Europa, între neliniște și speranță

Adrian Stănescu

Nu există îndoială: ”prima pagină” este ținută în aceste zile de ”dosarul UcraIna” cu multiplele sale fațete, atât de multe și generatoate de neliniște încât spațiul permite cu greu detaliile. Testarea repetată a răbdării și coeziunii Occidentului de către politica neoimperială a Rusiei lui Vladimir Putin a tins zi de zi spre noi puncte de impact, unele extrep de riscante și periculoase pentru pacea și stabilitatea lumii în ansamblu. Inutil să insistăm. Principalele componente ale problematicii sunt cunoscute. Cel puțin cele publice.

În acest orizont cenușiu și nelinistitor, de parcă mai era nevoie de o criză în plus față de cele existente și care afectează serios viața de zi cu zi a cetășeanului european, o rază de speranță și de normalitate: Conferința privind viitorul Europei.

Conferința privind viitorul Europei constă într-o serie de dezbateri și discuții organizate la inițiativa cetățenilor, care îi vor permite fiecărui european să își împărtășească ideile și să contribuie la clădirea viitorului nostru comun. Cum aprecia Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene ” Cetățenii trebuie să se afle în centrul tuturor politicilor noastre. Îmi doresc, așadar, ca toți europenii să contribuie activ la Conferința privind viitorul Europei și să joace un rol primordial în stabilirea priorităților Uniunii Europene. Doar împreună putem construi Uniunea noastră de mâine.”

Este prima conferință de acest tip, un exercițiu democratic paneuropean major, cu dezbateri conduse de cetățeni care le permit persoanelor din toată Europa să își împărtășească ideile și să contribuie la conturarea viitorului nostru comun. Toți europenii își pot împărtăși ideile pe o platformă digitală multilingvă inovatoare și pot participa la grupuri de dezbatere ale cetățenilor, organizate atât la nivel național, cât și la nivel european. Aceste contribuții vor fi luate în considerare în cadrul sesiunilor plenare ale Conferinței. Conferința oferă un nou spațiu public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă și transparentă cu cetățenii cu privire la o serie de priorități și provocări esențiale.(www.ec.europa.eu) În fond trebuie să ne întrebăm care este scopul acestei inițiative, unică în felul său mai ales prin uriața deschidere către toți locuitorii Uniunii Europene, în speranța că fiecare se va simții implicat în determinarea viitorului său și al întregii comunități europene. Răspunsul , simplu și direct, îl aflăm din DECLARAȚIA COMUNĂ REFERITOARE LA CONFERINȚA PRIVIND VIITORUL EUROPEI DIALOGUL CU CETĂȚENII PENTRU PROMOVAREA DEMOCRAȚIEI – Construirea unei Europe mai reziliente.

” În urmă cu 70 de ani, Declarația Schuman a pus bazele Uniunii noastre Europene. Declarația a dat naștere unui proiect politic unic care a adus pace și prosperitate, îmbunătățind viața tuturor cetățenilor europeni. Acum a sosit momentul potrivit pentru a reflecta asupra Uniunii noastre, asupra provocărilor cu care ne confruntăm și asupra viitorului pe care dorim să îl construim împreună, având drept obiectiv consolidarea solidarității europene. De la crearea sa, Uniunea Europeană a reușit să înfrunte cu succes provocări multiple. Odată cu pandemia de COVID-19, modelul unic al Uniunii Europene a fost pus la încercare ca niciodată până acum. În același timp, Europa poate și trebuie să desprindă învățăminte din aceste crize, implicând îndeaproape cetățenii și comunitățile. Uniunea Europeană trebuie să demonstreze că poate oferi răspunsuri la preocupările și ambițiile cetățenilor. Politica europeană trebuie să ofere răspunsuri incluzive la sarcinile noastre care definesc generația prezentă: realizarea tranziției verzi și a celei digitale, concomitent cu consolidarea rezilienței Europei, a contractului său social și a competitivității industriei europene. Politica europeană trebuie să abordeze inegalitățile și să se asigure că Uniunea Europeană este o economie echitabilă, durabilă, inovatoare și competitivă, care nu lasă pe nimeni în urmă. Pentru a aborda provocările geopolitice din mediul mondial post-COVID-19, Europa trebuie să se afirme mai mult, asumându-și un rol de lider la nivel internațional în promovarea valorilor și a standardelor sale într-o lume din ce în ce mai marcată de tulburări”. Declarația este semnată de președinții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene.

Prin acest document de intenție inițiatorii semnatari se angajează și își doresc  ”ca cetățenii să se alăture conversației și să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei. Prin această declarație, ne angajăm împreună să îi ascultăm pe cetățenii europeni și să întreprindem acțiuni ulterioare recomandărilor formulate de conferință, cu respectarea deplină a competențelor noastre și a principiilor subsidiarității și proporționalității consacrate în tratatele europene. Vom profita de această ocazie pentru a susține legitimitatea și funcționarea democratică a proiectului european, precum și pentru a promova sprijinul cetățenilor UE pentru obiectivele și valorile noastre comune, oferindu-le noi posibilități de a se exprima”.

Primele rezultate ale inițiativei, lansată în vara anului precedent, au început să apară. La sfârșitul săptămânii trecute, cea de-a treia sesiune plenară a Conferinței a făcut bilanțul celor 90 de recomandări ale celor două grupuri de cetățeni europeni care și-au finalizat activitatea până în prezent. Dezbaterile s-au concentrat în jurul recomandărilor privind “Democrația europeană / Valori și drepturi, statul de drept, securitatea” și “Schimbările climatice, mediu / sănătate“. www.futureu.europa.eu

Ne propunem ca într-un viitor cât mai apropiat să revenim pe larg asupra concluziilor prezentate, credem foarte importante pentru cotidianul fiecăruia dintre locuitorii Uniunii Europene.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top