Care va fi viitorul călătoriilor în Europa anului 2021?

Manoela Popescu

 

Călătoria este foarte dificilă în aceste zile datorită pandemiei de COVID-19. Cei mai mulți oameni au ales însă să fructifice orice oportunitate oferită de această situație pandemică care a schimbat vieți, structuri, mentalități. Astfel, datorită restricțiilor locale, mulți oameni au folosit bicicleta, epuizând opțiunile de traseu între casă și piața locală și și-au transformat deja balconul într-o mini fermă urbană. Însă întrebarea tuturor este dacă vom putem călători în 2021 în timpul COVID-19? Evident, această întrebare a apărut anul trecut, un an care a stat sub semnul incertitudinii, dar și al speranței, asta înainte ca virusul ucigaș să se manifeste sub forma unor mutații mai periculoase pentru sănătatea umană și să facă ravagii în rândul entităților fizice și juridice.

Odată cu demararea în decembrie 2020 a campaniilor de vaccinare în toate statele lumii, speranța de a călătorii în siguranță a revenit, însă cel de-al treilea val de restricții a contribuit la diminuarea acesteia. Astfel, spre exemplu, în Franța, de vineri 19 martie 2021, 16 departamente au fost supuse măsurilor  restrictive consolidate: Aisne, Alpes-Maritimes, Essonne, Eure, Hauts-de-Seine, Nord, Oise, Paris, Pas-de-Calais, Seine-et-Marne, Seine-Saint-Denis, Seine-Maritime, Somme, Val-de-Marne, Val-d’Oise și Yvelines. Această nouă izolare va dura minimum 4 săptămâni. Franța practică și o închidere la nivel național între orele 19:00 și 06:00. Începând cu 26 martie, aceleași restricții înăsprite se aplică și departamentelor Aube, Rhône și Nièvre. Călătoria în aceste departamente este posibilă doar cu o justificare a motivului călătoriei și cu prezentarea unui certificat de călătorie excepțională pe timp de zi, seară și noapte, dacă călătoriile depășesc 10 km. Pentru locuitorii departamentelor supuse măsurilor consolidate, călătoriile interregionale sunt permise numai din motive imperios necesare sau profesionale. De asemenea, orice intrare în Franța și orice ieșire din teritoriu către sau dintr-o țară din afara Uniunii Europene este acum interzisă, cu excepția unor motive serioase.

Cu toate acestea, potrivit guvernului francez, excursiile turistice în Europa sunt autorizate, dar nu sunt strict recomandate. Începând cu 31 ianuarie 2021, orice intrare în Franța și orice ieșire din teritoriu francez către sau dintr-o țară din afara spațiului european (Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, San Marino și Elveția) este interzisă, cu excepția cazului în care există un motiv imperios. Regula este aceeași pentru toate teritoriile franceze de peste mări. Începând cu 11 martie, nu mai sunt necesare motive serioase pentru 7 țări (Australia, Coreea de Sud, Israel, Japonia, Noua Zeelandă, Regatul Unit și Singapore), la fel ca și pentru francezii care locuiesc în străinătate și care doresc să se întoarcă în Franța (www.routard.com). De aceea călătoria în Corsica din Franța este permisă, ceea ce înseamnă că sărbătorile în Corsica sunt acum posibile și nu mai este obligatoriu un motiv imperios pentru a merge acolo. Cu toate acestea, Corsica respectă starea de închidere de la ora 20:00 la ora 06:00, iar purtarea unei măști este obligatorie în toate municipalitățile din Bastia și Corte. Călătorii care sosesc în Corsica trebuie să efectueze un test RT-PCR sau antigen cu 72 de ore înainte de plecare. De asemenea, pasagerilor li se cere să prezinte o declarație de onoare companiei de transport, care să fie prezentată la îmbarcare, confirmând că și-au îndeplinit obligația de testare, iar oamenii legii pot aplica verificări la sosirea în Corsica asupra tuturor acestor documente.

Călătoriile către teritoriile de peste mări și țările din afara Europei sunt interzise până la o notificare ulterioară, cu excepția unor motive imperioase. Cu alte cuvinte, cetățenii francezi sunt liberi să își planifice vacanțe în Europa și în Franța începând din această primăvară, odată cu vacanța de primăvară din 2021, care va începe pe 10 aprilie. În ciuda acestei posibilități, călătoriile de agrement sunt puternic descurajate de guvernul francez.

Cu toate acestea, în prezent, frontierele europene sunt deschise rezidenților din țările UE și din spațiul Schengen. Călătorii francezi din Europa sunt liberi să se întoarcă pe teritoriul național în orice moment. Franța autorizează călătoria, dar prezintă contraindicații pentru călătorie fără un motiv imperios. În mod paradoxal, locuitorii departamentelor supuse măsurilor de izolare în Franța pot călători în continuare în Europa și în străinătate, chiar dacă nu pot călători între regiuni. De asemenea, guvernul francez ține stațiile de schi închise pentru a nu crea noi puncte de contaminare, de aceea planurile de vacanță de iarnă pentru a schia în Franța trebuie să aștepte anul 2022. Însă, stațiunile de schi din Franța evidențiază alte activități, cum ar fi turul de schi. Spre deosebire de țări precum Franța, Germania, Italia și Austria, destinații precum Elveția și Spania și-au deschis stațiunile de schi pentru acest sezon. Însă, dacă francezi călătoresc într-o stațiune de schi din străinătate, spre exemplu din Elveția sau Spania, la întoarcerea în Franța, aceștia trebuie să respecte obligațiile și restricțiile impuse călătorilor care vin din respectivele țări.

De altfel, toate statele membrele se adaptează continuu la situația de sănătate pentru a putea primi din nou turiștii. Italia se numără printre țările care a implementat restricții de călătorie mai dure începând cu data de 15 martie 2021. Aceasta înseamnă că pentru a călători în Italia, trebuie să fie completată o declarație de călătorie care să fie dată poliției în cazul unui control. Călătoria în Grecia, presupune trecerea prin frontierele aeriene și maritime și necesită prezentarea unui test PCR negativ, precum și a unui formular la fața locului la sosire. Călătorii trebuie să trimită formularul online cu cel puțin 24 de ore înainte de călătorie. Grecia experimentează, de asemenea, un certificat de sănătate specific țării pentru a demonstra statutul de vaccinare anti-COVID-19. Deși acest lucru nu este încă obligatoriu pentru călătoriile în străinătate.

Restricțiile și limitările de călătorie sunt stabilite de fiecare guvern național în parte în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19. Astfel, într-un decret din 12 martie, guvernul francez a anunțat că nu mai este necesar să se producă un motiv imperios pentru călătoria către sau din Australia, Coreea de Sud, Israel, Japonia, Noua Zeelandă, Regatul Unit și Singapore, din cauza propagării variantei britanice în Franța și situației specifice a sănătății din aceste țări. Cu toate că celelalte restricții privind circulația rămân în vigoare, respectiv prezentarea unui test PCR negativ cu mai puțin de 72 de ore înainte de plecare.

In ceea ce privește călătoria în Statele Unite, începând cu 14 martie 2020, acestea și-au închis frontierele până la o nouă notificare. Pasagerii care, în ultimele 14 zile, au trecut sau au fost în Germania, Austria, Belgia, Brazilia, China (Rep. Populară), Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Iran, Irlanda (Rep.), Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția sau Marea Britanie (cu excepția teritoriilor de peste mări în afara Europei) nu au voie să intre pe teritoriul american. In schimb, cetățenii americani și rezidenții permanenți legali, precum și soții și copiii lor minori, pot călători în continuare în Statele Unite. Tuturor călătorilor cu vârsta de peste 2 ani li se cere o testare negativă la COVID-19 sau dovada vaccinării, în caz contrar, trebuie să prezinte dovada contractării și recuperării de COVID-19 înainte de a urca în avion. Aceste dovezi trebuie să fie datate cu mai puțin de 72 de ore înainte de zbor (www.skyscanner.fr).

De asemenea, frontierele Ungariei, Letoniei, Cehiei, Rusiei, Finlandei, Norvegiei și Danemarcei sunt închise turiștilor. Belgia interzice călătoriile neesențiale până pe 18 aprilie 2021. Restricții referitoare la călătorii se aplică în aproape toate țările europene, respectiv se solicită un test PCR COVID-19 negativ sau se efectuează un control de sănătate în Spania, Italia (sau paisprezece zile de carantină), Croația, Malta, Monaco, Portugalia (și paisprezece zile de izolare), Regatul Unit (+ izolare), România (și izolare), Turcia, Serbia, Suedia, Slovenia, Elveția (numai la sosirea cu avionul), Muntenegru, Bulgaria, Bosnia, Armenia, Georgia, Cipru, Azore și Insulele Canare (pentru a accesa cazare turistică). Granițele Letoniei sunt deschise, dar sunt permise numai călătoriile esențiale.

Deși virusul circulă foarte puternic în Spania (mai ales în regiunea Madrid) și în insulele Baleare cei care doresc pot călători în aceste zone. Însă, o serie de regiuni restricționează sever intrarea pe teritoriul lor, inclusiv toate regiunile de frontieră ale Franței. La fel ca Italia, Spania necesită un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore de la plecare. În Italia însă, pe lângă testul PCR negativ și izolarea obligatorie de 5 zile, călătoria este interzisă între anumite regiuni în care se aplică alte restricții, iar lista cu zonele restricționate călătorilor se află în evoluție (www.routard.com).

Toate restricțiile de sănătate și restricțiile de călătorie impuse în Uniunea Europeană din martie 2020, nu doar că nu au scutit sectorul turistic în 2020, numărul de înnoptări în UE scăzând cu mai mult de jumătate, ci a determinat ruinarea industriei turismului din UE. Veniturile acestei industrii au scăzut cu 70% și sunt în pericol acum până la unsprezece milioane de locuri de muncă. Sectorul turistic reprezintă aproape 10% din PIB-ul european și 22 de milioane de locuri de muncă în UE și este unul dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19 (100komma7.lu). Grupul PPE solicita încă din 14 aprilie 2020 prin propunerea de Rezoluție referitoare la acțiunea UE de combatere a pandemiei de COVID-19 și a consecințelor acesteia elaborarea unei noi strategii europene în domeniul călătoriilor și turismului, astfel încât Europa să poată rămâne destinația turistică preferată la nivel mondial. De asemenea, în numele grupului PPE, Manfred Weber, Esteban González Ponce, susținea necesitatea creării unui mecanism de gestionare a crizelor în sectorul transporturilor (www.eppgroup.eu). Ca atare, grupul PPE lucrează din octombrie 2020 la o strategie europeană a turismului, un raport detaliat cu privire la acest subiect, cu recomandările finale a fost adoptat astăzi (31 martie 2021) în Parlamentul European (PE). Prioritățile identificate de PE fiind următoarele: fructificarea planurilor naționale de redresare, regândirea modului în care turismul este guvernat la nivelul Uniunii Europene, întărirea inițiativelor care vizează o dezvoltare mai durabilă (inclusiv sectorul digital) și regândirea viitorului sectorului turistic. Pe baza acestor piloni sunt enumerate o serie de măsuri în vederea redresării sectorului turistic din UE. Una dintre aceste măsuri fiind certificatul de sănătate european pentru a facilita reluarea călătoriilor, bazat pe un cod de culoare pentru călătoriile în afara UE.

Comisia s-a arătat mai puțin interesată de acest subiect, iar Curtea de Conturi Europeană a anunțat că va publica un raport în 2021 privind sprijinul UE pentru industria turistică (www.lavenir.net).

In acest context, se afirmă tot mai mult că speranța sectorului turistic stă în certificatul digital COVID-19. De fapt, executivul european a propus miercuri, 17 martie 2021, crearea unui „certificat verde digital” care să permită cetățenilor imunizați împotriva COVID-19 să călătorească pe teritoriul UE (ec.europa.eu). Acesta ar fi un mijloc de păstrare a sezonului turistic de vară și a liberei circulații a oamenilor, determinând totodată viitorul călătoriilor în Europa. Proiectul certificatului digital COVID-19 a fost pe larg dezbătut încă de la lansarea campaniilor de vaccinare de la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021. Dezbaterile folosind termenul de „pașaport de vaccin”, însă Comisia Europeană a preferat utilizarea termenului de „certificat verde digital” în propunerea sa legislativă (www.nytimes.com). Pentru că dincolo de vaccinarea anti-COVID-19, instrumentul le-ar permite europenilor să „înceapă să se miște din nou în această vară, oferind dovezi că testul lor COVID-19 a fost negativ sau că au dezvoltat anticorpii împotriva acestei boli, după ce au fost vindecați de ea” (www.repubblica.it). Astfel, călătorii ar scăpa total sau parțial de restricțiile (izolarea sau testul) impuse de pandemia de COVID-19. În plus, cele patru vaccinuri validate în prezent de Agenția Europeană pentru Medicamente (BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson) ar trebui luate în considerare pe acest certificat. Concret, certificatul poate fi în format digital sau pe hârtie, autentificat „printr-un cod QR” și va fi „gratuit și disponibil pentru toți cetățenii UE, dar și pentru persoanele care trăiesc în UE fără a avea cetățenia unui stat membru” (www.politico.eu). Însă, documentul de călătorie nu ar fi totuși menit să devină obligatoriu, pentru a evita orice risc de „discriminare împotriva anumitor țări sau persoane față de cele vaccinate. Aceasta înseamnă că o persoană care nu are „certificatul verde digital”, dar care respectă condițiile de intrare într-o țară UE ar putea să se deplaseze. Însă, condițiile prezente se referă la testul COVID-19 sau la vaccin și imunizare, plus izolare. Aceasta înseamnă că pe viitor se va putea călătorii fie cu vaccin, fie cu test PCR negativ COVID-19. Se pare că Parlamentul European va fi pregătit să ratifice pașaportul european pentru sănătate în timpul sesiunii sale plenare din 7 până în 10 iunie (www.europarl.europa.eu). Cu toate acestea, secretarul de stat portughez pentru turism, Rita Marques, a subliniat că țara sa, ca și altele, a început deja să înființeze acest tip de certificat (în Madeira), fără să aștepte intrarea în vigoare a regulamentului de stabilire a unui cadru european armonizat (www.lavenir.net).

In acest context, actorii din turism și companiile aeriene încearcă să se pregătească pentru vara anului 2021 cât de bine pot. În ciuda speranței date de certificatul verde propus de Comisia Europeană, ofertele comerciale atractive, precum şi asigurarea unei rambursări în caz de anulare, încă nu au vizibilitate pe piață.

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top