Situația enclavei Kaliningrad

Dan Scarlat

Kaliningrad este un oraș port la Marea Baltică fondat în 1255 fiind recunoscut sub numele de Konigsberg și făcând parte din Germania până în 1945, când în urma Acordului de la Potsdam a fost trecut sub administrație sovietică, acesta fiind anexat pe 9 aprilie 1945.

Odată cu anexarea, numele orașului a fost schimbat în Kaliningrad (1946) iar populația germană a fost forțată să plece, fiind aduși în schimbul lor ruși și beloruși.

În ciuda faptului că regiunea este teritoriu rus separat în întregime de Rusia, situația Kaliningradului a fost relativ stabilă până la dizolvarea Uniunii Sovietice și în special până la aderarea statelor baltice la NATO, în 2004, când acesta a devenit înconjurat de state NATO, singura ieșire fiind înspre vest, adică prin Marea Baltică.

Importanța orașului nu poate fi negată pentru Kremlin, nu atât datorită faptului că reprezintă o parte din teritoriul Rusiei, ci în special datorită localizării strategice, orașul port Kaliningrad fiind baza întregii flote baltice a Rusiei și în același timp singurul port la care are Rusia acces în Marea Baltică care nu îngheață, toate celelalte porturi care sunt mai apropiate de Sankt Petersburg fiind supuse înghețului. Deci toată puterea maritimă a Rusiei în zona baltică se află și este coordonată din Kaliningrad. Pentru a sublinia importanța acestui oraș în 2016, Kremlin a decis introducerea în regiune a sistemului de rachete Iskander (rachete capabile să transporte încărcătură nucleară), acestea fiind apoi modernizate în 2018 ca parte a strategiei ruse de a contracara desfășurarea de către NATO a scutului de apărare balistică în Europa[1].

Tot în 2018, rachete supersonice Kinzhal au fost transportate pe calea aerului de către avioane de luptă Mig 31, acestea rachete având o rază de aproximativ 2000 de kilometri fiind în același timp capabile să transporte încărcături nucleare, la viteze de aproape 3 km pe secundă, majoritatea sistemelor de apărare aeriene devenind inutile în fața acestei rachete[2].

Cu toate acestea, regiunea a beneficiat de un statut economic special din partea Moscovei, dar și de îmbunătățirea legăturilor economice cu Uniunea Europeană, ceea ce a condus la dezvoltarea orașului, devenind chiar unul dintre nodurile rețelelor comerciale multinodale care leagă China centrală de Rusia și economiile europene.

Pentru Rusia, totuși, Kaliningrad reprezintă în principal baza militară care contribuie semnificativ la profunzimea strategică a Rusiei în zona baltică, având capacitatea de a submina libertatea de manevră a NATO în statele baltice dar și parțial în Polonia.

Hotărârea Lituaniei de a bloca parțial tranzitul de mărfuri către Kaliningrad începând cu 17 iunie 2022 este acoperită legal de sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei, deoarece împiedică transferul acestor mărfuri pe teritoriul european folosind ferată care traversează Lituania. Printre bunurile care sunt incluse de sancțiuni se regăsesc cărbunele, materialele de construcții, tehnologie avansată și bunuri de lux.

Dar această decizie poate fi considerată ca fiind o ”portiță” legală, o scăpare, deoarece sancțiunile impuse Rusiei se refereau la operațiunile de comerț exterior, dar transporturile de bunuri către Kaliningrad sau din Kaliningrad către Rusia nu pot reprezenta  schimburi comerciale externe, orașul făcând parte din Rusia.

Răspunsul Rusiei la această ”escaladare” a situației a fost unul tipic pentru Kremlin, Rusia amenințând Lituania cu represalii catalogând decizia statului baltic ca fiind ”ostilă” dar și ilegală, Rusia ”rezervându-și dreptul de a acționa pentru a-și proteja interesul național”[3], ignorând faptul că Kaliningrad este un oraș port, adică calea maritimă fiind deschisă în continuare pentru vasele rusești care ar putea continua aprovizionarea regiunii.

Decizia Lituaniei a luat prin surprindere chiar și oficialii europeni, această escaladare nefiind dorită de Uniunea Europeană, iar în prezent se poartă discuții pentru a excepta Kaliningrad de la sancțiunile impuse Rusiei, mai mult ca un gest de bună-voință din partea UE, deoarece este clar că în prezent represaliile cu care amenință Rusia nu pot fi decât limitate, cum ar fi interzicerea turismului către Lituania sau expulzarea unor diplomați, o acțiune militară fiind improbabilă datorită situației precare cu care se confruntă Moscova în Ucraina.

[1] Kaliningrad: Russia’s ‘unsinkable aircraft carrier’ deep in Nato territory (theconversation.com)

[2] Russia Deploys Hypersonic Missile To Baltic In Range Of NATO Capitals (forbes.com)

[3] Dispută UE-Rusia pe transportul înspre Kaliningrad. Istoric: „E un moment cheie în evoluția războiului” (europalibera.org)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top