Republica Moldova a fost reprezentată la summitul NATO de la Vilnius de ministrul de externe Nicu Popescu, pentru prima dată la un summit NATO după ce în 2016 a participat la nivel de ministru al apărării, acolo unde s-au luat decizii cruciale în contextul internațional complicat.
“Moldova este ferm angajată să aprofundeze în continuare cooperarea noastră cu Alianța și să lucrăm împreună pentru o mai mare stabilitate regională“, a transmis Popescu, într-un scurt mesaj pe Twitter, înainte de începerea summitului.
Prezența Republicii Moldova la Vilnius se va concretiza într-un ajutor concret din partea aliaților, în vederea întăririi capacității de apărare și de modernizare a forțelor armate.
În acest sens, România a fost alături de Republica Moldova în tot acest timp. Președintele Iohannis a declarat recent că “securitatea Republicii Moldova şi cea a Ucrainei sunt conectate, securitatea celor două state fiind legată de securitatea transatlantică”. De altfel, potrivit obiectivelor validate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru summitul de la Vilnius, România va continua să acorde atenţie specială şi să încurajeze menţinerea angajamentului sporit al aliaţilor în raport cu partenerii vulnerabili din vecinătatea estică, în special Republica Moldova.
La reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO din februarie, aliații au convenit asupra unui pachet consolidat de consolidare a capacităților de apărare pentru a sprijini dezvoltarea și modernizarea instituțiilor de apărare și securitate ale Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul securității cibernetice, al comunicării strategice și al instruirii și educației.
Atunci s-a decis intensificarea sprijinului pentru partenerii din Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova.
La solicitarea României s-au decis pachete de sprijin și asistență pentru țările partenere Georgia și Republica Moldova, măsurile decise fiind gândite pentru a consolida reziliența acestor țări și a le menține independența.
Paragraf distinct Republicii Moldova, într-un semnal de apropiere al Alianței Nord-Atlantice
Pentru a doua oară în istoria Alianței, liderii statelor membre ale NATO au adoptat o declarație finală a summitului, care conferă un paragraf distinct Republicii Moldova, într-un semnal de apropiere al Alianței Nord-Atlantice față de acest partener vulnerabil în fața amenințărilor Rusiei. Acesta este unul mai angajant din perspectiva noilor realități geopolitice.
“Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și solicităm Rusiei să își retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără consimțământul Republicii Moldova“, se arată în declarație, printr-un semnat transmis de cei 31 de șefi de state și de guverne din organizația euro-atlantică.
Liderii statelor NATO afirmă își mențin cu fermitate sprijinul pentru „dreptul Moldovei de a-și decide propriul viitor și propriul curs al politicii externe, fără interferențe externe“.
“NATO își intensifică sprijinul politic și practic pentru a consolida capacitatea de rezistență și a susține independența sa politică, având în vedere deteriorarea mediului de securitate“, se mai arată în declarația adoptată la summit.
De asemenea, se menționează că aliații salută eforturile Moldovei de a promova reformele democratice și se angajează să sprijine Moldova pe măsură ce aceasta avansează în procesul de integrare europeană.
“NATO va continua să ofere asistență practică prin intermediul pachetului consolidat de consolidare a capacităților de apărare, pe măsură ce Moldova depune eforturi pentru a-și consolida capacitățile de securitate și apărare și pentru a-și moderniza forțele armate”, au stabilit aliații în ceea ce privește Republica Moldova.
(A.S.)