O perspectivă ”europeană”: Orban Viktor și ”UE așa cum arată astăzi este ruinată”

Adrian Stănescu

 

Recent, duminică 14 noiembrie, s-a încheiat la Budapesta Congresul Fidesz, . principalul partid de guvernământ din Ungaria, țară membră a Uniunii Europene (subl.n.). Probabil că evenimentul, sigur important din perspectiva internă maghiară, nu ar fi atras atenția în mod deosebit dacă… Cu siguranță în România deloc, doar scurte comentarii pe marginea intervenției președintelui UDMR, Kelemen Hunor.

Profund greșit spunem noi, pentru că discursul de final dar și liniile directoare trasate de liderul Fidesz, Orban Viktor oferă o perspectivă important de comentat din perspectiva relațiilor din interiorul Uniunii Europene în special dar și al spațiului general european, în general. Trebuie să facem precizarea că acest aspect este singurul care ne interesează și constituie obiectul demersului de față, fără nicio legătură cu discuțiile pe marginea politicii generale ale statului ungar. Rar am avut ocazia, dacă a fost cumva, să asistăm la un discurs al unui demnitar (prim ministru) european de o tonalitate atât de neobișnuită.

Sunt frustrări dar și resentimente față de o construcție politico-economico-socială la poarta căreia s-a bătut și s-a așteptat, ale cărei condiții de admitere au fost acceptate prin liber arbitru.  Elaborat și prezentat în evidentă cheie electorală, ”  oponenții noștri cred în Bruxelles și vor să slujească Bruxellesul, nu interesele Ungariei” discursul premierului ungar se vrea adresat ”poporului profund” și nu unor ”elite” ”închinate străinătății”! Pentru cetățenii români sună precum o melodie bine-cunoscută ce se repetă periodic de la tribunele politice dela București.

Cel mai bine este să oferim premierului Orban Viktor ocazia să-și enunțe și să dezvolte argumentele. Comentariile din partea noastră, cu atât mai puține cu atât mai bine.

Conform www.hirado.hu :” Ca și când epidemia și imigranții nu ar fi suficiente, avem și o rețea internațională condusă de la Bruxelles care vrea să impună taxe brutale pentru proprietăți și pentru automobile, mascate ca măsuri pentru protecția mediului. Vor să amenințe nu securitatea financiară a marilor multinaționale care distrug mediul, ci securitatea financiară a oamenilor simpli.

Situația este îngrijorătoare peste tot în Europa, dar în Ungaria este și mai gravă, pentru ca aici vor avea loc alegeri, iar oponenții noștri cred în Bruxelles și vor să slujească Bruxellesul, nu interesele Ungariei. Încălziți-vă mai puțin, folosiți mai puțină apă, conduceți mai puțin, iar dacă nu faceți asta, atunci plătiți mai mult. …

Entuziasmul nostru legat de comunitatea din care facem parte s-a prăbușit, iar UE este o umbră, o umbră în culorile curcubeului, a ceea ce a fost odată. Dacă va continua așa, va ajunge un peisaj selenar. Nu este suficient să ne apărăm în fața Bruxellesului, trebuie ca Bruxellesul să se reformeze. …UE trebuie să se reînnoiască total, dacă nu vrea să se dezmembreze. … Este evident că drepturile ne sunt luate încetul cu încetul de o nouă specie, homo bruxellicus. Nu trebuie să acceptăm pasiv toate planurile și proiectele Bruxellesului. Nu a fost vorba să renunțăm la părți importante din cultura noastră și din istoria noastră pentru niște presupuse ideologii și principii mai înalte.

În trecut, regiunea noastră a fost amenințată în special de Est, însă acum nu avem un conflict Est-Vest. Este un conflict Vest-Vest. Trăim acest conflict și situația este îngrijorătoare. Nu vom renunța la dreptul de a ne apăra frontierele. Nu vom renunța la dreptul de a spune nu imigranților. Și insistăm că, în Ungaria, căsătoria implică un bărbat și o femeie, tatăl este bărbatul, iar mama este femeia, iar copiii noștri trebuie lăsați în pace. Vrem să fim suverani, nu să ne trezim în niște State Unite ale Europei. Integrare, da. Fuziune, nu.  În trecut, niște republici libere au fost încorporate într-o alianță a Rusiei. Acum trebuie să cântăm imnuri de slavă Germaniei. Statele baltice ne pot spune bine cum au arătat Statele Unite ale Estului, adică URSS. Sper că guvernul ce se formează acum în Germania își dorește o Germanie europeană, nu o Europă germană, unde Berlinul le spune celorlalți ce să facă. … Prieteni, UE așa cum arată astăzi este ruinată. Scopul nostru este să facem diferența. Nu vor scăpa ușor de noi. Vom rămâne în UE și vom cere schimbarea. Trebuie să ne opunem unificării mascate, pentru că nu este în interesul popoarelor Europei, ci doar în interesul elitelor, politicienilor, ideologilor, birocraților și liderilor marilor multinaționale. ”

Mai sunt și altele de aceeași factură. Nu insistăm. Finalul ni s-a părut apoteotic: ”Suntem unguri, nu proști care să servim interese străine, așa cum vrea stânga din opoziție.”

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top