Manoela Popescu
În timp ce această vară este sinonimă cu ridicarea anumitor măsuri de sănătate împotriva COVID-19 și, prin urmare, cu anumite libertății recâștigate, umbra variantei Delta a virusului este din ce în ce mai prezentă în Franța și în toată Europa. Specialiștii apreciază că pe măsură ce Europa continuă să relaxeze treptat restricțiile de sănătate, varianta Delta pare să fi scăpat de sub control în mai multe orașe și țări din întreaga lume. Identificată pentru prima dată în India în aprilie a.c., această variantă a COVID-19, mai contagioasă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este acum prezentă în cel puțin 85 de țări. Ca atare, autoritățile sanitare se tem de noi valuri epidemice în această vară, în special în Rusia, Portugalia și Regatul Unit.
Astfel, Portugalia a fost primul stat care și-a încetinit ridicarea restricțiilor de sănătate. Anunțul fiind făcut pe 24 iunie 2021 de către guvernul portughez. Aceasta deoarece varianta Delta este acum dominantă pe teritoriul Portugaliei, cu peste 51% din cazuri noi și chiar mai mult de 70% în regiunea Lisabona, unde măsurile restrictive au fost chiar înăsprite. Astfel, programul și capacitatea restaurantelor și magazinelor din capitală au fost din nou reduse. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Mariana Vieira da Silva, afirmând că Portugalia trece printr-un moment critic. În seara zilei de duminică, 27 iunie, autoritățile portugheze au anunțat închiderea școlilor din cinci municipalități din regiunea turistică a Algarve (www.lefigaro.fr).
De asemenea, în Regatul Unit, ridicarea măsurilor de sănătate (programată inițial pentru 21 iunie 2021) a fost întârziată cu 4 săptămâni, iar purtarea măștilor în aer liber în Israel este iar obligatorie. Autoritățile britanice au anunțat că varianta Delta, care circulă activ în populația nevaccinată sau vaccinată cu o singură doză, majoritatea sub 40 de ani, este cu 40 – 60% mai contagioasă decât varianta Alpha (www.futura-sciences.com). Premierul israelian Naftali Bennett a avertizat astfel despre un „nou val” de contaminări cu COVID-19 după o creștere a numărului de pacienți atribuiți variantei Delta, introdusă în Israel de călători. Și asta în timp ce mai mult de 55% din populație a primit două doze de vaccin. Cu alte cuvinte, în ciuda vaccinării, răspândirea variantei Delta progresează în întreaga lume.
Astfel, mai multe țări văd într-adevăr o creștere a cazurilor legate de varianta Delta. Lovită puternic de varianta Delta, Rusia în ansamblu a înregistrat 21.665 de noi contaminări în ultima sâmbătă a lunii iunie, un record din ianuarie 2021. Contaminarea a crescut cu 25% în ultima săptămână, iar numărul oficial al deceselor a crescut cu 33%. Saint Petersburg, unul dintre orașele gazdă ale fotbalului euro, care are 5,4 milioane de locuitori, a înregistrat oficial 107 decese sâmbăta trecută în douăzeci și patru de ore. Însă recordul fiind înregistrat duminica trecută la Moscova cu 144 de morți în douăzeci și patru de ore. Capitala Rusiei, care are 12 milioane de locuitori, a reintrodus măsuri restrictive în ultimele săptămâni, precum telemunca pentru unii dintre angajați, vaccinarea obligatorie a angajaților din servicii sau obligația unui permis de sănătate pentru a merge la restaurant.
Africa de Sud și Bangladesh sunt, de asemenea, puternic afectate. În Africa de Sud, mai mulți experți au susținut că varianta Delta a fost responsabilă pentru creșterea bruscă a contaminării. Australia, una dintre primele țări care a ridicat restricțiile de sănătate, a plasat Sydney în blocaj timp de două săptămâni pentru a controla avansul variantei Delta. Este evident că varianta Delta a virusului își continuă răspândirea meteorică pe planetă. Până în prezent, focarele au fost confirmate în China, Statele Unite, Africa, Scandinavia și țările de pe coasta Pacificului (www.bbc.com).
Se poate spune că Delta este o „super-varianta” SARS-CoV-2? Categoric, apariția variantelor, prin mutații ale unor părți ale genomului virusului, este un proces evolutiv natural. Capacitățile acestor variante de a deveni dominante vor fi determinate de avantajul (avantajele) evoluției care le conferă mutațiile lor, comparativ cu celelalte variante. În cazul SARS-CoV-2, acestea sunt cele mai contagioase variante care s-au dovedit a fi cele mai susceptibile de a deveni dominante: toamna trecută, varianta engleză (numită acum Alpha) a devenit în câteva luni principalul vinovat de creșterea pandemiei în Europa. Se pare că până la sfârșitul verii acestui an varianta Alpha va fi (probabil) înlocuit de Delta.
Conform datelor colectate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), în raportul său de estimare a riscurilor asociate cu dezvoltarea variantei Delta în Europa, Delta este cu 40 până la 60% mai contagioasă decât Alpha, care în sine era de asemenea cu până la 60% mai contagioasă decât tulpina inițială. Capacitatea sa de răspândire la populație (fără măsuri sanitare) este de două ori mai mare decât pentru virusul original. Aceasta are o consecință directă asupra vaccinării, experții estimând că pentru a obține o imunitate colectivă ar fi necesar să se obțină o acoperire de vaccinare de 90% dacă varianta Delta este dominantă (www.rtbf.be).
De asemenea, reducerea restricțiilor de sănătate, încetinirea campaniei de vaccinare și răspândirea variantei Delta îi fac pe epidemiologi să se teamă de o creștere a contaminării cu COVID-19 în Franța. La prima vedere, Franța recâștigă gustul pentru „viața de dinainte”, iar epidemia continuă să scadă în țară, însă, spre deosebire de vara anului 2020, tendința nu este spre relaxare completă. Masca rămâne astfel obligatorie în locuri închise, președintele Franței, Emmanuel Macron susținând încă de la începutul lunii iunie a.c. „că trebuie să rămână precauți”.
Oamenii de știință se așteaptă ca această vară să fie fără probleme, îngrijorările s-ar manifesta la începutul toamnei. Jean-François Delfraissy, președintele consiliului științific francez considera luna trecută că virusul va crea probleme în septembrie sau octombrie, iar apariția și răspândirea variantei Delta, observată inițial în India, a întărit temerile epidemiologilor.
Aceasta deși, în Franța, epidemia continuă să scadă în fiecare zi, rata incidenței (numărul de cazuri noi la 100.000 de locuitori) este, în prezent, la 18, sau de 20 până la 30 de ori mai puțin decât în timpul vârfului de contaminare. Iar numărul cazurilor pozitive identificate în fiecare zi, în medie, a scăzut sub 2.000, o premieră de aproape un an, adică față de nivelul de pe 13 august 2020. Desigur, eforturile guvernului în campania de vaccinare dau și ele roade, dat fiind faptul că șase din zece adulți au primit deja o primă doză de vaccin. Cu toate acestea, ritmul primelor injecții începe să scadă, în timp ce tendința este de relaxare a restricțiilor, ceea ce conduce la creșterea îngrijorărilor pentru autoritățile din domeniul sănătății. Dar de ce această îngrijorare a autorităților? La sfârșitul lunii iunie a.c., ministrul Sănătății, Olivier Véran declara că varianta Delta reprezintă „aproximativ 20%” din noile cazuri, însă cu mai puțin de o săptămână în urmă, purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, raporta că această variantă a virusului reprezenta doar „9 și 10% din noile cazuri pozitive din Franța”. De asemenea, istoricul cazurilor arată că pe 1 mai, varianta Delta a reprezentat doar 0,1% din cazurile noi, iar la începutul lunii iunie a.c. această proporție a crescut între 2 și 4%. Iată de ce epidemiologii sunt clari: varianta Delta va deveni majoritară pe continentul european, în același mod în care varianta britanică a câștigat ascendența asupra tulpinii inițiale a virusului. Această răspândire ar putea fi facilitată de restricții de sănătate mai slabe în această vară decât iarna trecută, de tendința de încetinire a procesului de vaccinare, precum și de călătorii, petreceri, fotbal (www.santepubliquefrance.fr).
Epidemiolog și profesor-cercetător la Școala de Studii Avansate în Sănătate Publică, Pascal Crépey, consideră că varianta Delta a „schimbat situația” pandemică, deoarece se transmite cu 40% mai mult decât varianta Alpha, apărută în Regatul Unit. În mod clar, pentru a o controla, Pascal Crépey apreciază că aproape 80% din populație ar trebui să fie imună la varianta Delta, față de 60% pentru varianta Alpha. Acesta este motivul pentru care Franța continuă să solicite vaccinarea în masă. O altă provocare pentru Franța este de a urmări lanțurile contaminării. În Landele, unde varianta Delta reprezintă aproape 70% din contaminări, prioritățile guvernului se referă la vaccinare, dar și la testare, în vederea prevenirii ca această variantă să devină dominantă (www.lesechos.fr).
Temerile tuturor sunt cu atât mai mari cu cât chiar Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) estima săptămâna trecută că varianta Delta a COVID-19, considerată a fi deosebit de contagioasă, este de așteptat să reprezinte 90% din noile cazuri de COVID-19 în Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii august (www.rtbf.be). De aceea, grupul PPE a votat în Parlamentul European (în comisia ENVI) pentru a oferi Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) mai multe sarcini și mai mult personal. Aceasta deoarece, pentru a trage lecțiile din actuala pandemie de COVID-19, grupul PPE dorește ca Uniunea Europeană să devină o adevărată Uniune a Sănătății. Iar în acest scop, potrivit grupului PPE, ECDC trebuie să aibă mai multă putere pentru a oferi ajutor concret statelor membre în timpul pandemiilor, precum și în timpul altor crize de sănătate. Propunerea grupului PPE este ca, în viitor, ECDC să nu monitorizeze numai crizele, ci să trimită experți, să propună măsuri sanitare precum distanțarea socială, să pregătească strategii pe termen lung și să coordoneze schimbul de informații despre sănătate între statele membre. Conform grupului PPE, ECDC trebuie să se transforme într-un adevărat Corp de experți medicali al UE format dintr-o echipă ad-hoc de medici, psihiatri și asistenți medicali pentru a ajuta orice stat membru care are nevoie de ajutor în caz de urgență de sănătate (www.eppgroup.eu).
De altfel, Grupul PPE consideră că nu doar Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) trebuie să aibă mai multă putere, personal și responsabilități, ci și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Mai mult decât atât, grupul PPE consideră că EMA și ECDC au nevoie de aceleași capacități ca și autoritățile naționale, iar EMA trebuie să poată anticipa și preveni lipsa de medicamente și dispozitive medicale critice în Europa (www.eppgroup.eu).
De asemenea, grupul PPE dorește să prevină situații precum cele existente în timpul pandemiei de COVID-19, în care, din cauza numeroaselor contaminări cu COVID-19, tratamentele altor boli au fost amânate sau chiar anulate. Cu alte cuvinte, nu trebuie să mai existe situații în UE în care salvarea pacienților cu COVID-19 să fie în defavoarea pacienților care suferă de alte boli, cum ar fi spre exemplu de cancer. Potrivit purtătorului de cuvânt al grupului PPE pentru sănătate, Peter Liese, trebuie făcut totul pentru a salva toți pacienții, indiferent de context sau de boală/maladie. În plus, Peter Liese subliniază faptul că „cei care au susținut întotdeauna că sănătatea ar trebui să rămână o competență pur națională s-au înșelat”. La acest moment, este clar că nici un stat membru nu ar putea învinge singur acest virus, și nici nu ar fi putut singure să stabilească ce măsuri de distanțare socială sau fizică și chiar măsuri de izolare sunt eficiente și când. În plus, a fost clar că restricțiile sanitare, precum distanțarea fizică, izolarea și închiderea frontierelor, necesită o mai mare coerență și coordonare la nivelul UE. În acest context, credința grupului PPE este că regulile existente privind amenințările transfrontaliere pentru sănătate trebuie îmbunătățite, la care se adaugă necesitatea reducerii dependenței de Organizația Mondială a Sănătății (www.eppgroup.eu).
În acest context, al propagării cu viteză a variantei Delta, țările europene se bazează pe progresul vaccinării. Începând cu 24 iunie, conform datelor Centrului European de Gestionare a Crizelor, 210 milioane de persoane cu vârsta peste 18 ani au primit cel puțin o doză de vaccin în UE sau 57,5% din populația adultă. De asemenea, 34,3% din populația adultă din UE este complet vaccinată, de cinci ori mai mult decât la începutul lunii aprilie, asistând astfel la o accelerare clară a vaccinării în al doilea trimestru al acestui an. În timp ce în Statele Unite 66% dintre adulți au primit cel puțin o doză și 56% sunt complet vaccinați. În Marea Britanie, 61% dintre adulți sunt complet vaccinați, ceea ce îngrijorător, deoarece nu împiedică proliferarea variantei Delta a virusului.
Cert este că propagarea variantei Delta a COVID-19 (varianta ex-indiană) relansează în Europa dezbaterea foarte complexă privind gestionarea frontierelor externe și interne ale UE și reînvie, totodată, tensiunile dintre țările dornice mai presus de toate să-și reînvie turismul și cel care sunt în favoarea unui principiu maxim de precauție. Astfel, în timpul summitului european de la Bruxelles de la sfârșitul lunii iunie 2021, cancelarul german Angela Merkel a criticat Portugalia pentru că și-a deschis ușile larg turiștilor britanici, care ar putea aduce varianta Delta în UE. În același timp, Franța și Germania privesc spre Grecia, care acceptă turiștii vaccinați cu vaccinuri rusești sau chineze, a căror eficacitate împotriva variantei Delta se află încă în dezbatere. Aceasta este, de fapt, limita viitorului pașaport european de sănătate, care trebuie să intre pe deplin în vigoare la începutul lunii iulie. Adică, dincolo de cele patru vaccinuri autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), fiecare țară rămâne liberă să accepte sau nu sosirile celor care au primit un alt vaccin decât cele patru aprobate de EMA. De aceea, Franța și Germania, pledează pentru o linie comună mai dură la intrarea în UE a călătorilor din afara blocului comunitar.
Însă alte țări, precum Spania, sunt mai preocupate de sezonul turistic decât de varianta Delta, iar anunțul privind plasarea insulelor Baleare în zona verde a Londrei a fost întâmpinat cu entuziasm. În aceeași linie se înscrie și Grecia care nu intenționează să-și închidă granițele, deoarece rezervările turistice sunt în plină desfășurare. De asemenea, Suedia, în ciuda creșterii cazurilor de contaminări cu varianta Delta, nu și-a înăsprit regimul de intrare a călătorilor, iar Danemarca nu mai cere teste călătorilor care sosesc dintr-un alt stat european (www.lesechos.fr).
Speranța că nu vom avea de luptat cu un nou val de contaminări masive este redusă de avertizarea filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) conform căreia nivelul de vaccinare din Europa este insuficient pentru a preveni reapariția pandemiei. În concluzie, așa cum sublinia grupul PPE, trebuie făcute toate eforturile pentru creșterea nivelului de vaccinare în UE.