Liderii PPE cer admiterea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen

Liderii Partidului Popular European, între care președintele Comisiei Europene și Parlamentului European și cei ai României, Letoniei, Suediei, Greciei, Croației și Slovaciei, reuniți la Bruxelles înainte de summitul Consiliului European, au adoptat o declarație în care solicită tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să voteze integrarea Croației, Bulgariei și României în spațiul Schengen.

“Liderii PPE au îndemnat toate statele membre să aprobe admiterea Croației, Bulgariei și României în spațiul Schengen, întrucât toate cele trei țări au îndeplinit criteriile necesare”, se arată într-un comunicat comun emis presei la finalul reuniunii.

Summitul a fost condus de președintele PPE Manfred Weber, un susținător constant al aderării României la spațiul Schengen, care s-a exprimat clar și vehement în acest sens, inclusiv în ultimele săptămâni. La reuniunea de la Bruxelles au participat și vicepreședinții PPE: Siegfried Mureșan, Esther de Lange, Mariya Gabriel, Esteban González Pons, Johannes Hahn, Andrzej Halicki, Dubravka Šuica, Antonio Tajani, dar și Leo Varadkar, viceprim-ministrul Irlandei, și Vincent van Peteghem, viceprim-ministrul Belgiei, în calitate de reprezentanți ai guvernelor lor. De asemenea, au fost prezenți și lideri ai opoziției din Polonia, Portugalia, Spania, Finlanda, Slovenia și Luxemburg, între care și fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk și fostul premier al Sloveniei Janez Jansa.

Această declarație comună vine în contextul în care Parlamentul Olandei a votat ieri o rezoluție prin care solicită guvernului Mark Rutte să investigheze suplimentar situația supravegherii frontierelor de către România și Bulgaria.

Aderarea României, Bulgariei și a Croației la spațiul Schengen ar putea fi decisă printr-un vot în unanimitate, pe 8 decembrie, la Consiliul JAI. Până în acest moment, Olanda este singura țară care mai are rezerve în privința aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar la nivel diplomatic se așteaptă să se intensifice discuțiile în acest sens. Cu alte cuvinte, diplomația românească are la dispoziție o lună să convingă Olanda. Declarația comună a liderilor PPE este, în acest context, extrem de importantă. Se așteaptă ca și alte forțe politice să se exprime în acest sens. (S.N.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top