Uniunea Europeană a aprobat pachetul de sprijin pentru fermierii din România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia

Uniunea Europeană a aprobat pachetul de sprijin pentru fermierii din România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia.Țara noastră va primi un sfert din suma totală.

Comisia Europeană a aprobat o finanțare suplimentară de 430 de milioane de euro din partea UE pentru agricultorii din UE afectați de fenomene climatice nefavorabile, de costurile ridicate ale factorilor de producție și de diverse probleme legate de piață și de comerț, informează un comunicat al instituției europene.

Noul pachet de sprijin va consta în 330 de milioane de euro pentru 22 de state membre. În plus, statele membre au aprobat pachetul de sprijin de 100 de milioane EUR pentru fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, pachet prezentat la 3 mai.

Fermierii din aceste cinci state membre se confruntă cu probleme legate de blocaje logistice ca urmare a importurilor mari de anumite produse agroalimentare din Ucraina.

Măsurile preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina au intrat în vigoare la 2 mai și vor fi eliminate treptat până la 15 septembrie 2023.

O platformă comună de coordonare lucrează, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului comercial între Uniunea Europeană și Ucraina prin intermediul culoarelor de solidaritate.

Fermierii europeni din Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda și Suedia vor beneficia de sprijinul excepțional de 330 de milioane de euro din bugetul PAC.

Plățile pentru ambele pachete de sprijin ar trebui să fie efectuate până la 31 decembrie 2023.

Sumele ce revin fiecărei țări, prin cel de-al doilea pachet de sprijin, de ajutor excepțional:

România – 29,73 de milioane de euro;
Polonia – 39,33 milioane de euro;
Bulgaria – 9,77 milioane de euro;
Ungaria – 15,93 milioane de euro;
Slovacia – 5,24 milioane de euro.
Este a doua tranșă de la Comisia Europeană, prima a fost în cuantum de circa 10 milioane de euro pentru România (sumă dublată de la bugetul de stat), care se vrea un pachet de sprijin și care prevede ca sumele aferente ajutorului să fie achitate fermierilor până la finalul anului. În timp ce primul ajutor s-a acordat pentru stocurile de grâu, al doilea sprijin va viza culturile de porumb, floarea-soarelui și rapiță.

În luna martie, Comisia a anunțat că intenționează să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului Ucrainei cu UE ca metodă de sprijin după invazia ţării de către Rusia. Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), prevede alocări de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 milioane Bulgariei şi 10,05 milioane României, sumă de care țara noastră a fost nemulțumită.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat în acel moment Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români. Drept reacție, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că executivul european va analiza creșterea sumelor acordate pentru fermierii din țările UE afectați de importurile de cereale ucrainene și și-a exprimat recunoștința pentru eforturile României în acest sens.

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene.

La nivelul instituțiilor europene s-au propus și alte măsuri pentru a veni în strijnul statelor membre. Comisia Europeană a propus anul trecut  o măsură excepțională finanțată din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).

Această măsură avea scopul de a permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică fermierilor și întreprinderilor agroalimentare afectate de creșteri semnificative ale costurilor de producție. Astfel de creșteri ale prețurilor, în special la energie, îngrășăminte și hrană pentru animale, perturbă sectorul agricol și comunitățile rurale, generând probleme de lichiditate și de flux de lichidități pentru fermierii și micile întreprinderi rurale care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole. Prin abordarea directă a acestor probleme ale fluxurilor de lichidități, contribuind astfel la menținerea viabilității lor, sprijinul va atenua perturbările pieței și va contribui astfel la securitatea alimentară mondială.

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Fermierii, sprijiniți în cadrul politicii agricole comune, continuă să își demonstreze în mod susținut valoarea producând alimente în condiții dificile. După pandemia de COVID-19, ei sunt în prezent puternic afectați de consecințele invadării Ucrainei de către Rusia. Pentru unii, problema majoră este supraviețuirea lor economică. Prin această măsură, cea mai recentă dintr-o serie de măsuri aplicate în cadrul PAC, le acordăm sprijinul de care au nevoie astfel încât să poată continua să producă alimentele de care are nevoie lumea, să își îngrijească terenurile și familiile.”

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top