Despre solidaritatea europeană. Un discurs despre vaccinare și nu numai…

Adrian Stănescu

Cu prilejul Zilei Europei președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a rostit un amplu discurs la evenimentul anual „Starea Uniunii” organizat de Institutul Universitar European de la Florența.  

”Istoria Europei este o istorie a Renașterii. Istoria Europei este o istorie a reînnoirii permanente. Fiecărei crize i-a urmat o renaștere europeană. De așa ceva are nevoie Europa astăzi și acum”. Cu aceste cuvinte și-a început intervenția înaltul demnitar european. Uniunea Europeană nu a fost concepută pentru a face față problemelor de sănătate sau pentru a combate o pandemie, a spus von der Leyen. „Îmi amintesc foarte clar primele zile ale pandemiei. Și îmi amintesc apelul Italiei către Europa, poporul italian a cerut ca Europa să intervină. Au cerut solidaritate și coordonare europeană. Și au avut dreptate. Italia avea dreptate. Europa a trebuit să intervină și asta am făcut”.

Subliniind faptul că dacă la începutul pandemiei au fost numeroase vocile care puneau la îndoială capacitatea Uniunii de a face față provocării clamând că statele însele, fiecare, sunt mai bine pregătite realitatea imediată a dovedit exact contrariul. ”Astăzi răspund acestor voci: Europa a dovedit că o uniune de state democratice este eficace în perioade de criză; pentru proprii săi cetățeni ca și pentru restul lumii.”

”Sub o enormă presiune, noi, europenii ne-am respectat valorile.Mai mult, am demonstrat că chiar în perioadă de pandemie mondială noi am fost capabili să facem față cu putere altor semnificative sfidări ale timpului nostru.”  Von der Leyen a amintit în continuare cum unele țări au introdus interdicții de export pentru echipamentele medicale, iar altele și-au închis granițele. Europa a restabilit libera circulație a mărfurilor pe piața unică și s-a asigurat că interdicțiile au fost ridicate și că echipamentele medicale au putut ajunge acolo unde a fost nevoie. „Cel mai important, am decis să procurăm împreună vaccinuri în Uniunea noastră”.

„Chiar acum, în timp ce vorbesc, vaccinăm 30 de europeni în fiecare secundă. Așadar, de la începutul acestui discurs, peste 12.000 de europeni au primit o doză de vaccin. Suntem obișnuiți să auzim astfel de cifre în fiecare zi. Europa nu a văzut niciodată așa ceva: o campanie de vaccinare în masă la scară continentală. Acest lucru se întâmplă deoarece un întreg continent s-a mobilizat. De la spitale mici la centre masive de vaccinare, campania este activă în toate colțurile Uniunii noastre”, a spus președinta von der Leyen.

În context, Ursula von der Leyen s-a declarat încrezătoare că Uniunea Europeană își va atinge obiectivul de a livra suficiente doze pentru ca 70% dintre adulții europeni să fie vaccinați până în luna iulie.

„Ne pasă de cei mai slabi dintre noi. Ne pasă de vecinii noștri. Ne pasă de planeta noastră și ne pasă de generațiile viitoare”

Credem că aceste cuvinte s-au dorit să se constituie în mesajul central transmis lumii întregi în aceste timpuri extrem de grele.

”Acestea sunt motivele pentru care vom lansa în mod oficial Conferința privind viitorul Europei, duminică, de Ziua Europei. Anii următori vor fi din nou o perioadă definitorie pentru Uniunea Europeană, următoarea renaștere europeană. Iar rezultatul Conferinței va fi la fel de bun ca ideile și viziunile oamenilor ca voi”, a declarat în concluzie Ursula von der Leyen.

Un mesaj optimist privind perspectivele Uniunii Europene, puternic pusă la încercare în ultimii ani. Este limpede că numai păstrând și amplificând principiile fondatoare – cu o semnificată extindere spre solidaritate umană și socială Uniunea își poate păstra menirea: bunăstare și siguranță pentru toți.

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top