Manoela Popescu
9 MAI înseamnă Ziua Europei, o zi în care sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea istoricei Declarații Schuman, care a deschis calea Europei către Uniunea Europeană de astăzi. Dar ce este Declarația Schuman? Privind în istorie, ne amintim momentul anului 1950 când țările europene se redresau încet în urma distrugerii umane și economice provocate de cel de-Al Doilea Război Mondial, sub spectrul noilor tensiuni mondiale declanșate de Războiul Rece. La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe și viitorul președinte al Parlamentului European, Robert Schuman, a anunțat crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului, plasată sub controlul unei Înalte Autorități comune, idee promițătoare lansată de Jean Monnet. Apelul său a fost auzit în toată Europa și la respectiva inițiativă au aderat și alte țări europene, punând astfel bazele unei păci durabile. De fapt, Robert Schuman dorea ca țările să partajeze producția de cărbune și oțel pentru a face războiul „nu doar de neimaginat, ci și practic imposibil”. Declarația Schuman și modelul de colaborare internațională pe care îl promovează s-au dovedit a fi primul pas pe calea către Uniunea Europeană de astăzi, devenind astfel cunoscuta Declarație Schuman (www.consilium.europa.eu).
Trebuie spus că pentru Robert Schuman, scopul final al procesului era realizarea unei comunități supranaționale. Acesta ar fi fost administrat de o singură autoritate supremă, a cărei legitimitate ar deriva din capacitatea de a garanta pacea și prosperitatea comună printr-o dezvoltare armonioasă. De asemenea, el își imagina Europa ca un spațiu pentru cultură și partajare care ar asigura înflorirea creației artistice europene, schimbul de bogăție națională și creșterea standardelor educaționale. În 1958, după crearea Comunității Economice Europene (CEE) prin Tratatul de la Roma, Robert Schuman a devenit primul președinte al Adunării Europene (structură care poartă astăzi numele de Parlamentul European) până în 1960.
Ideea creării unei comunități supranaționale a cărbunelui a fost imaginată, de fapt, de Jean Monnet în 1950. În timp ce Germania se reconstruia mai repede decât Franța, Jean Monnet și-a dorit să sudeze destinele celor două țări prin punerea în comun a producției de cărbune și oțel și a elaborat proiectul unei Comunități Europene a cărbunelui și oțelului (CECA). Această idee, pe care a prezentat-o lui Robert Schuman, a dus la semnarea Tratatului de la Paris la 18 aprilie 1951 între Germania, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. Desființarea taxelor vamale și a restricțiilor privind circulația acestor materii prime a intrat în vigoare la 23 iulie 1952. Trebuie spus că Monnet a avut și un alt proiect european major, Comunitatea Europeană de Apărare (CED), care a eșuat în 1954, din cauza refuzului Franței. Jean Monnet a demisionat apoi din Înalta Autoritate a CECO și a creat Comitetul de acțiune pentru Statele Unite ale Europei. Această mișcare, care reunea sindicatele și politicienii din șase țări, lucra pentru o federație europeană mai ambițioasă în dimensiunea sa politică. Însă, inițiativa va contribui la crearea Comunității Economice Europene în 1957. Pe model Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului, au urmat și alte comunități, dintre care cea mai cunoscută este Comunitatea Economică Europeană (1957). Aceste comunități, creatori de solidaritate, au consolidat relațiile dintre statele europene, astfel că relațiile s-au lărgit și s-au adâncit, dând naștere Uniunii Europene așa cum o cunoaștem astăzi. Ziua Europei a fost înființată de liderii europeni la Consiliul European de la Milano din iunie 1985 și sărbătorită pentru prima dată în 1986 (www.touteleurope.eu).
Dar nu putem să sărbătorim această zi a uniunii și solidarității fără să-i amintim și pe ceilalți fondatori ai UE: Alcide de Gasperi, Altiero Spinelli, Johan Willem Beyen, Johan Willem Beyen et Paul-Henri Spaak, Charles de Gaulle și Konrad Adenauer.
Alcide de Gasperi, președinte al Consiliului italian și ministru al afacerilor externe după cel de-al doilea război mondial, a fost un activist fervent al ideii europene. O figură majoră în restabilirea democrației în Italia, el dorea ca țara sa să își găsească un loc la nivel internațional. Prin urmare, susține aderarea Italiei la Planul Marshall și la NATO și participă activ la crearea Consiliului Europei. Pro-european, el a răspuns pozitiv la apelul lui Robert Schuman pentru crearea CECO și a devenit primul președinte al Adunării sale parlamentare în 1954. Alcide De Gasperi este, de asemenea, descris ca un mediator al relațiilor franco-germane și un fervent apărător al Comunității Economice Europene (CEE).
Altiero Spinelli a jucat un rol major în geneza proiectului Comunității Europene de Apărare (EDC), propunând ca Adunarea sa comună să primească un mandat de natură constitutivă. Cu alte cuvinte, această Adunare ar fi fost responsabilă pentru crearea unei constituții. După ce Franța a refuzat să ratifice proiectul în 1954, el a continuat să creadă că este posibil ca țările europene să fie de acord cu un proiect federal. În discursul său din 1957 la Congresul Popular European de la Torino, Altiero Spinelli pune sub semnul întrebării vehement legitimitatea statului național. A părăsit MFE în anii 1960, s-a alăturat Comisiei Comunităților Europene în 1970, apoi Parlamentului European (PE), unde a activat din 1976 până în 1986. Apoi a participat activ la ascensiunea instituției PE, care a câștigat competența asupra planurilor legislative și bugetare.
După eșecul, din august 1954, a proiectului Comunității Europene de Apărare (EDC), conferința de la Messina din 1955 a făcut posibilă relansarea dinamicii europene. Joseph Bech, ministrul de externe al Luxemburgului, a prezidat conferința organizată între 1 și 3 iunie 1955, care a reunit Germania, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg și Olanda. În timpul conferinței, în special Johan Willem Beyen, ministrul olandez al afacerilor externe, a prezentat planul Beyen. Proiectul era fundamentat pe premisa că cooperarea în domeniul cărbunelui și oțelului nu este suficientă și că este necesară o cooperare economică deplină. Prin urmare, susține soluția unei piețe comune generale, pe modelul cooperării dintre Belgia, Țările de Jos și Luxemburg.
Tot în cadrul conferinței de la Messina, belgianul Paul-Henri Spaak a fost numit șef al comitetului de experți responsabil cu elaborarea unui proiect pentru o piață comună europeană. Hrănită de diferitele idei ale participanților, conferința de la Messina a condus la semnarea Tratatelor de la Roma în martie 1957, înființând Comunitatea Economică Europeană și Euratom-ul.
Charles de Gaulle și, respectiv, Konrad Adenauer, principalele figuri ale perioadei postbelice din țările lor, președintele francez și Cancelarul Republicii Federale Germania au jucat un rol esențial în pacificare și apoi în apropierea rapidă a celor două națiuni din anii 1950.
Konrad Adenauer, în calitate de cancelar din 1949, a lucrat cu Robert Schuman la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) și cu Guy Mollet, alături de liderii belgieni, italieni, luxemburghezi și olandezi, el a semnat Tratatul de la Roma. Prietenia dintre Charles de Gaulle și Konrad Adenauer, facilitată de trecutul împărtășit al celor doi lideri ai adversarilor nazismului, a determinat ca apropierea franco-germană să devină rapid principalul motor al procesului. Charles de Gaulle și Konrad Adenauer au semnat Tratatul Eliseului pe 22 ianuarie 1963, care a pus capăt definitiv conflictelor dintre cele două țări și care a oficializat cooperarea în multe domenii, de la economie la afaceri externe.
Ca atare, pe 9 Mai, Consiliul și alte instituții ale UE sărbătoresc în mod tradițional Ziua Europei deschizându-și porțile pentru public. Pandemia de COVID-19 a determinat instituțiile europene să aducă Ziua Europei la cetățenii ei! Astfel, spre exemplu, Consiliului UE a oferit o vizită ghidată a sa în format virtual și invitația de a juca „Invenții europene” (IngenEUs). Vizita în format virtual la 360° a Consiliului UE a fost cel mai bun prilej de a descoperi casa statelor membre ale UE din toate unghiurile. Vizitatorii au avut astfel posibilitatea de a vedea cum colaborează guvernele din întreaga UE pentru a modela viitorul Europei. Cele șapte săli importante ale Consiliului, care au putut fi vizitate sunt: sala Consiliului European în care liderii europeni se reunesc pentru a construi un viitor european comun, forumul clădirii Europa cu impresionantul său felinar din sticlă și cu fațada unică, sala de presă în care jurnaliștii intervievează liderii sau miniștrii, intrarea VIP, atriumul clădirii Justus Lipsius și altele. Mai mult decât atât, cetățenii europeni au putut participa pe data de 9 Mai la o vizită a Consiliului ghidată de un expert. Astfel, aceștia au avut ocazia de a descoperi activitățile Consiliului din interior, inclusiv clădirea Europa și spațiul în formă de felinar din incinta acesteia, apreciat pentru arhitectura sa. Materialul video a fost disponibil în cele 24 de limbi oficiale ale UE. Turul individual le-a oferit celor interesați informații despre ce este Uniunea Europeană și cum funcționează aceasta, dar și despre diferența dintre Consiliul European și Consiliul UE, clădirile Consiliului din Bruxelles.
Vizitele virtuale au fost posibile pentru cetățenii europeni la toate instituțiile europene. Spațiul captivant le-a permis vizitatorilor să joace jocuri online, să vizioneze videoclipuri și să-și testeze cunoștințele despre UE în general, precum și pe teme legate de tranziția către Europa verde și digitală. Cu un singur clic, utilizatorii au putut participa la dezbateri pe teme europene și au putut explora evenimentele organizate online.
Cum toate cele 27 de state au reprezentanțe permanente la Bruxelles, de Ziua Europei, cei 27 de ambasadori la UE au spus „La mulți ani de Ziua Europei” în toate cele 24 de limbi ale UE. Reprezentanțele permanente la Bruxelles sunt organisme diplomatice, similare ambasadelor, care reprezintă interesele statelor membre în raport cu instituțiile UE. Toți cei care s-au implicat în jocurile interactive ale Consiliului sunt invitați să-și împărtășească experiențele și fotografiile din cadrul vizitei pe Facebook, Twitter sau Instagram folosind #EuropeDay. De asemenea, cetățenii au fost invitați să participe la conversație pe platformele de comunicare socială și să transmită ce înseamnă Europa pentru ei. Cum cea mai bună modalitate pentru a sărbători pacea și unitatea în Europa este muzica, Comisia Europeană și Parlamentul European au creat un playlist pe contul Consiliului „EU Spotify”.
De asemenea, pe pagina oficială a Zilei Europei europeday.europa.eu sunt prezentate toate activitățile organizate de fiecare instituție europeană în parte (Parlamentul European, Consiliul European și Consiliul UE, Comitetul Economic și Social European, Comitetul european al Regiunilor, Banca Europeană de Investiții, Banca Centrală Europeană, Curtea de Justiție a Uniunii Europene), dar și cele organizate pe cuprinsul UE și în lumea întreagă. Concertul anual de Ziua Europei anul acesta a fost transmis online în direct de la Londra, duminică de la ora 13:00 CET (14:00 ora României) (www.europarl.europa.eu).
Dar, mai ales, cetățenii celor 27 de state membre au fost invitați să urmărească platforma multilingvă a Conferinței privind viitorul Europe, acolo unde ei își pot exprima ideile despre viitorul lor și al UE. De asemenea, cei care au dorit s-au putut conecta ieri la evenimentul inaugural al Conferinței privind viitorul Europei, transmis în direct de la Strasbourg.
Cu ocazia Zilei Europei, grupul PPE a organizat o conferință virtuală cu tema Solidaritatea UE în vremuri dificile, considerând că ceea ce face diferența la nivel mondial în vremuri pandemice este solidaritatea europenilor. De asemenea, grupul PPE a organizat pentru perioada 3-31 mai o serie de evenimente, activități distractive și competiții pentru a sărbătorii Europa și pentru a încuraja implicarea cetățenilor și angajarea lor în evenimentele Conferinței pentru viitorul Europei. În acest sens, grupul PPE a creat un website www.epp4europe.eu (în 22 de limbi oficiale ale UE) unde se găsesc activitățile ce vor fi organizate, inclusiv competițiile, cu premii extraordinare: teste privind valorile europene, concurs de artă și benzi desenate pentru copii, concurs de fotografie, concurs de eseuri pentru absolvenți etc.. Câștigătorii vor fi anunțați pe 14 iunie. De asemenea, grupul PPE a organizat pe 6 mai un eveniment emblematic Facebook LIVE „A Taste of Europe”, o demonstrație de bucătărie televizată cu „Loic” și membrii grupului PPE care au preparat mâncărurile lor naționale și au discutat despre speranțele și visele lor pentru „Viitorul Europei”. De altfel, de pe www.epp4europe.eu se poate descărca o carte de bucate cu 27 de rețete culinare (www.eppgroup.eu).
Datorită circumstanțelor excepționale legate de criza pandemică de COVID-19, Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de legătură al Parlamentului European din fiecare stat membru UE au organizat o zi europeană 100% digitală cu ocazia sărbătorilor din 9 mai. În cadrul programului au fost cuprinse concerte online, dezbateri televizate, difuzare în direct a dezbaterilor pe rețelele sociale, dar și multe alte evenimente digitalizate organizate de rețeaua noastră directă de informare din Europa.
Ca și în anul precedent, mai multe evenimente virtuale sunt organizate pe tot parcursul lunii mai 2021, cu ocazia Zilei și Lunii Europei, din cauza pandemiei de COVID-19. În general, ziua de 9 mai este atât o zi de informații și discuții despre Uniunea Europeană, cât și o sărbătoare populară în timpul căreia, în fiecare stat membru, cetățenii europeni își sărbătoresc diferitele culturi și tradiții. De fapt, în fiecare an, instituțiile europene, comunitățile, asociațiile, școlile și cetățenii sărbătoresc 9 mai cu diferite evenimente.
Ziua Europei este, de asemenea, o ocazie de a evidenția simbolurile unității Uniunii Europene: un steag de douăsprezece stele, un imn și un motto. În țările din zona euro, moneda unică (monede și bancnote) este un alt simbol al unității. Luna mai este luna simbolurilor, a solidarității și a unității în fața provocărilor la care omenirea este supusă din ce în ce mai mult și mai des.