Macron este foarte preocupat de poziția Franței în Europa în contextul în care „liderul informal al UE, Angela Merkel, a dispărut din peisajul politic”

Franța este extrem de interesată de consolidarea Uniunii Europene, de autoritatea globală a Uniunii și de aici obsedantul său mesaj, acela de a constitui lumea armatei europene, mai ales în condițiile agresiunii nepermise a Federației Ruse în Ucraina, a transmis eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro.

Întrebat despre afirmațiile președintelul francez din plenul Parlamentului Europen, cele privind revizuirea tratatelor și propunerea comunității politice europene, cât și despre afirmațiile în legătură cu timpul de aderare la UE al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, Vlad Nistor a precizat că Emmanuel Macron este foarte ocupat de poziția Franței în Europa de astăzi în contextul în care „liderul informal al UE pentru o bună bucată de vreme”, Angela Merkel, a dispărut din peisajul politic.

„Tot acest balet este legat în bună măsură și de încercările Franței și mai ales ale lui Emmanuel Macron de a ocupa orice spațiu lăsat liber în urma acestei retrageri”, a adăugat eurodeputatul.

În ceea ce privește cele trei țări (Ucraina, Republica Moldova și Georgia), deputatul european a subliniat că este probabil ca aderarea lor la Uniunea Europeană să se realizeze în mai puțin de 15 ani.

„În orice caz, aderarea va fi una de lungă durată pentru că alminteri se ajunge la contrazicerea principiilor fundamentale ale Uniunii Europene pentru că aceste țări nu au cum să respecte astăzi unele dintre aceste principii. În contextul aderării României la UE și la NATO a fost foarte importantă semnarea tratatelor de bază cu toți vecinii, inclusiv cu Ucraina. Tratatul a fost semnat tocmai pentru ca România să evolueze pe calea euroatlantică. Toate aceste trei țări au un conflicte active sau înghețate pe teritoriile lor. Ori așa ceva din punctul de vedere al UE este greu de admis, dacă nu chiar inadmisibil”, a explicat Vlad Nistor.

El a afirmat că este posibil ca termenul dat de Emmanuel Macron, privind aderarea celor trei țări, „să fie exagerat”.

„S-ar putea să nu fie vorba de 15-20 de ani. Cu viteza care evoluează realitatea nu avem de unde să știm dacă va dura atât de multă vreme, dacă aceste conflicte vor fi active sau măcar înghețate. Este clar că afirmația aceasta tranșantă are legătură cu unele grupuri politice din Europa care nu sunt neapărat fericite de apariția bruscă a Ucrainei în jocurile politice europene, considerată până de curând un stat corupt și periculos”, a continuat europarlamentarul.

Vlad Nistor a amintit că există țări, precum țările din Balcanii de Vest care așteaptă „cu lecțiile în mare măsură făcute de mulți ani aderarea la Uniunea Europeană”.

„Încetinirea sau stoparea aderării acestor țări pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp în condițiile apariției intempestive a Ucrainei, R. Moldovei și Georgiei, poate fi considerată de către popoarele acelor țări drept una flagrantă. Aici  se adaugă și Turcia, care așteaptă de zeci de ani să adere la UE. Este o discuție care se va lungi cu siguranță, care va ține în bună măsură și de evoluțiile globale și europene conjuncturale”, a mai spus el.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top