Parlamentul European la 70 de ani

Parlamentul European a marcat 70 de ani de la prima sa adunare din 1952 cu o ceremonie specială, care a avut loc la Strasbourg, unde s-a sărbătorit crearea Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului în 1952, precursoarea Legislativului European.

Președinta Legislativului, Roberta Metsola, a deschis ceremonia iar în cuvântarea sa a subliniat modul în care, în cei 70 de ani de la prima reuniune a Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) din 1952, „adunarea și-a consolidat puterea”.

„Parlamentul European a devenit singurul parlament transnațional din lume ales în mod direct, multilingv, multipartit. Cei 705 de membri aleși în mod direct sunt expresia opiniei publice europene (…). Astăzi, mai mult ca niciodată – acest Parlament susține vocea democratică a cetățenilor și valorile democratice europene”, a afirmat aceasta, potrivit unui comunicat de presă al instituției europene, la debutul unei ceremonii transmisă în direct.

Au mai susținut alocuțiuni premierii celor trei țări care găzduiesc sediul Parlamentului.

Premierul belgian Alexander de Croo a declarat, la rândul său că „proiectul politic european de astăzi este impulsionat în principal de cetățeni vizionari, de europeni”, iar  UE trebuie să vină cu răspunsuri la crize precum migrația, COVID-19 și energia. Acesta a mai adăugat că Parlamentul European este „unul dintre cei mai puternici legiuitori din lume. Astăzi europenii pot fi mândri de drumul pe care l-am parcurs împreună”. „Această instituție reprezintă catharsisul unei lungi istorii de violență în rândul țărilor europene, reprezintă tot ceea ce este mai bun în noi, europenii”.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a declarat că „astăzi trăim într-o zonă de libertate pentru cetățeni”, dar că el personal nu ar fi avut  „dreptul să fiu liber în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: sunt liberal, am moștenire evreiască și sunt căsătorit cu un bărbat. Și iată-mă astăzi, șef de guvern. Acesta este proiectul european. Suntem diferiți, dar bogăția noastră se regăsește în această diversitate.”

Premierul francez Élisabeth Borne a subliniat rolul Franței în construirea Uniunii Europene și importanța simbolică a orașului Strasbourg, dar nu a uitat nici de angajamentul Franței față de un viitor european comun. „Orașul Strasbourg reprezintă Europa – Europa care are trecutul său, dar care are și viitorul său comun”, a declarat Borne.


10 septembrie 2022 a marcat cea de-a 70-a aniversare a primei reuniuni a Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Convocată în 1952, aceasta a cuprins 78 de deputați numiți din parlamentele naționale ale fiecărui stat membru. În 1958, în urma creării Comunității Economice Europene și a Comunității Europene a Energiei Atomice, Adunarea Comună a CECO a fost extinsă și redenumită „Adunarea Parlamentară Europeană”. În 1962, a adoptat denumirea de „Parlamentul European”, potrivit comunicării instituției europene. (S.N.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top