Un gest politic: Grupul PPE solicită UE să nu recunoască alegerile din Rusia

Adrian Stănescu

Sunt momente în viața politică, fie internă fie internațională, când este necesară o atitudine publică tranșantă dincolo de calculele de oportunitate sau înțelegeri meschine ori de oportunitate pseudoeconomică.

Este exact decizia grupului PPE din Parlamentul european referitor la legitimitatea recentelor ”alegeri”parlamentare din Rusia. Textul europarlamentarilor populari este concis, la obiect, direct și extrem de lămuritor.

” Grupul PPE a cerut UE să nu recunoască alegerile din Rusia. „Ceea ce s-a petrecut în Rusia în perioada 17-19 septembrie nu a fost alegeri. Rușilor li s-a luat posibilitatea de a-și spune cuvântul și de a alege liber destinul țării lor. Grupul PPE solicită UE și statelor sale membre să nu recunoască acest vot ”, a declarat eurodeputatul Sandra Kalniete, vicepreședinte al grupului PPE responsabil pentru afaceri externe, și Andrius Kubilius, deputatul purtător de cuvânt al grupului PPE în Rusia.

„Nu permite candidaților opoziției să candideze, persecutând mass-media gratuită, interzicând utilizarea terminologiei„ votului inteligent ”, introducând 3 zile de vot, nepermițând observatorilor internaționali din OSCE / ODHIR să vină și să observe alegerile, arată cât de frică este Kremlinul al poporului rus ”, au subliniat aceștia.

„Pe parcursul celor 3 zile de vot, au fost semnalate numeroase încălcări grave. Sistemul de vot electronic a fost utilizat de regim pentru a modela rezultatele finale ale votului, fără nici un control independent, în special în districtele electorale din Moscova. Alegerile s-au desfășurat într-o atmosferă de intimidare și tăcere a oricăror voci critice. Iar rezultatul, care este rezultatul unei manipulări fără precedent, pare a fi substanțial mai rău decât în ​​2016. Acest lucru slăbește grav legitimitatea guvernării lui Vladimir Putin ”, au subliniat Kalniete și Kubilius.

„Ceea ce a avut loc în Rusia este total diferit de ceea ce toată lumea poate vedea în diferite țări democratice, inclusiv Ucraina vecină, unde autoritățile ucrainene nu se tem să organizeze alegeri transparente și corecte. Dacă alegerile din Lituania, Letonia sau orice alt stat membru al UE ar fi organizate într-un mod atât de rușinos, așa cum s-a făcut în Rusia, acele „alegeri” ar fi numite nelegitime ”, au concluzionat aceștia.(www.eppgroup.eu)

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top