Mult așteptata ofensivă a Ucrainei menită să contribuie la transformare democratică a Rusiei

Manoela Popescu

Războiul dintre Ucraina și Rusia intră în cea de-a 474-a zi. Rusia a declarat duminică că a respins un atac ucrainean cu o barcă fără pilot asupra uneia dintre navele sale de război care patrula în Marea Neagră lângă două conducte de gaze care transportă hidrocarburi rusești în Turcia. Iar armata ucraineană a anunțat tot duminică, 11 iunie, capturarea satului Blagodatné din sud-estul țării, primul câștig pretins al ofensivei sale împotriva trupelor ruse din această parte a frontului. Se pare că autoritățile ucrainene își mențin strategia neclară de ofensivă, în timp ce armata rusă raportează timp de șase zile atacurile de amploare, inclusiv cu echipamente livrate de Occident, asupra pozițiilor sale, în special în sudul Ucrainei. Începută pe 8 iunie, contraofensiva împotriva forțelor ruse a Ucrainei a fost anunțată mai târziu de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că pe teritoriul său este în desfășurare o contraofensivă, dar a refuzat să ofere detalii despre operațiunea planificată de mult timp (https://www.rtbf.be).

Contraofensiva ucraineană a început, conform Institutului pentru Studierea Războiului pe 8 iunie. Ucraina desfășurând operațiuni de contraofensivă cu rezultate diferite în cel puțin trei sectoare ale frontului, ca parte a eforturilor de contraofensivă mai ample care au loc încă de pe 4 iunie. În estul Ucrainei, trupele ucrainene au intrat în ofensivă în și în jurul Bakhmutului, efectuând atacuri localizate la granița dintre vestul Donețk și estul regiunii Zaporizhzhia și atacuri la sol în vestul regiunii Zaporizhzhia, în zona de la sud/sud-vest de Orikhiv. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, contraofensiva este puțin probabil să se desfășoare ca o singură operațiune majoră. Probabil că aceasta va consta în mai multe acțiuni desfășurate în multe locuri, de dimensiuni și intensități diferite, pe parcursul mai multor săptămâni. Se pare că forțele ucrainene vor să-i surprindă pe ruși într-un efort principal de recucerire a teritoriilor sale. Deși președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lăudat vineri seara „eroismul” trupelor sale angajate în „lupte grele”, nu a menționat o contraofensivă sau chiar o operațiune militară anume, conform cu atitudinea adoptată de săptămâni de zile de oficialii de la Kiev. În schimb, potrivit Moscovei, Ucraina și-a lansat ofensiva spre est, ocolind bazinul sudic al râului Nipru inundat masiv de distrugerea barajului Kakhovka. Mai mult decât atât, armata rusă a susținut că a respins mai multe valuri de atacuri ucrainene în ultimele zile, inclusiv vehicule blindate, în special în regiunea Zaporizhia (sud-est) deasupra barajului și a zonei inundate. Kremlinul afirmând totodată că acesta a fost contraofensivă a ucrainenilor și că a fost învinsă. Potrivit președintelui rus, trupele ucrainene în această etapă „nu și-au atins obiectivul pe nici unul dintre câmpurile de luptă”, dar au încă un vast „potențial ofensiv” alimentat de armamentul modern livrat de Occident. Cu alte cuvinte, armamentul din Occident face diferența pe câmpul de luptă. În acest context, vineri, 8 iunie, SUA a anunțat o nouă tranșă de 2 miliarde de dolari în ajutor militar oferit Ucrainei, în principal echipamente de apărare antiaeriană și muniție. Confirmarea contraofensivei declanșată de Ucraina a venit pe 9 iunie, iar a doua zi după confirmarea de către președintele Zelensky a acțiunilor contraofensive, armata ucraineană evoca deja primele câștiguri teritoriale. Astfel, armata ucraineană a revendicat duminică recucerirea a trei sate din regiunea de est a Doneţk. Acestea fiind primele câștiguri teritoriale obținute în urma acțiunilor de contraofensivă ucrainene menționate de președintele Volodimir Zelenski (https://fr.euronews.com).

Rusia confirmă ultimele 5 zile de lupte intense, calificând pierderile suferite de partea ucraineană drept “semnificative”, deoarece, susține Vladimir Putin, “se știe că în operațiunile ofensive pierderile sunt de obicei de aproximativ trei la unu”. Potrivit Rusiei, pierderile Ucrainei depășesc cu mult indicatorul clasic de trei la unu. Vladimir Putin a evidențiat eroismul soldaților ruși şi eficiența armamentului rusesc modern, deși a recunoscut că acesta este insuficient. Ca atare, a nuanțat că industria de apărare se dezvoltă rapid și că are loc o creștere drastică a producției de arme moderne. În același timp, liderul de la Kremlin a admis că armata ucraineană își păstrează “potențialul ofensiv”, iar aspect este evaluat “în mod realist” de către conducerea Ministerului Apărării atunci când se decid măsurile care trebuie luate “pe termen scurt”. Constatarea făcută de Kremlin este că toate încercările de ofensivă ale Ucrainei au eșuat. Ministerul Apărării de la Moscova precizând vineri că trupele ruse au respins până la 12 atacuri ucrainene în diferite sectoare ale liniei frontului, din Donbas până în sudul țării. Iar Kievul consideră că Rusia a aruncat marți, 6 iunie, în aer barajul Kahovka pentru a împiedica înaintarea sa peste râul Nipru, în regiunea Herson, spre peninsula anexată Crimeea (https://fr.euronews.com).

În acest context, Parlamentul European (PE) va dezbate în această săptămâna cele mai recente evenimente din Ucraina, precum și eforturile viitoare de a reconstrui țara într-un mod durabil. Respectiva dezbaterea comună va acoperi mai multe teme, inclusiv recenta distrugere a barajului Nova Kakhovka care a traversat râul Nipru într-o zonă din sudul Ucrainei controlată de forțele ruse. Oficialii ONU au avertizat cu privire la consecințe umanitare și ecologice grave și de anvergură ale prăbușirii barajului și a inundațiilor masive ulterioare. Deja mii de oameni au fost evacuați din comunitățile din apropiere. O altă temă importantă care va face subiectul dezbaterilor de la Strasbourg se referă la punctele de vedere ale PE cu privire la modul de reconstrucție durabilă a Ucrainei și de integrarea acesteia în comunitatea euro-atlantică. Potrivit Comisiei Europene, va fi necesar un efort financiar global major pentru a reconstrui Ucraina odată ce războiul se va termina. Se cunoaște faptul că UE aduce deja o contribuție substanțială la consolidarea rezistenței actuale a țării, dar va fi nevoie de sprijin suplimentar pentru a asigura reconstrucția de succes și pentru a sprijini Ucraina pe calea sa europeană (https://www.europarl.europa.eu).

În același timp, grupul PPE vrea o transformare democratică și a Rusiei. Iar pentru a facilita această transformare, grupul PPE a găzduit o masă rotundă de două zile, pe 5 și 6 iunie, cu lideri și activiști ai opoziției din Rusia. Masa rotundă de 2 zile a beneficiat de patronajul Parlamentului European și a fost îndrumată de raportorii permanenți și alternativi ai Parlamentului European pentru Rusia: Andrius Kubilius, Włodzimierz Cimoszewicz, Bernard Guetta și Sergey Lagodinsky. Organizarea mesei rotunde a fost împărțită între principalele grupuri politice ale Parlamentului European: Partidul Popular European (Creștin-Democrați), Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Grupul Renew Europe și Verzii/Alianța Liberă Europeană. Credința grupului PPE este că „Democrația în Rusia este cheia pentru pacea durabilă pe continentul european”. Din această perspectivă, credința grupului PPE este că avem nevoie de un dialog regulat și structurat cu forțele democratice ruse, astfel încât UE să poată avea o strategie pe termen lung pentru a sprijini democrația în Rusia. Andrius Kubilius purtătorul de cuvânt al Parlamentului pentru Rusia și co-organizator al evenimentului apreciază că o astfel de abordare ar însemna o UE „mai eficientă în apărarea Ucrainei împotriva războiului de agresiune al lui Putin”. La evenimentul de la Bruxelles au participat peste 250 de reprezentanți ai opoziției și mass-media ruse. Printre vorbitori remarcându-se Boris Akunin, Mihail Hodorkovski, Evgenia Kara-Murza, Sergey Davidis, Natalia Arno, Orlando Figes, Garry Kasparov, Zhanna Nemtsova, Dmitri Gudkov, Leonid Gozman, Roman Liberov, Vladimir Milov, Boris Zimin și mulți alți activiști (https://www.eppgroup.eu).

Cu o contraofensivă a Ucrainei, începută de pe 4 iunie, după unii specialiști, interesantă devine situația actuală din Rusia, care se dezvoltă în așa fel încât, în acest moment, Occidentul poate avea o voce semnificativă în această tranziție. Aceasta deoarece segmente mari ale elitei ruse au interes în abrogarea sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la războiul pe scară largă al președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Trebuie precizat că această masă rotundă nu este în nici un caz prima acțiune coordonată a opoziției ruse. Spre exemplu, Forumul Rusia Liberă, organizat de Garry Kasparov, se întrunește regulat la Vilnius din 2016, Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei organizează anual o conferință cu opoziția rusă. Iar o întâlnire foarte productivă, care a inclus câteva dintre cele mai mari partide parlamentare europene, a avut loc recent între Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și opoziția rusă. Mai mult chiar, în vederea pregătirii conferinței de la Bruxelles, aproximativ 70 de grupuri anti-război și de opoziție s-au întâlnit la Berlin în aprilie a.c. pentru a conveni asupra unei declarații comune, care a fost semnată acum de 30.000 de ruși. Poziția comună a participanților fiind aceea că războiul este criminal, că regimul care l-a declanșat este ilegitim și trebuie înlăturat de la putere, că suveranitatea Ucrainei în granițele sale din 1991 trebuie restabilită și criminalii de război pedepsiți, că victimele agresiunii trebuie despăgubite și că toți prizonierii politici și prizonierii de război trebuie eliberați (https://www.politico.eu).

Viitoarea conducere rusă trebuie să abandoneze imperialismul, atât pe plan intern, cât și pe plan extern pentru a putea face din Rusia un stat democratic. În mod evident, întrebarea este dacă Rusia este pregătită să facă față unui astfel de demers democratic. Mai mult, opoziția față de Vladimir Putin este o opoziție față de războiul din Ucraina? La masa rotundă s-a pus în discuție modul în care victoria Ucrainei, înființarea unui Tribunal Special pentru Putin și aliatul său Lukașenko, aderarea Ucrainei la UE și NATO pot fi utilizate ca instrumente geopolitice ale asistenței occidentale pentru transformarea Rusiei. Cu alte cuvinte, victoria Ucrainei reprezintă unul dintre acele instrumente care a permite UE să arate poporului rus calea de urmat către un mod de viață normal de tip european într-o Rusie democratică. Contraofensiva Ucrainei a început, rămâne de văzut dacă aceasta va duce și la victoria Ucrainei. Mai ales că doar după încetarea războiului se poate manifesta planul de transformare democratică a Rusiei.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top