Uniunea Europeană adoptă primul Plan de acțiune pentru tineret

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au adoptat Planul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a Uniunii Europene pentru perioada 2022-2027, potrivit unui comunicat al instituției europene.

Acesta se dorește a fi un parteneriat strategic cu tinerii din întreaga lume pentru un “viitor mai rezilient, mai incluziv și mai sustenabil” și este rezultatul unor ample consultări cu peste 220 de părți interesate din întreaga lume, printre care organizațiile pentru drepturile copiilor și organizațiile de tineret.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că s-a constatat faptul că tinerii sunt cei mai afectați de crize și instabilitate, de aceea accentul se va pune pe asigurarea instrumentelor de care au nevoie pentru a se dezvolta.

„Avem cea mai mare generație de tineri din istorie. Din păcate, 600 de milioane de tineri trăiesc în situații de conflict sau de fragilitate și aproximativ 264 de milioane de copii și tineri nu sunt școlarizați. Acești ultimi ani ne-au arătat, de asemenea, că tinerii sunt cei mai afectați de crizele și instabilitatea cauzate de conflictele armate, de inegalitățile tot mai mari și de provocările globale, cum ar fi schimbările climatice, degradarea mediului sau pandemia de COVID-19. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că tinerii dispun de instrumentele și oportunitățile necesare pentru a se dezvolta și a participa pe deplin la viața de zi cu zi. Ei sunt adulții de mâine, trebuie să investim în prezentul și în viitorul lor”, a declarat Josep Borrell. 

Dubravka Šuica, vicepreședinta Comisiei Europene pentru democrație și demografie, a declarat, la rândul său, că prin acest plan de acțiune se urmărește ca nimeni să nu fie lăsat în urmă.

„Acum, când lumea trece printr-o tranziție demografică, Planul de acțiune pentru tineret va reprezenta o contribuție importantă la realizarea solidarității și a echității între generații. Trebuie să îi responsabilizăm pe copiii și tinerii din întreaga lume, să ne asigurăm că beneficiază de oportunități concrete și să promovăm angajamentul acestora ca drept, asigurându-ne că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene pentru democrație și demografie.

Comisarul pentru parteneriat internațional, Jutta Urpilainen, consideră că acest plan plasează tinerii în centrul acțiunii externe a Uniunii Europene.

„Planul de acțiune pentru tineret se ridică la înălțimea angajamentului nostru de a plasa tineretul în centrul acțiunii externe a UE pentru dezvoltare durabilă, egalitate și pace, de a le oferi spațiul în care să se exprime și de a găsi soluții pentru un viitor mai bun. I-am ascultat pe tineri și îi vom mobiliza, capacita și conecta în mod semnificativ, oferindu-le oportunități, începând cu Strategia „Global Gateway”, pe care UE o oferă partenerilor pentru investiții care sunt în serviciul oamenilor și al planetei”, consideră Jutta Urpilainen.

Planul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE se bazează pe trei piloni de acțiune care vor contribui la conturarea parteneriatului UE cu tinerii din țările partenere, pe care o să-i prezentăm integral, potrivit comunicatului de presă:

Planul de acțiune pentru tineret:

  1. parteneriat menit să mobilizeze: prin care vocea tinerilor să se facă mai bine auzită în procesul de elaborare a politicilor și de luare a deciziilor.

Tinerii solicită și merită o abordare cuprinzătoare pentru o implicare semnificativă, incluzivă și eficace. UE se angajează să susțină vocea și rolul de lider al tinerilor din întreaga lume, în special al femeilor și fetelor tinere, al tinerilor activiști și al organizațiilor de tineret, la toate nivelurile de guvernanță, de la politica internă la forumurile multilaterale, și în cadrul proceselor de elaborare a politicilor UE.

  1. parteneriat menit să capaciteze: combaterea inegalităților și punerea la dispoziția tinerilor a competențelor și a instrumentelor de care au nevoie pentru a prospera.

Tinerii sunt capacitați atunci când le sunt auzite vocile, iar inegalitățile care le afectează viața sunt combătute. UE va continua să susțină transformarea educației la nivel mondial, nu în ultimul rând prin investiții în cadrul inițiativei „Global Gateway”, îmbunătățind accesului tinerilor la oportunități economice, consolidând capacitatea tinerilor de a contribui la dezvoltarea durabilă și la realizarea tranziției verzi și a celei digitale în întreaga lume și promovând sănătatea, bunăstarea mintală și fizică a tinerilor și accesul la sănătatea și la drepturile în materie de sexualitate și reproducere. UE va continua să acorde o atenție deosebită copiilor și tinerilor care trăiesc în contexte de conflict.

  1. parteneriat menit să conecteze: multiplicarea oportunităților oferite tinerilor de a crea rețele și de a face schimb de informații cu colegii lor din întreaga lume.

UE urmărește să promoveze mobilitatea, schimburile și crearea de rețele între tineri ca aspect esențial al dimensiunii interpersonale a strategiei „Global Gateway”. Se urmărește asigurarea diversității și a incluziunii, acordând totodată o atenție deosebită barierelor sociale și economice, decalajului digital și riscurilor legate de dezinformare.

Planul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE va consolida inițiativele în curs și va lansa noi inițiative-cheie pentru tinerii din întreaga lume, de exemplu:

  • Inițiativa „Tineretul și femeile în democrație”, în valoare de 40 de milioane EUR, va întări vocea și rolul de lider al tinerilor, al tinerilor activiști și al organizațiilor conduse de tineri din întreaga lume, prin consolidarea drepturilor, a capacitării și a participării acestora la afacerile publice și politice. Inițiativa va sprijini organizațiile locale și tinerii activiști care își desfășoară activitatea în domenii precum supravegherea instituțională, combaterea corupției, observarea alegerilor cetățenești, promovarea reformelor democratice, educația civilă, promovarea dreptului de vot, a libertății de asociere și de întrunire și a drepturilor omului.
  • Fondul de capacitare a tinerilor este o nouă inițiativă-pilot cu un buget de 10 milioane EUR, care va oferi sprijin financiar direct inițiativelor conduse de tineri în țările partenere, punând accentul pe punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel local, în special pe cele care țin de mediu și de schimbările climatice, și pe incluziunea tinerilor vulnerabili și marginalizați.
  • Academia de tineret Africa-Europa va canaliza un sprijin financiar în valoare de 50 de milioane EUR către oportunități de învățare formală și informală și schimburi pentru tinerii care doresc să își îmbunătățească competențele de conducere și să creeze rețele de factori de schimbare în Africa.

Planul de acțiune pentru tineret se înscrie în eforturile instituțiilor UE de a marca Anul european al tineretului 2022 și dimensiunea sa internațională, punând în lumină rolul important al tinerilor în construirea unui viitor mai bun – mai ecologic, mai incluziv și mai digital, potrivit informării venite din partea instituției europene. (S.N.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top