Manoela Popescu
Rapoartele din întreaga lume oferă informații privind ritmul incredibil în care avansează varianta Omicron a virusului. Chiar dacă infecțiile se dovedesc ușoare, specialiștii sunt de părere că această viteză va avea consecințe grave asupra sistemelor de sănătate și asupra celor economice.
În prima săptămână din luna decembrie, Marea Britanie a înregistrat 536 de cazuri noi de COVID-19 atribuite variantei Omicron, mai puțin de 0,5% din numărul cauzat de varianta dominantă Delta. Asta în situația în care, în ultima săptămână a lunii noiembrie, existau doar 32 de cazuri de Omicron, pentru ca până pe 14 decembrie numărul cazurilor să fie de peste 10.000. Omicron pare să devină tulpina dominantă a țării în ceea ce privește cazurile de COVID-19, înainte să fie anunțată perioada sărbătorilor. Nu doar în Marea Britanie varianta Omicron depășește varianta Delta a virusului. Se pare că Omicron s-a deplasat deja în Africa de Sud, unde a intrat pentru prima dată sub control și unde creșterea sa, deși probabil că acum încetinește puțin, a fost spectaculoasă. Studiile din diferite țări europene arată o creștere similară, deși cu un început mai târziu. Același lucru este valabil și în America. Varianta a fost acum detectată în aproape toate țările, inclusiv în China. Cifrele implicate sunt adesea mici, dar cu o creștere exponențială.
Dar de ce o astfel de răspândire? Omicron pare să aibă două atribute care permit o astfel de răspândire rapidă. O parte din numeroasele sale mutații pare să-l facă mai transmisibil. Studiile de urmărire a contactelor din Marea Britanie au descoperit că riscul de răspândire a unei anumite infecții cu Omicron este de două până la trei ori mai mare decât pentru o infecție cu Delta.
Pe 14 decembrie, Discovery Health, cel mai mare asigurător de sănătate din Africa de Sud, a relevat rezultatele inițiale ale cercetărilor cu privire la Omicron întreprinse cu Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud. Ei au descoperit că, în timp ce două doze de vaccin Pfizer-BioNTech au oferit o protecție de 80% împotriva infecției înainte de valul Omicron, împotriva Omicron protecția a scăzut la 33%. Eficacitatea sa în reducerea riscului de boală severă este, de asemenea, mai mică: două doze de vaccin Pfizer au redus riscul cu 70% (în scădere de la 93% pentru Delta).
Pe măsură ce dezbaterea despre severitatea comparativă a infecției continuă, oficialii din domeniul sănătății publice subliniază că ceea ce contează pentru individ nu este atât de important pentru sistemul de sănătate. Astfel, dacă pentru un individ, o variantă mai puțin mortală este de preferat uneia mai mortale, indiferent de cât de transmisibilă ar fi, un sistem de sănătate este impactat de numărul de cazuri de COVID-19, ceea ce face ca rata de transmitere să fie extrem de importantă. Aceasta deoarece există un nivel dincolo de care sistemul nu poate face față numărului de spitalizări. Un virus cu răspândire rapidă poate atinge acest nivel chiar dacă produce o proporție mai mică de cazuri grave, pur și simplu pentru că numărul total de cazuri la un moment dat este atât de mare încât sistemele de sănătate intră în colaps.
În acest context, vaccinarea este foarte necesară. S-a constatat că majoritatea persoanelor care au fost spitalizate cu Omicron în Africa de Sud și 84% dintre cei aflați la terapie intensivă sunt nevaccinați. Cercetările arată că nu contează tipul de vaccin, deoarece și celălalt vaccin utilizat în Africa de Sud, produs de J&J, o companie americană, pare să protejeze împotriva bolilor severe. După ce a început infecția, imunitatea celulară se alătură luptei, căutând și distrugând celulele pe care virusul le-a infectat. Se pare că acest răspuns este mult mai puternic, fiind susținut de vaccinarea prealabilă. De aceea, vaccinurile pot proteja în continuare împotriva bolilor, chiar dacă anticorpii pe care îi provoacă nu mai recunosc agentul patogen la fel de bine cum au făcut-o inițial. Ca atare, un răspuns de anticorpi mai bun ar fi bine să existe, deoarece încetinirea ratei infecțiilor ar scădea rata de răspândire a bolilor și ar oferi sistemelor de sănătate spațiu de respirație. Aici intervin vaccinurile de rapel. Rapelurile îmbunătățesc toate formele de imunitate: unul dintre efectele lor este creșterea nivelului de anticorpi, cel puțin pentru o perioadă. Această cantitate crescută poate compensa într-un fel calitatea redusă a răspunsului lor, scăzând riscul de infecție.
În acest context, rezultatul mult așteptat că vaccinurile oferă protecție împotriva bolilor grave, mai ales după a treia injecție, este o veste bună. Un altul poate fi faptul că infecția cu Omicron duce la o boală mai puțin severă, în general. Există unele dovezi în acest sens din Gauteng, provincia sud-africană în care varianta Omicron a fost răspândită. Datele de la Discovery Health sugerează că adulții cu Omicron au un risc de spitalizare cu 29% mai mic față de cel observat în primul val de COVID-19 la mijlocul anului 2020 (www.economist.com). Proporția celor internați care ajung la terapie intensivă este mult mai mică decât în valurile precedente și mai puțini dintre cei aflați în secțiile generale au nevoie de oxigen suplimentar. Angelique Coetzee de la Asociația Medicală din Africa de Sud, care a fost unul dintre primii specialiști care a tras un semnal de alarmă referitor la varianta Omicron, a susținut constant că aceasta este o variantă mai blândă decât Delta (www.economist.com).
Un studiu, realizat de Africa Health Reseach Institute și care nu a fost încă revizuit independent, ajunge la concluzii similare. Cercetătorii au descoperit că imunitatea anticorpilor scade mult mai puțin la persoanele care nu numai că au fost vaccinate, ci și infectate cu COVID-19. Prin urmare, o doză de rapel ar putea ajuta la combaterea infecției. În plus, Omicron nu pare a fi mai periculos decât varianta Delta. Conform managerului de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Michael Ryan, „Comportamentul general pe care îl vedem până acum nu arată nici o creștere a severității. De fapt, unele locuri din sudul Africii raportează simptome mai ușoare” (www.lesechos.fr).
Toate aceste descoperiri reale susțin speranța că două doze din toate vaccinurile existente vor continua să ofere o protecție semnificativă împotriva bolilor severe, chiar dacă nu sunt atât de bune la blocarea infecției de COVID-19. De altfel, o lucrare trimisă recent spre evaluare de către Michael Chan și colegii de la Universitatea din Hong Kong sugerează un motiv pentru care Omicron are acest efect. Ei au descoperit că în primele zile de infecție Omicron, virusul s-a reprodus de 70 de ori mai ușor decât Delta în căile respiratorii care duc la plămâni. Însă, în plămânii virusul s-a reprodus de zece ori mai puțin decât la variantele anterioare. Este adevărat că detaliile despre modul în care virușii provoacă boli depind de mult mai mult decât de simplele rate de reproducere. Dar această constatare ar putea explica o incidență mai scăzută a bolii severe, dat fiind faptul că infecția plămânilor este cea care provoacă cele mai multe daune. În plus, multă activitate în căile respiratorii ar putea însemna, de asemenea, că mai multe particule revin în aer. Aceasta a condus la ideea că simptomele infecției cu Omicron seamănă mai mult cu cele ale răcelii comune (www.economist.com).
Cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au comparat modele de răspândire a Omicronului cu situația din Anglia în timpul celui mai grav vârf anterior, la începutul acestui an. Dintre diferitele lor scenarii, cel care arată în prezent cel mai plauzibil face ca Omicron să fie destul „eficient” la infectarea persoanelor care au fost vaccinate sau infectate, dar tratează și rapelurile ca fiind destul de bune în a stopa manifestarea puternică a infecției. Conform acestor scenarii, s-ar produce un vârf al internărilor în spital la sfârșitul lunii ianuarie 2022, cu mult peste cele 3.800 pe zi observate în 2021. Aceste scenarii ar conduce, până în mai 2022, la un număr între 37.000 și 53.000 de decese. Perspectiva unor rate ridicate de spitalizare a făcut ca Anglia să intre în două blocaje naționale, unul în noiembrie 2020 și unul în ianuarie 2021. De data aceasta, guvernul a recomandat să se lucreze de acasă și a reintrodus unele măsuri de control al infecțiilor, cum ar fi purtarea măștilor în transportul public. Totuși, cel mai mare stres al guvernului britanic este cursa pentru a oferi vaccinuri de rapel tuturor adulților până la 1 ianuarie 2022.
Într-un raport publicat pe 15 decembrie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a avertizat că acum sunt necesare o serie de măsuri de precauție sporite, inclusiv contact redus în mediile sociale și de lucru, mai puține adunări cu multe persoane, purtarea mai multor măști și mai multe teste. Reducerea călătoriilor și amestecul între gospodării și generații în timpul sărbătorilor ar putea fi, de asemenea, modalități de reducere a riscului infectării. Unele țări vor lua, cu siguranță, măsuri mai dure cât de curând, în timp ce unii indivizi le-au luat deja. Cu toate acestea, percepția că Omicron nu este atât de periculos, indiferent dacă este reală sau nu, devine larg răspândită. Iar, în acest caz, oamenii ar putea vedea puține motive să adere la reguli mai stricte, tocmai acum de sărbători.
În acest context, trebuie specificat faptul că, țările în care ratele Omicron sunt încă foarte scăzute au puțin mai mult timp să se pregătească și să învețe de la țările aflate sus de-a lungul curbei infecțiilor și să estimeze ceea ce este necesar pentru aplatizarea și scăderea vârfului curbei infectărilor. Dar ratele de creștere observate până acum sugerează cu tărie că timpul se măsoară cel mai bine în zile, poate săptămâni. Creșterea exponențială este un lucru cu adevărat îngrijorător.
Mai mult decât atât, nici rezultatele din laborator, nici datele din Africa de Sud nu sunt destul de puternice pentru a afirma cu tărie că Omicron va fi mult mai puțin periculos decât tulpinile anterioare. Datele din Africa de Sud sunt preliminare, iar ratele la care infecția duce la boli severe și deces pot varia între țări și populații. De asemenea, pot exista factori importanți care decurg din variația genetică sau din istoriile de sănătate anterioare. Astfel, lucrurile ar putea arăta destul de diferit la populațiile mai în vârstă din alte părți ale lumii, care au înregistrat mai puține infecții (www.economist.com). Poate de aceea, cercetătorii au luat în calcul adaptarea vaccinurilor la noile variante de COVID-19. Astfel, un vaccin Pfizer, adaptat la varianta Omicron, este așteptat în martie 2022.
Însă întrebarea tuturor este dacă vaccinurile aflate în prezent pe piață vor fi eficiente împotriva noii variante Omicron, considerată a fi mai transmisibilă decât varianta Delta. În acest sens, la câteva zile de la apariția variantei Omicron, primele răspunsuri sunt deja disponibile cu privire la vaccinul dezvoltat Pfizer și BioNTech. Cu alte cuvinte, vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech este „încă eficient” după „trei doze” împotriva variantei Omicron a virusului. Pe de altă parte, injectarea a două doze face posibilă evitarea formelor severe. Ceea ce confirmă importanța injectării unei doze de rapel. Albert Bourla, CEO al Pfizer, declara într-un comunicat că datele preliminare arată că protecția este îmbunătățită cu o a treia doză. Albert Bourla afirma că o a treia doză asigură un nivel de anticorpi neutralizanți împotriva Omicron similar cu cel observat după două doze pentru celelalte variante. Însă, pentru a răspunde mai bine amenințării pe care o reprezintă această nouă variantă, companiile vor să meargă mai departe și să dezvolte un vaccin specific variantei Omicron. Ca atare, specialiștii speră să poată pune la dispoziție un vaccin specific până în martie, „în cazul în care este necesară o adaptare” (www.lesechos.fr).
Ca atare, ținând cont de faptul că Omicron s-a manifestat în Africa de Sud, grupul PPE dorește să ajute țările în curs de dezvoltare să lupte împotriva pandemiei de COVID-19 și să accelereze masiv vaccinările (www.eppgroup.eu).
Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pe probleme de sănătate, Peter Liese, înaintea dezbaterii din Parlamentul European privind renunțarea la brevetele pentru vaccinurile COVID-19, afirma că „Pentru a preveni apariția mutațiilor periculoase, întreaga populație mondială trebuie vaccinată cât mai repede posibil. Ajutorul nostru ar trebui să includă ajutor de urgență, adică trimiterea de echipamente pentru producerea de oxigen de mare volum și personal medical, creșterea livrării de vaccinuri, consolidarea Organizației Mondiale a Sănătății. (OMS) și transferul de tehnologie”. Tot în acest context, grupul PPE solicita Statelor Unite să pună capăt interdicției de facto la export. Aceasta deoarece, credința grupului PPE este că țările care produc vaccinuri trebuie să le împărtășească. Însă, până acum, SUA a stocat vaccinuri și nu a exportat deloc nici unul dintre ele, în timp ce UE a exportat aproximativ 200 de milioane de doze în întreaga lume, mai mult de jumătate din toate vaccinurile produse în UE. Ca atare, în opinia grupului PPE, SUA trebuie să înceapă mai întâi să exporte atât vaccinuri, cât și material pentru producția de vaccinuri (www.eppgroup.eu).
Categoric, pentru grupul PPE este esențial ca investițiile în producția și cercetarea de vaccinuri să continue. Aceasta deoarece, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului PPE pentru afaceri juridice, Axel Voss, vom avea nevoie de întreaga capacitate de inovare a cercetătorilor și a companiilor farmaceutice în anii următori (www.eppgroup.eu).
Pornind de la ideea că UE trebuie să fie pregătită pentru astfel de cazuri pandemice, înființarea unei Autorități de Pregătire și Răspuns în Situații de Sănătate (HERA) reprezintă un pas uriaș spre atingerea acestui deziderat. Astfel, Esther de Lange, vicepreşedintă a Grupului PPE responsabil pentru Economie şi Mediu şi pentru legea ameninţărilor transfrontaliere pentru sănătate afirmă că dorim noua autoritate europeană de sănătate HERA, astfel încât în cazul viitoarelor crize de sănătate, UE să fie mai pregătită să achiziționeze materialele necesare precum și vaccinuri. Grupul PPE își dorește ca HERA să fie înființată cât mai curând posibil pentru a achiziționa materialele necesare precum vaccinuri, fără proceduri complicate și birocratice, în cazul în care ar apărea o altă pandemie.
În prag de sărbători, în întreaga lume, varianta Omicron a COVID-19 este o sursă de stres. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnată varianta Omicron a COVID-19 ca o variantă de îngrijorare pe baza dovezilor că Omicron are mai multe mutații care i-ar putea afecta comportamentul. Rămân incertitudini importante în ceea ce privește Omicron și sunt în desfășurare o mare parte de cercetări pentru a evalua transmisibilitatea acestuia, severitatea bolii pe care o provoacă și riscul de reinfectare.
Însă, varianta Omicron face ravagii pe piețele lumii, acestea fiind îngrijorate de noile restricții introduse în Europa pentru a reduce creșterea variantei Omicron. Noi întoarceri ale restricțiilor, care intervin într-un climat deja febril de anunțul băncilor centrale referitor la sfârșitul măsurilor de susținere a economiei, nu sunt de bun augur pentru nimeni. De altfel, preocupările burselor europene cresc pe măsură ce se apropie Crăciunul. Cel de-al cincilea val de COVID-19 și creșterea numărului de cazuri ale variantei Omicron, care împing țările europene să introducă noi restricții, împiedică foarte tare piețele în această zi de luni, 20 decembrie 2021. Spre exemplu, Olanda a făcut pasul drastic de a limita mișcarea locuitorilor, iar toate magazinele, restaurantele, barurile, cinematografele, muzeele și teatrele neesențiale au fost închise duminică (19 decembrie 2021) până pe 14 ianuarie 2022. Restricții similare au fost introduse în Danemarca și Irlanda. Iar în Germania, grupul de experți care consiliază guvernul a pledat, la rândul său, pentru reduceri suplimentare ale contactului cu populația „cât mai curând posibil” (www.lesechos.fr).
Ca atare, la puțin mai puțin de o oră de la începerea tranzacționării, Bursa din Paris a pierdut 2,07% până la 6.783,02 puncte, fiind deja închisă vineri cu o scădere de 1,12%. Atmosfera era la fel de sumbră în alte centre financiare europene. În Germania, Dax-ul a scăzut cu 2,52%, în Spania, Ibex 35 a scăzut cu 2,25%, în timp ce FTSE 100 a pierdut 1,73% la Londra (www.lesechos.fr). Sentimentul de risc al investitorilor a fost subminat în weekend de noi dovezi ale impactului perturbator al Omicron. Astfel că, în prag de sărbători, mediul de piață rămâne așadar fragil, amestecat cu îngrijorări legate de creșterea inflației pe care băncile centrale încearcă să o stăpânească și de un virus care amenință să copleșească sistemele globale de sănătate.