UE își reafirmă sprijinul pentru societatea civilă din Rusia, supusă opresiunii de către regimul de la Kremlin

 

Uniunea Europeană își reafirmă sprijinul pentru societatea civilă din Rusia, supusă opresiunii de către regimul de la Kremlin, pentru susținerea valorilor democratice, a drepturilor omului și opoziției la războiul din Ucraina, se arată într-o declarațiea lui Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell.

„Autoritățile ruse își continuă opresiunea sistematică și nerespectarea drepturilor omului față de proprii cetățeni. Legislația represivă și procesele motivate politic sunt folosite pentru a-i persecuta pe cei care se pronunță împotriva războiului ilegal de agresiune împotriva Ucrainei și pentru democrație și drepturile omului în Rusia. Oleg Orlov, proeminent apărător al drepturilor omului și copreședinte al renumitei organizații Memorial, este acuzat de <<discreditarea forțelor armate ruse>> pentru criticile sale la adresa războiului din Ucraina. Îndemnăm Rusia să respecte Constituția rusă și să renunțe la acuzațiile penale împotriva sa.

Politicianul de opoziție și activistul anticorupție Alexei Navalnîi, este judecat pentru noi acuzații inventate de <<extremism>> și riscă o pedeapsă suplimentară de zeci de ani de închisoare. Audierile în instanță au loc cu ușile închise, încălcându-se astfel dreptul lui Navalnîi la un proces echitabil. Reiterăm apelul nostru pentru eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalny. Autoritățile ruse sunt responsabile pentru siguranța și sănătatea sa.

Alții sunt expuși la intimidare și amenințări, așa cum a arătat atacul scandalos de astăzi asupra jurnalistei Yelena Milashina și a avocatului Alexander Nemov în Groznîi, Cecenia. Acesta este doar cel mai recent episod dintr-o serie de încălcări ale drepturilor omului și acte de intimidare împotriva societății civile din întreaga Rusie”,  transmite Peter Stano, în declarația sde presă.

Uniunea Europeană face apel ca autoritățile ruse să pună capăt acestor atacuri, iar jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului să poată să-și desfășoare activitatea într-un mediu sigur, fără teama de represalii. UE va continua să sprijine în continuare presa independentă, societatea civilă și apărătorii drepturilor omului din Rusia, atât în interiorul, cât și în afara Rusiei, mai transmite purtătorul de cuvânt.

Valuri de arestări în Rusia

Protestatarii din Rusia au fost în vizorul autorităților și înainte de război, dar cu precădere după. Oricine a încercat să-și exprime o opinie diferită a sfârșit după gratii. Imediat după începerea războiului, mii de persoane au fost arestate în peste 25 de oraşe ale Rusiei în timpul unor proteste împotriva războiului din Ucraina, potrivit portalului pentru drepturi civile OVD-Info.

Doar anul trecut, potrivit unei liste publicate de OVO-Info, 7.586 de persoane au fost plasate în custodia poliţiei de la declanşarea protestelor anti-război în Rusia în urma invaziei ruse asupra ţării vecine Ucraina, dintre care 724 în ultimele 24 de ore.

După invadarea Ucrainei mulţi ruşi au ieștit în stradă, însă forţele de securitate au reacționat cu brutalitate, au lovit demonstranţii, pe care i-a urcat cu forța în dube și i-au transportat în pușcării.

Autorităţile au îndeamnat populaţia să nu participe la mitinguri neautorizate, pe care le-au interzis în mod repetat.

Luna trecută,  susținători de-ai lui Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al regimului condus de Vladimir Putin, au marcat aniversarea sa organizând pichete individuale, în timp ce alții au pictat graffiti. Mobilizată în număr mare în centrul Moscovei, poliția a arestat o parte din manifestanți.

Manifestații pro-Navalnîi au avut loc în mai multe orașe europene.

Navalnîi a scris într-un mesaj difuzat pe rețelele de socializare că preferă să-și petreacă ziua de naștere cu un mic dejun în familie și primind cadouri, dar „viața este în așa fel astăzi încât progresul social și un viitor mai bun nu pot fi atinse decât dacă un număr mare de persoane sunt pregătite să plătească”.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top