O forță de muncă dotată cu competențele cerute pe piață contribuie la creșterea durabilă, accelerează inovarea și îmbunătățește competitivitatea întreprinderilor. Anul european al competențelor 2023 va ajuta întreprinderile, în special întreprinderile mici și mijlocii, să abordeze deficitul de competențe din UE, se arată într-un comunicat de presă al instituției europene.
Marți a fost încheiat un acord privind un An European al Competențelor pentru perioada 9 mai 2023 – 8 mai 2024, după discuții între negociatoii Parlamentului European și președinția suedeză a Consiliului
Vor apărea noi oportunități pentru cetățeni și pentru economia Uniunii Europene din tranziția verde și cea digitală.
Lucrătorii calificați se vor bucura de oportunități mai bune de angajare și vor participa din plin în societate. Acest lucru este esențial pentru a garanta că redresarea economică, la fel ca tranziția verde și cea digitală, este echitabilă și justă din punct de vedere social.
În investițiile noastre, trebuie să ne axăm mai mult pe educație și perfecționare profesională. Avem nevoie de o mai bună cooperare cu întreprinderile, deoarece acestea știu cel mai bine care sunt nevoile lor. Și trebuie să găsim o concordanță între aceste nevoi și aspirațiile cetățenilor. Dar trebuie, de asemenea, să atragem competențele de care au nevoie întreprinderile și care să contribuie la consolidarea creșterii economice a Europei.