Declarația finală de la Vilnius statuează că “viitorul Ucrainei este în NATO”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezent la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius, a îndemnat NATO să ofere un răspuns unitar la cererea de aderare a Ucrainei.

 Liderii celor 31 de state membre ale NATO au reafirmat că Ucraina va deveni stat membru al NATO, un angajament luat la summitul de la București din 2008, și au convenit că vor reduce procesul de aderare al acestei țări la un singur pas, prin eliminarea planului de acțiune pentru aderare. Liderii Alianțeiau decis că vor invita Ucraina să adere la Alianța Nord-Atlantică atunci când “aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”.

Aliații au aprobat cele trei programe propuse de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și anume un program multianual de asistență pentru Ucraina, care va permite tranziția de la standardele, instruirea și doctrinele din epoca sovietică la cele ale NATO și reconstrucția sistemului de securitate și apărare a țării, un nou Consiliu NATO-Ucraina, un forum pentru consultări și luarea deciziilor în situații de criză în care aliații și Kievul se vor întâlni de la egal la egal, și angajamentul față de viitorul euro-atlantic al Ucrainei.

“Am reafirmat că Ucraina va deveni membră a NATO și am convenit să eliminăm cerințele pentru un Plan de acțiune pentru aderare. Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă. Am precizat, de asemenea, că vom lansa o invitație pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci când alții vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă ce a avut loc la finalul primei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic, înainte de aliații NATO să-l primească miercuri, la Vilnius, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la reuniunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina.

În Declarația finală a summitului de la Vilnius,  Ucraina este menționată de 45 de ori, dovadă interesul pentru susținerea în continuare a țării. Paragraful al 11-lea sintetizează noul angajament al aliaților în raport cu viitorul euro-atlantic al Kievului.

Susținem pe deplin dreptul Ucrainei de a-și alege propriile acorduri de securitate. Viitorul Ucrainei este în NATO. Reafirmăm angajamentul pe care ni l-am asumat la summitul din 2008 de la București, conform căruia Ucraina va deveni membră a NATO, iar astăzi recunoaștem că drumul Ucrainei către o integrare euro-atlantică deplină a depășit necesitatea Planului de acțiune pentru aderare. Ucraina a devenit din ce în ce mai interoperabilă și mai integrată politic cu Alianța și a făcut progrese substanțiale pe calea reformelor. În conformitate cu Carta din 1997 privind un parteneriat specific între NATO și Ucraina și cu completarea din 2009, aliații vor continua să sprijine și să analizeze progresele înregistrate de Ucraina în ceea ce privește interoperabilitatea, precum și reformele democratice și ale sectorului de securitate suplimentare care sunt necesare. Miniștrii de externe ai NATO vor evalua periodic progresele înregistrate prin intermediul programului național anual adaptat. Alianța va sprijini Ucraina în realizarea acestor reforme pe calea sa către viitoarea aderare. Vom fi în măsură să adresăm o invitație Ucrainei de a adera la Alianță atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile“, se arată în paragraful menționat.

“Acesta este un pachet puternic pentru Ucraina și o cale clară către aderarea la NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.

România susține simplificarea procedurii aderării Ucrainei la NATO. Klaus Iohannis: Așteptăm cu mare interes momentul în care Ucraina să devină aliat

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la sosirea la summitul NATO de la Vilnius, că România susține renunțarea la planul de acțiune pentru aderare în cazul Ucrainei pentru a simplifica procedura de aderare a acestei țări la Alianță.

În ceea ce privește Ucraina, România va continua să fie un susținător ferm al integrării în NATO. Voi susține un angajament sporit în termeni politici și practici, care să permită o mai mare apropiere a acestui stat de Alianță. Dorim să marcăm progrese în ceea ce privește aderarea Ucrainei la Alianță construind pe baza angajamentului asumat de NATO la București, în 2008“, a spus președintele României, în cadrul unor declarații de presă.

El a amintit că a semnat la 1 iunie 2023, la summitul Comunității Politice de la Chișinău, o declarație bilaterală cu președintele Volodimir Zelenski privind susținerea pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei.

“Organizarea primei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, cu participarea președintelui Zelenski, va fi un moment de importanță simbolică, pentru că vom avea Ucraina la masă, ca partener de dialog egal cu ceilalți”, a spus Iohannis.

(A.S.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top