe”, subliniază aceștia, solicitând suspendarea tuturor propunerilor legislative și nelegislative privind cooperarea cu autoritățile de stat care încearcă să intervină, inclusiv suspendarea finanțării UE. Ar trebui păstrată finanțarea pentru organizațiile societății civile și mass-media independente, precum și pentru asistența umanitară.

Domeniul de aplicare și monitorizarea Registrului de transparență ar trebui extinse și toți eurodeputații ar trebui să declare reuniunile programate cu reprezentanții grupurilor de interese, inclusiv cu reprezentanții diplomatici din țări terțe.

Controlul asupra activităților foștilor deputați în Parlamentul European

Noul organism de etică al UE ar trebui să monitorizeze dacă foștii deputați respectă perioada de incompatibilitate de șase luni, iar accesul lor în Parlament ar trebui revocat dacă fac lobby în numele unor țări cu grad ridicat de risc. Deputații regretă, de asemenea, că a durat atât de mult timp până ce Comisia și-a prezentat propunerea, care nu este destul de ambițioasă pentru a înființa un organism independent de etică al UE.

 „Propunerile de reformă adoptate astăzi vor oferi soluții pe termen lung pentru a contribui la consolidarea capacității noastre de a împiedica actorii externi să intervină în activitatea noastră. Ele vor forma linia noastră de apărare împotriva țărilor terțe autocratice care încearcă să submineze procesul decizional european și ne vor ajuta să protejăm societățile deschise și libere. Acestea vor completa toate măsurile imediate deja instituite pentru a spori integritatea.”, a declarat președinta PE Roberta Metsola.

 „Parlamentul trebuie să rămână o instituție deschisă, apărându-se în același timp împotriva corupției și a ingerințelor străine nocive. În acest scop, propunem ca personalul care se ocupă de chestiuni sensibile să obțină autorizații de securitate, ca toate reuniunile cu părți terțe să fie făcute publice, iar relațiile politice cu țările terțe să se desfășoare numai prin intermediul canalelor parlamentare stabilite.”, a declarat și Coraportorul Vladimír Bilčík din partea PPE.

Context

Comisia specială pentru ingerințe externe, transparență și responsabilitate a PE a fost însărcinată cu redactarea acestui raport, în urma rezoluției plenare din 15 decembrie 2022. Acesta completează setul de măsuri luate de alte organisme ale PE și în curs de pregătire în cadrul acestora. (A. S.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top