Este evidentă tendința de atragere a Transnistriei în conflictul din Ucraina, dar nu putem ști cât de combative mai sunt unitățile militare rusești de acolo

Este foarte evidentă tendința de atragere a Transnistriei în conflictul din Ucraina, pentru că aceasta este parte din Republica Moldova conform dreptului internațional, chiar dacă, din momentul înghețării conflictului în 1992, autoritatea Chișinăului asupra Tiraspolului este limitată, a transmis eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro.

Întrebat despre evoluția situației din Transnistria, care ar putea atrage Chișinăul într-un război de apărare, Vlad Nistor a răspuns că există pericolul ca Federația Rusă să încerce să-și folosească propriile trupe, reminescențele Armatei a 14-a din Transnistria, „într-un eventual atac din altă poziție spre Odessa, însă nu știu cât de combative mai sunt unitățile militare rusești de acolo”.

„În urmă cu o lună, am avut ocazia de a mă întâlni la Strasbourg cu șefa Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Chișinău, pe care am întrebat-o care este, după părerea domniei sale, starea trupelor de acolo și realitatea dorinței de război a transnistrenilor. Și impresia domniei sale, ei având aproape zilnic contacte cu unii și alții din Transnistria, a fost că acele unități militare nu mai pot fi considerate combative și, pe cale de consecință, nu se așteaptă la o utilizare militară reală a acestora”, a adăugat europarlamentarul.

Mai mult, Vlad Nistor a subliniat că nu putem ști cu precizie ce intenționează președintele rus Vladimir Putin, ce intenționează generalii săi, ce intenționează Ucraina, „care s-ar putea trezi atacată și dintr-o altă direcție, iar obligația ei în aceste condiții este de a se apăra”.

El a avertizat că situația este extrem de complicată și pentru Transnistria, fâșia auto-proclamată independentă și pentru Republica Moldova.

„La reuniunea PPE, într-o dezbatere pe care am avut-o separat, am adresat o întrebare retorică tuturor colegilor mei din sală: Ce veți face dacă veți constata că în zilele următoare, într-un oraș precum este Liov, unde se află un număr mare de cetățeni ucraineni care au și cetățenie poloneză, deci care sunt cetățeni ai unei țări membre NATO, se ajunge la o repetarea a unora din atrocitățile de la Bucea? Sau ce vă faceți în situația în care este atacat un stat în care jumătate din cetățeni au și cetățenie română, adică Republica Moldova? Care ar fi atunci reacția normală a NATO? Ei bine, este o întrebare la care este foarte dificil, chiar imposibil ca cineva să răspundă astăzi. Dar sunt sigur că este o întrebare pe care și-o pun toți decidenții politici și militari de pe planetă, care sunt implicați direct sau indirect în acest conflict”, a conchis eurodeputatul Vlad Nistor.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top