Independența SUA față de COVID-19?

Manoela Popescu

Președintele Joe Biden a folosit weekendul din 4 iulie pentru a promova „independența Americii față de COVID-19”, chiar dacă nu și-a atins obiectivul de vaccinare, cu populația încă în mare parte nevaccinată și cu o nouă variantă a virusului mai contagioasă, care se răspândește rapid pe teritoriul american. Se pare că, deși va mai dura, cel puțin, încă o lună de zile pentru ca președintele SUA să-și atingă obiectivul asumat pe 12 martie 2021, Casa Albă privește deja în viitor, evaluând următoarea provocare pe care o va aduce pandemia și recalibrând așteptările. Oficialii Casei Albe au recunoscut că au mai mult de lucru, dar au considerat weekendul de 4 iulie un moment pentru a sărbători progresele înregistrate. Coordonatorul Casei Albe, Jeffrey Zients, a declarat că SUA va rămâne pe o „bază de război” și își va dubla eforturile pentru a vaccina mai mulți americani. Celebrarea independenței poporului american înseamnă a fi mândru de eforturile colective în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Însă munca trebuie să continue, deoarece persoanele care sunt vaccinate au un grad ridicat de protecție, însă cele care nu sunt vaccinate sunt expuse riscului.
Pe 4 iulie, sărbătoarea de la Casa Albă a părut la fel ca înainte de criza pandemică de COVID-19, un eveniment organizat pentru aproximativ 1.000 de familii militare și muncitori esențiali implicați în lupta împotriva virusului ucigaș pe gazon și tradiționalele artificii de pe Mall-ul Național, fără restricții specifice de COVID-19. De asemenea, președintele Biden a călătorit sâmbătă (3 iulie 2021) la o destinație turistică din Michigan, așteptată să fie pregătită pentru weekendul de vacanță.
În martie, în timp ce marca un an de izolare și pe măsură ce vaccinurile deveneau din ce în ce mai disponibile, Biden a spus că există „mari șanse” ca oamenii să se poată aduna în grupuri mici pentru grătare în curtea casei pentru a sărbători Ziua Independenței, dar nu și pentru evenimente mari, deoarece progresul înregistrat poate fi redus de noile variante de COVID-19 (news.yahoo.com). Cu toate acestea, președintele SUA, Joe Biden, a sărbătorit duminică cea de-a 245 zi a națiunii, deschizând porțile Casei Albe și chemând americanii să-și aducă contribuția la eliminarea COVID-19 odată pentru totdeauna.
Anul acesta este clar că “ziua de 4 iulie a fost o zi de sărbătoare specială, deoarece poporul american a ieșit din întunericul unui an de pandemie și izolare, un an de durere, frică și pierderi sfâșietoare”, a declarat Biden la petrecerea deschisă la Casa Albă pentru aproximativ 1.000 de persoane. Se cunoaște deja faptul că, cel mai mare eveniment de la Casa Albă de când Biden a preluat funcția în ianuarie, a inclus burgeri și focuri de artificii și a fost orientat spre a oferi americanilor ceva de sărbătorit, deoarece semnele normalității s-au întors în urma unei pandemii care a ucis peste 600.000 de americani.
Deși americani au sărbătorit pe 4 iulie lupta pentru independența Americii de COVID-19, trebuie spus că obiectivul lui Biden de a face ca 70% dintre adulții americani să primească cel puțin o doză de vaccin până duminică nu a fost atins. Cifra este de aproximativ 67% (67,1%), deoarece unele persoane au rezistat vaccinării, ridicând îngrijorări în rândul oficialilor din domeniul sănătății, deoarece varianta Delta, mai agresivă, amenință să genereze o nouă creștere pandemică. În discursul de la Casa Albă de duminică, Biden a deplâns persoanele care au murit, a lăudat americanii care au ajutat la răspunsul de urgență al țării și a spus că vaccinurile sunt cea mai bună apărare împotriva noilor variante ale virusului. Potrivit președintelui american, vaccinarea reprezintă „cel mai patriotic lucru pe care îl poți face”. Vorbind oamenilor aflați pe peluza sudică a Casei Albe și care nu purtau măști pentru a putea mânca felii de pepene verde și a bea bere, Biden a spus că virusul ucigaș „nu mai paralizează națiunea noastră și este în puterea noastră să ne asigurăm că nu o va mai face niciodată”. Apoi, după discurs, președintele a salutat oaspeții și a pozat pentru fotografii înainte de un foc de artificii de 17 minute, lansat de ambele părți ale bazinului reflectorizant Lincoln Memorial.
Se remarcă faptul că administrația lui Biden a fost totuși dornică să celebreze restabilirea unei oarecare normalități pentru o țară obosită de restricții pandemice și greutăți, sarcini care s-au ușurat, dar nu au dispărut odată cu disponibilitatea pe scară largă a vaccinării.
Se știe că pandemia de COVID-19 a determinat anularea a aproape toate sărbătorile anului trecut și a condus la o inaugurare redusă în ianuarie a președintelui democrat, care a trebuit să se descurce fără gale tradiționale cu cravată neagră. Însă, securitatea asemănătoare unei fortărețe din jurul Washingtonului, după atacul din 6 ianuarie asupra Capitolului SUA, a fost redusă pentru mulțimile ce au marcat duminică (4 iulie 2021) Declarația de Independență față de Marea Britanie din 1776. Astfel că străzile s-au umplut duminică de oameni care au făcut fotografii cu președintele care se întorcea de la o excursie de weekend de la o fermă de cireșe din Michigan (Festivalul cireșelor), de la terenul de golf și de la casa familiei sale din Delaware (www.reuters.com).
Ziua Americii nu numai că nu a adus atingerea obiectivului stabilit de președintele Joe Biden, dar propagarea variantei Delta, care reprezintă 35% din noile cazuri de contaminare din SUA, potrivit directoarea Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky, a generat noi îngrijorări în rândul autorităților și repetate apeluri la vaccinare. Astfel, chiar cu o zi înainte de celebrarea de pe 4 iulie, vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a făcut apel ca tot mai multe persoane să se vaccineze. Kamala a subliniat faptul că Ziua Națională a SUA, sărbătorită pe 4 iulie, este o ocazie de revedere cu cei dragi după luni întregi de restricții de sănătate provocate de COVID-19. Într-un discurs ținut în statul în care săptămâna trecută s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de COVID-19, Nevada, Kamala Harris afirma că trebuie vaccinate mai multe persoane. Eforturile de vaccinare și lupta permanentă împotriva virusului, rezistența americanilor față de virus, precum și relansarea economiei (crearea de 850.000 de noi locuri de muncă doar în luna iunie a.c.) sunt, potrivit vicepreședintei americane, motive de sărbătoare pentru americani, mai ales de ziua lor națională. De asemenea, în opinia Kamalei Harris, “a te vaccina este sigur” și reprezintă “un act de solidaritate” față de aproapele nostru.
Desigur, ziua de 4 iulie marchează Ziua Independenței SUA. Dar ce se comemorează de fapt în această zi? Ziua națională a SUA celebrează ziua în care Declarația de Independență a fost adoptată în 1776. Introdusă de al doilea Congres continental, declarația a subliniat că cele 13 colonii americane erau unite, state independente, care nu mai erau supuse monarhului britanic. Ca atare, pe 4 iulie, în fiecare an, sunt organizate focuri de artificii, parade și alte sărbători patriotice pentru a celebra coloniile care s-au eliberat de controlul britanic. Însă, Ziua de 4 iulie nu reprezintă doar aniversarea independenței americane, ci și a independenței unei foste posesii americane. La 4 iulie 1946, Statele Unite au aderat la tratatul care a acordat independența deplină Filipinelor după aproape jumătate de secol de conducere colonială americană. De asemenea, 4 iulie este și sărbătoarea Rwandei, deoarece genocidul din această parte a lumii s-a încheiat cu ajutorul SUA la 4 iulie 1994. Și este cu atât mai importantă ziua de 4 iulie 2021, o zi în care atât de mulți americani sunt susceptibili să fie copleșiți de greșelile și eșecurile trecutului.
Cum au sărbătorit americani Ziua Independenței? În New York, 65.000 de focuri de artificii au fost utilizate la miezul nopții pentru a marca această sărbătoare națională. Comunitățile mari și mici din toată țara și-au organizat propriile parade și sărbători, cu focuri de artificii în plină expansiune la sfârșitul zilei. Multe familii s-au reunit din nou pentru picnic-uri în curtea casei și s-au întâlnit cu prieteni și rude pe care nu le mai văzuseră de luni de zile sau chiar mai mult, unele nu s-au mai văzut de la apariția COVID-19 în Statele Unite, din martie 2020. De aceea, Ziua Independenței a blocat mai multe aeroporturi, iar căile rutiere, potrivit Asociației Americane a Automobilului a au suportat prezența a peste 43,6 milioane de americani care au condus pentru a fi alături de prieteni și rude (www.voanews.com).
Cu toate acestea, în interiorul Casei Albe a existat o oarecare îngrijorare cu privire la optica partidului referitoare la 4 iulie, datorită variantei Delta care își face din ce în ce mai mult prezența pe teritoriul SUA. Însă, nici un moment nu s-a pus problema anulării evenimentului. Oaspeților nu li s-a cerut să fie vaccinați, ci doar au fost sfătuiți să facă un test cu până la trei zile înainte de petrecere, iar persoanele vaccinate, în conformitate cu liniile directoare actuale de la Centrele SUA pentru Control și Prevenire a Bolilor, nu au fost nevoite să poarte măști. Jeff Zients, coordonatorul președintelui pentru răspunsul la COVID-19, a precizat, înainte de petrecerea de pe 4 iulie, că decizia Casei Albe de a nu impune vaccinarea celor care participă la petrecere se bazează pe „protocoale de testare și screening foarte riguroase” și pe faptul că “majoritatea acestor oameni sunt vaccinați”.
Referitor la obiectivul președintelui ca 70% dintre adulții americani să primească cel puțin o doză de vaccin până pe 4 iulie, se pare că nici la o săptămână distanță nu va fi atins, dat fiind faptul că ritmul vaccinărilor a încetinit semnificativ. Mai mult decât atât, potrivit unui raport al Fundației Familiei Kaiser publicat săptămâna aceasta, majoritatea adulților americani care intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19 au făcut deja acest lucru (edition.cnn.com). Oficialii americani se luptă să-i convingă pe americanii încă rezistenți să accepte vaccinarea. Biden și-a reiterat temerile că „viețile se vor pierde” în cazul în care mai mulți oameni vor continua să reziste la vaccinări. Președintele a spus că, tocmai de ziua națională, americani ar trebui să nu se mai gândească la ei, ci la familiile lor, la cei din jurul lor și, prin vaccinare, să contribuie la siguranța tuturor.
Cu toate acestea, președintele SUA și-a ținut promisiunea făcută pe 12 martie americanilor de a sărbătorii Ziua Independenței cu familiile și prietenii în curtea din spatele casei sau în cartierele lor la un grătar, stabilind astfel un obiectiv de câteva luni pentru a readuce țara la normal.
Însă, un alt semn că pandemia este departe de a se termina se referă la faptul că oficialii au spus că administrația intenționează să extindă declarația de urgență a sănătății publice pentru pandemia de COVID-19 pe care fostul președinte Donald Trump a anunțat-o în 2020, care va expira luna aceasta. De asemenea, în pofida presiunii crescute din partea guvernelor străine și a industriei turismului de a se deschide, călătoriile în străinătate în țările în care varianta Delta se propagă (inclusiv Marea Britanie) sunt încă în așteptare. Astfel, motivul principal pentru care SUA nu a redus restricțiile de călătorie spre Regatul Unit este creșterea variantei Delta pe teritoriul englez. Un oficial al administrației a declarat că obiectivul lor este redeschiderea călătoriilor internaționale atunci când se poate face în siguranță, dar nu a furnizat și date cu privire la momentul în care se așteaptă să se întâmple acest lucru. Directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, a declarat pe 1 iulie că varianta Delta a COVID-19 rămâne o amenințare serioasă în Statele Unite și ar putea provoca mai multe cazuri de contaminări cu COVID-19, spitalizări și decese în comunitățile nevaccinate, în special în cele din sud-est și Midwest (edition.cnn.com).
Deși strategia lui Biden a funcționat, potrivit oficialilor americani, administrația intenționează să „dubleze eforturile de vaccinare a mai multor milioane de americani în lunile iulie și august”. Aceasta deoarece oficialii consideră că vaccinările reprezintă modalitatea numărul unu de a opri răspândirea pandemiei de COVID-19 și recunosc că ar putea exista o limită a eforturilor lor. Deja, administrația și-a schimbat strategia de la concentrarea pe site-urile de vaccinare în masă la eforturi mai direcționate pentru a obține oameni vaccinați. Astfel, oficialii din domeniul sănătății și-au concentrat atenția în special asupra tinerilor, care reprezintă un număr mare de persoane încă nevaccinate. De asemenea, acestea rămân concentrate asupra minorităților, ale căror rate de vaccinare rămân în urma populației albe americane. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase sublinia pe data de 1 iulie, îngrijorat fiind de varianta Delta, că americanii pot sărbători având un mesaj clar în minte: “dacă ați fost vaccinat, aveți un grad ridicat de protecție. Dacă nu sunteți, ar trebui să purtați o mască și ar trebui să vă gândiți foarte serios la vaccinare”. Cu alte cuvinte, sărbătoarea a fost una cu sabia deasupra SUA dată fiind situația gravă a celor care nu s-au vaccinat. Astfel că, Ziua Independenței a fost o zi de celebrare a progresului înregistrat de SUA în lupta împotriva virusului sub impulsul unei vigilențe crescute împotriva răspândirii variantei Delta a COVID-19. Președintele SUA a spus că 4 iulie 2021 a fost o sărbătoare specială, deoarece SUA iese dintr-un an întunecat și că America este mai aproape ca niciodată de a își declara independența față de virus (www.lemonde.fr).
În lupta împotriva COVID-19, SUA are un aliat puternic în UE, liderii stabilind la data de 15 iunie 2021 crearea unui grup de lucru comun UE-SUA privind lanțurile de producție și aprovizionare în lupta împotriva COVID-19. Obiectivul fiind de a crește capacitatea de producție a vaccinurilor și a tratamentelor prin: crearea de noi facilități pentru producerea de vaccinuri și tratamente; păstrarea lanțurilor de aprovizionare deschise și sigure; evitarea restricțiilor inutile la export; încurajarea schimbului voluntar de cunoștințe și tehnologii. De asemenea, UE și SUA s-au angajat să continue să sprijine mecanismul COVAX, aspirând să ofere suficiente doze pentru a imuniza două treimi din populația lumii către sfârșitul anului 2022.
De aceea, Ziua națională a SUA a suscitat interesul UE, dat fiind faptul că summitul UE-SUA din 15 iunie 2021 a marcat începutul unui parteneriat transatlantic reînnoit și a oferit o oportunitate de a defini o agendă comună pentru cooperarea UE-SUA în era post-pandemiei de COVID-19. De asemenea, la summit s-au materializat trei noi inițiative majore de afaceri: crearea unui cadru de cooperare pentru avioanele civile mari; inițierea de discuții pentru rezolvarea disputelor privind măsurile referitoare la oțel și aluminiu până la sfârșitul anului; înființarea unui consiliu UE-SUA pentru comerț și tehnologie. A fost primul summit UE-SUA din 2014 și prima vizită a unui președinte SUA la instituțiile europene din 2017, dat fiind faptul că președintele Joe Biden a reprezentat Statele Unite la summit (www.consilium.europa.eu).
Așa cum s-a așteptat grupul PPE, întâlnirea dintre președintele Statelor Unite Joe Biden și conducerea Uniunii Europene a adus un nou impuls relațiilor UE-SUA și a creat o alianță pentru apărarea democrației. Credința grupul PPE fiind aceea că „nu putem câștiga decât lucrând împreună. Împreună, trebuie să ne consolidăm democrațiile, inclusiv printr-o reglementare sensibilă a rețelelor sociale, pentru a finaliza acordul de eliminare a paradisurilor fiscale și pentru a dezvolta o poziție comună asupra Chinei cu privire la standardele de securitate, investiții și reglementări”. Grupul PPE salută existența la Casa Albă, un om onorabil și un aliat de încredere care nu consideră UE drept dușman și care nu riscă dizolvarea NATO peste noapte. Aceasta deoarece, într-o perioadă în care America de Nord și Europa se confruntă cu amenințări comune din partea țărilor concurente, a schimbărilor climatice, a pandemiilor și a terorismului, grupul PPE susține NATO, propunând noi modalități de consolidare a cooperării UE-NATO. Grupul PPE respectă, în același timp, alegerea acelor state membre ale UE care nu s-au alăturat alianței, dar dorește să protejeze cetățenii din spațiul euro-atlantic. Iar acest lucru necesită o cooperare mult mai consolidată și strategică (www.eppgroup.eu). De aceea, la summitul UE-SUA din 15 iunie 2021 liderii s-au angajat să mențină un dialog regulat pentru a face bilanțul progreselor înregistrate, mai ales în lupta împotriva virusului ucigaș.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top