Uniunea Europeană a reacționat prompt, ca de altfel și întreaga comunitate internațională, condamnând ferm anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina. Potrivit unui comunicat de presă, Uniunea Europeană afirmă răspicat faptul că nu va recunoaște niciodată referendumurile „ilegale” și anunță noi sancțiuni.
“UE nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată aceste “referendumuri” ilegale și rezultatul lor falsificat, nici orice decizie luată pe baza acestui rezultat, și îndeamnă toți membrii Organizației Națiunilor Unite să facă același lucru. Prin organizarea acestor “referendumuri” false și ilegale, Rusia urmărește să modifice prin forță frontierele recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei, ceea ce constituie o încălcare clară și gravă a Cartei ONU. Rezultatul acestora este nul și neavenit și nu poate produce niciun fel de efect juridic. “Referendumurile” false și ilegale ale Rusiei nu au nicio legitimitate și încalcă în mod flagrant dreptul internațional, precum și obligațiile internaționale ale Rusiei. Acestea au fost desfășurate în timp ce Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei și au ca scop anexarea de către Rusia a teritoriilor ocupate de Ucraina. Acestea încalcă Constituția Ucrainei și independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în comunicatul de presă.
La rândul ei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că anexarea celor patru regiuni ucrainene este ilegală.
„Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor face întotdeauna parte din această națiune suverană”, a declarat Ursula von der Leyen pe Twitter după anexarea de către Rusia a zonelor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
De altfel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au anunțat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, cel de-al optulea de la începutul războiului împotriva Ucrainei. Acesta include noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, dar şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice. Interdicțiile la export ar urma să aducă o pierdere de venituri de încă şapte miliarde de euro pentru Rusia.
Pachetul de sancţiuni propus de Bruxelles stabilește și o altă chestiune extrem de importantă, și anume baza legală pentru plafonarea preţului la petrolul rusesc.
Și de peste Ocean reacția a fost la fel de vehementă. Într-o declarație difuzată de Casa Albă se precizează că Statele Unite resping fără echivoc “încercările frauduloase” ale Rusiei de a schimba granițele Ucrainei, care impun luarea unor noi măsuri ca răspuns la încălcarea suveranității Ucrainei de către Federația Rusă.
“Statele Unite condamnă încercarea frauduloasă a Rusiei de astăzi de a anexa teritoriul ucrainean suveran. Rusia încalcă dreptul internațional, călcând în picioare Carta Națiunilor Unite și arătându-și disprețul față de națiunile pașnice de pretutindeni”, potrivit declarației Casei Albe.
Președintele Joe Biden a asigurat, din nou, că SUA vor sprijini în continuare Ucraina “ pentru a recâştiga controlul asupra teritoriului său”. Joe Biden îi “îndeamnă” pe toți membrii comunității internaționale “să respingă încercările ilegale ale Rusiei și să fie alături de poporul ucrainean atâta timp cât va fi nevoie“
Și România, prin vocea ministerului Afacerilor Externe, condamnă acțiunea Federației Ruse
“Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federația Rusă acționează contrar tuturor responsabilităților pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii și securității internaționale“, potrivit unui comunicat al MAE.
De altfel, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat imediat după anunțul lui Vladimir Putin privind anexarea celor patru teritorii o declarație comună prin care resping cu fermitate și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson. Printre aceste țări se numără România, Franța Germania.
“UE, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată “referendumurile” ilegale pe care RU le-a organizat, încălcând flagrant independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Facem apel la toate statele și organizațiile internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să acordăm Ucrainei un sprijin economic, militar, social și financiar puternic”, a afirmat președintele Klaus Iohannis la scurt timp după adoptarea declarației comune de către liderii UE, într-un mesaj pe Twitter.
Reamintim că președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri documentele pentru anexarea a patru a patru regiuni ucrainene la Rusia, Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, în cadrul unei ceremonii la Kremlin. (S.N.)