Modelarea unui viitor remarcabil în lumea COVID-19 prin celebrarea eforturilor extraordinare ale femeilor (8 Martie 2021)

Manoela Popescu

Ziua Internațională a Femeii reprezintă o ocazie pentru celebrarea importanței acesteia în lume și în viața fiecărui om. Eveniment anual organizat pe 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, sărbătorește toate realizările excepționale ale femeilor din întreaga lume. Această zi reprezintă o modalitate prin care se subliniază modul în care femeile au influențat și continue să influențeze lumea. De aceea, Ziua Internațională a Femeii este marcată de elogiul adus femeii, în toate calitățile ei (mamă, angajat, antreprenor, lider etc.) și celebrarea diverselor realizări pe care femeile le-au materializat în întreaga lume, indiferent de domeniul de activitate (economic, politic, social, cultural) sau de societate.

De asemenea, este și un moment în care putem să ne amintim de femeile care încă nu au auzit de drepturile lor și continuă să fie împiedicate să-și atingă potențialul, deoarece drepturile de bază precum sănătatea și educația nu sunt încă recunoscute pentru unele femei din lume. Cu alte cuvinte, 8 Martie este un eveniment organizat în onoarea femeilor extraordinare care au militat pentru drepturile femeilor și continuă să o facă și în ziua de azi. O zi internațională pentru a evidenția inegalitățile persistente care influențează viața personală și profesională a femeilor, dar și pentru a sărbători victoriile dobândite în ultimul an. Motiv pentru care un bilanț al luptelor și realizărilor din trecut este absolut necesar pentru a crea un viitor prosper, plin de oportunități pentru următoarele generații de femei. Mai ales că, deși lumea a înregistrat realizări fără precedent, totuși, nici o țară nu a realizat încă egalitatea de gen, încă restricțiile legale au împiedicat 2,7 miliarde de femei să aibă același acces la procesul de alegere ca și bărbații, mai puțin de 25% dintre parlamentari erau femei în 2019 și una din trei femei încă experimentează violența de gen (www.un.org).

De asemenea, cu toate că accesul femeilor la poziții de conducere în toate domeniile vieții promovează progresul tuturor, conform unui raport recent al secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, femeile rămân încă subreprezentate în sfera publică și în funcțiile de luare a deciziilor. Femeile sunt în fruntea statelor sau guvernelor în 22 de țări și dețin doar 24,9% din funcțiile parlamentare naționale. În acest ritm, egalitatea de gen între șefii de stat și de guvern se va realiza peste 130 de ani. De aceea, Ziua Internațională a Femeii este un prilej de înălțare a mii de voci din întreaga lume pentru a sărbători femeile, drepturile lor și pentru a cere egalitatea de gen (www.app-elles.fr). Culorile Zilei Internaționale a Femeii, concept controversat care provine din Uniunea Socială și Politică a Femeilor (WSPU) din Marea Britanie din 1908, sunt violet, verde și alb: purpuriul înseamnă dreptate și demnitate, verdele simbolizează speranța, iar albul reprezintă puritatea (www.bbc.com).

Dar cum a apărut această zi internațională și de ce? Istoria arată faptul că, în acest an, tehnic, se sărbătorește cea de-a 110-a Ziua Internațională a Femeii, centenarul fiind sărbătorit în 2011, deoarece această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în 1911, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Deși formalizarea zilei internaționale a avut loc în 1975, atunci când Organizația Națiunilor Unite a început să sărbătorească această zi, iar prima temă adoptată de Națiunile Unite a fost în 1996: „Sărbătoriți trecutul, planificați viitorul”.

Importanța femeilor este recunoscută în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a Națiunilor Unite nu doar prin intermediul principiului de „a nu lăsa pe nimeni în urmă” ci, în special, și în ceea ce privește obiectivul nr. 1 care vizează eradicarea sărăciei, obiectivul nr. 3 care vizează asigurarea unei vieți sănătoase, obiectivul nr. 5 care vizează realizarea egalității de gen și îmbunătățirea condițiilor de viață ale femeilor, obiectivul nr. 8 care vizează obținerea unei creșteri economice și durabile și obiectivul nr. 13 care vizează întreprinderea unor acțiuni urgente pentru combaterea schimbărilor climatice și a efectelor acestora.

Drepturile femeilor în Europa a suscitat interesul și acțiunea diverselor grupuri, instituții și organizații publice și private, dată fiind importanța femeilor în cadrul societății. In acest sens, pe data de 3 februarie 2021, grupul PPE a depus o Propunere de rezoluție (depusă pe baza declarațiilor Consiliului și Comisiei în conformitate cu articolul 132 alineatul (2) din Regulamentul de procedură) referitoare la provocările viitoare legate de drepturile femeilor în Europa: mai mult de 25 de ani de la Declarația și Platforma de acțiune de la Beijing. In această Propunere de rezoluție, grupul PPE este de părere că de la adoptarea Platformei de la Beijing în 1995, situația femeilor și fetelor s-a îmbunătățit, în special în Europa, dar progresele generale au fost inacceptabil de lente, iar evoluțiile obținute cu greu riscă să fie anulate de actuala criză pandemică, mai ales că femeile sunt mai vulnerabile la consecințele schimbărilor climatice și ale impactului socio-economic al COVID-ului. Aceasta deoarece pandemia de COVID-19 afectează în mod disproporționat femeile și fetele, exacerbând inegalitățile de gen preexistente și amenințând să anuleze progresele înregistrate până în prezent.

Trebuie precizat faptul că această zi internațională a început cu diferite forme de manifestare a oamenilor (greve, proteste, manifestații) cu scopul de  crește gradul de conștientizare a importanței femeilor în lume, a drepturilor lor, a călătoriei lor în societate, în politică, cultură și economie. Se pare că începuturile acestei zilei se regăsesc în anul 1908, la New York, în ziua de 8 martie, când 15 mii de femei au demonstrat pentru o serie de drepturi care au fost obținute prin adevărate lupte civice: programul mai scurt de lucru, salarii mai bune,  interzicerea muncii copiilor, dar și dreptul de vot. Anul următor, forurile sindicale și socialiste americane au luat hotărârea ca 8 martie să fie declarată Zi Națională a Femeilor, sărbătorită în ultima duminică din februarie. Se pare că ideea de a celebra această zi internațională a venit de la o jurnalistă, Clara Zetkin. Aceasta și-a prezentat ideea în 1910 la Copenhaga la o conferință internațională a femeilor muncitoare, unde 100 de femei din 17 țări au acceptat în unanimitate propunerea sa. La un an după conferința de la Copenhaga, în Europa, această zi națională a devenit un eveniment internațional. In țările est-europene comunismul a impus sărbătoare zile internaționale a femeii din perspectiva relațiilor de muncă. Apoi, în 1917, pe data de 8 martie, muncitorii din Sankt Petersburg au făcut grevă pentru a protesta împotriva condițiilor lor de muncă. Ca urmare a acestui demers, femeile ruse au obținut dreptul la vot. În urma celui de-al doilea război mondial, 8 martie devine „Ziua Mamei”.

În anul 1975, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care declara o Zi pentru Drepturilor Femeilor și pentru Pace Internațională pe principiul că fiecare stat va marca această zi la nivel național în funcție de istoria și tradiția lui. Însă, începând cu anul 1977, ziua de 8 martie este recunoscută oficial ca „Ziua Internațională a Femeii” de către Organizația Națiunilor Unite. In Franța, Yvette Roudy, ministru responsabil cu drepturile femeilor, obține în 1982 recunoașterea zilei de 8 martie ca fiind „Ziua Internațională a Femeii”.

In acest an marcat de criza de sănătate, tema aleasă pentru Ziua Internațională a Femeii (8 martie), care sărbătorește eforturile enorme ale femeilor și fetelor din întreaga lume pentru a forma un viitor și o recuperare egală după pandemia de COVID-19, evidențiind totodată golurile care trebuie completate, este edificator denumită „Leadershipul femeilor: pentru un viitor egal în lumea COVID-19”. Tema fiind menită să celebreze eforturile incredibile ale femeilor și fetelor din întreaga lume pentru a modela un viitor și o recuperare mai egală după pandemia COVID-19. Această alegere s-a impus firesc în măsura în care femeile au fost și încă sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19, atât ca profesioniști în domeniul sănătății, cât și în calitate de oameni de știință, medici și îngrijitori, inovatori, lideri, organizatori ai comunității și a diferitelor acțiuni umanitare, unitare și solidare, deși sunt plătite cu 11% mai puțin decât omologii lor de sex masculin la nivel global. De fapt, răspunsul la pandemia de COVID-19 a evidențiat puterea și eficacitatea conducerii femeilor. Însă, o analiză a grupurilor de lucru COVID-19 din 87 de țări a constatat că paritatea de gen a fost atinsă doar pentru 3,5 la sută dintre acestea (www.unwomen.org). Dar femeile se numără și printre categoriile cele mai afectate de pandemia de COVID-19, adesea având locuri de muncă precare sau nesigure, în sectoare care au dispărut ori s-au transformat din cauza crizei. De aceea grupul PPE solicită luarea unor măsuri specifice care să vizeze creșterea ratei ocupării forței de muncă în rândul femeilor, pentru a combate disparitatea persistentă de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și pentru a utiliza la potențialul maxim competențele și abilitățile femeilor pe piața forței de muncă (www.eppgroup.eu).

În plus, măsurile luate în mod repetat în vederea limitării răspândirii pandemiei au dus la creșterea violenței domestice. Grupul PPE făcând apel în mod repetat ca aceste inegalități să fie combătute proactiv și în mod eficient. Criza multidimensională evidențiind astfel atât centralitatea contribuțiilor femeilor, rolul primordial al femeilor în timpul crizei pandemice, cât și încărcătura disproporționată pe care femeile o poartă în aceste vremuri sumbre și dificile. Aceasta deoarece cele mai eficiente și exemplare, demne de apreciere intervenții în lupta pentru combaterea pandemiei de COVID-19 au fost organizate și desfășurate de femei. Astfel, femeile tinere sunt în fruntea mișcărilor diverse și incluzive, online și pe stradă, pentru a promova justiția socială, luptând împotriva schimbărilor climatice și pentru egalitatea în toate regiunile lumii. Spre exemplu, „Femei în picioare – Solidaritate pentru toți” este o inițiativă în care femeile influente din întreaga lume se mobilizează pentru a încuraja acțiunea pentru a ieși mai puternice din pandemie (www.un.org).

Tema anului 2021 pentru Ziua Internațională a Femeii se aliniază la tema prioritară a celei de-a 65-a sesiuni a Comisiei pentru statutul femeii, „Participarea deplină și efectivă a femeilor la luarea deciziilor în sfera publică, eliminarea violenței, realizarea egalității și împuternicirea tuturor femeilor și fete” şi la campania emblematică Generation Equality. Aceasta din urmă cere să li se acorde femeilor dreptul de a participa la procesele de luare a deciziilor în toate domeniile vieții, ceea ce necesită o remunerare egală și o împărțire echitabilă a sarcinilor familiale și domestice, solicitând totodată eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor și stabilirea serviciilor de sănătate adaptate nevoilor acestora. Forumul „Generația Egalității”, o adunare globală pentru a investi și a inova pentru egalitatea de gen, este prevăzut pentru 29-31 martie la Mexico City. Acest eveniment organizat pe o platformă virtuală şi la care vor participa lideri, vizionari și activiști din întreaga lume, va culmina la Paris în iunie 2021, în vederea generării de schimbări transformatoare și durabile pentru generațiile viitoare.

Cu ocazia Zilei Internațională a Femeii anul acesta vor fi organizate mai multe evenimente în întreaga lume, de către diferite instituții și organizații. Astfel, spre exemplu, sărbătoarea oficială a Zilei Internaționale a Femeii va avea loc pe 8 martie 2021 de la 10:00 la 12:30 (Time of New York) la Secretariatul Națiunilor Unite din New York și poate fi urmărit în direct pe ON Web TV.

O expoziția virtuală „I am of Generation Equality”, organizată de UN Women, care prezintă 13 femei care au devenit icoane în lupta pentru egalitatea de gen a fost deja lansată marți, 2 martie 2021. Aceste femei, care au luptat pentru încetarea violenței, reducerea schimbărilor climatice și deschiderea de noi oportunități pentru toate femeile și fetele și care inspiră și determină la acțiune, sunt în asentimentul grupului PPE. Grupul PPE luptând permanent pentru punerea în aplicare orizontală a principiului egalității de gen în toate sectoarele de politică ale UE, creând oportunități egale în educație, sporind potențialul femeilor în zonele rurale, stimulând TIC și digitalizarea, stimulând spiritul antreprenorial al femeilor și abordând bunăstarea și sănătatea femeilor. De asemenea, grupul PPE susține egalitatea totală între bărbați și femei în ceea ce privește salariile și pensiile, precum și evoluția carierei, în fiecare stat membru (www.eppgroup.eu).

Societatea Națiunilor Unite pentru Muzică de Cameră (UNSRC) organizează cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii un concert virtual pe 8 martie 2021 la ora 19:00, ora New York. Ocazie cu care mulți compozitori vor aduce un omagiu femeilor din întreaga lume care au ajutat la modelarea istoriei muzicii și ale căror voci au fost marginalizate și uneori reduse la tăcere. Concertul poate fi urmărit pe UN Web TV sau pe canalul său de Youtube.

Parlamentul European va celebra Ziua Internațională a Femeii cu ocazia sesiunii plenare din 8 martie. Cu această ocazie va fi proiectat un mesaj video din partea prim-ministrului Noii Zeelande, Jacinda Ardern. De asemenea, Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen (FEMM) a marcat deja Ziua Internațională a Femeii în acest an (2021) printr-o reuniune interparlamentară: „Suntem puternice: femeile conduc lupta împotriva COVID-19” pe 4 martie pentru a crește gradul de conștientizare a situațiilor cu care se confruntă femeile în timpul prezentei crize pandemice. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au deschis evenimentul, care va fi găzduit de președinta FEMM, Evelyn Regner. La acest eveniment a participat Helena Dalli, comisarul european pentru egalitatea de gen și președintele grec, Ekaterini Sakelaropoulou. De asemenea, a avut loc şi o dezbatere cu tema „Femei în prima linie și lecții învățate din gestionarea crizei”, la care au participat femei lideri în domeniul politicii, lucrători în domeniul sănătății și experți în egalitatea de gen care au împărtășit experiențe personale și bune practici de emancipare a femeilor în timpul crizelor (www.europarl.europa.eu).

De asemenea, pe 3 martie, un seminar dedicat femeilor din domeniul științei și celor din serviciile de asistență, a adus la aceeași masă cercetătoare din industria farmaceutică, experți în egalitatea de gen, lucrători în domeniul medical și social cu deputați din Parlamentul European.

Astăzi, pe 8 martie, președinta Comisiei FEMM, Evelyn Regner, va fi live pe Facebook pentru a răspunde întrebărilor despre stadiul actual al egalității de gen în Uniunea Europeană și despre cum pandemia a înrăutățit situația femeilor (www.europarl.europa.eu).

In Bruxelles, în perioada 6 – 14 martie 2021 se organizează o serie de activități “Săptămâna drepturilor femeii 2021” pentru sensibilizarea publicului cu privire la rolul femeilor în societate. Această săptămână tematică se învârte în jurul datei de 8 martie, declarată Ziua Internațională a Femeii de către Organizația Națiunilor Unite. Spre exemplu, astăzi, 8 martie 2021, vor fi onorate la « Les Maisons de Quartier » femeile artist prin mici ateliere de schimb de know-how și mărturii despre cariera profesională a unei femei în domeniul antreprenoriatului (atelier de pictură, atelier de poezie și atelier de graffitti pe tricou, atelier de bijuterii, atelier de cusut etc.).

De altfel, Ziua internațională a femeii este o sărbătoare națională în multe țări, inclusiv în Rusia, unde vânzările de flori se dublează pentru cele trei sau patru zile în jurul datei de 8 martie. În China, conform recomandărilor Consiliului de Stat, multe femei beneficiază de o jumătate de zi liberă pe 8 martie. Cum însă este doar o recomandare, mulți angajatori nu acordă întotdeauna această jumătate de zi angajatelor lor. În Italia, Ziua Internațională a Femeii, numită Festa della Donna, este sărbătorită oferind flori de mimoză, tradiție care se crede că a început la Roma după al doilea război mondial. În Statele Unite, luna martie este luna istoriei femeilor, iar o proclamație prezidențială emisă în fiecare an onorează realizările femeilor americane. Celebrarea Zilei Internaționale a Femeii de anul acesta va fi puțin diferită din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentele virtuale fiind așteptate în întreaga lume (www.bbc.com).

 

De Ziua internațională a femeii trebuie să celebrăm micile victorii obținute în această direcție și să profităm de ocazie pentru a evidenția aceste progrese care vor schimba radical viața a mii de femei din întreaga lume. Spre exemplu, Franța prelungește concediul de paternitate de la 14 la 28 de săptămâni din iunie 2021, iar Sudanul adoptă o lege care interzice mutilarea genitală feminină, dat fiind faptul că, aproape 9 din 10 femei sudaneze au suferit astfel de orori criminale, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Cu ocazia acestei zile importante, tot mapamondul trebuie să conștientizeze faptul că femeile din întreaga lume pretind și merită un viitor egal, fără prejudecăți, stereotipuri și violență; un viitor durabil și pașnic cu aceleași drepturi și oportunități egale pentru toți. Însă, pentru a realiza acest lucru, lumea necesită prezența femeilor în toate procesele decizionale. Se știe că un singur moment poate declanșa o revoluție, acțiunile colective pot transforma societățile și legile, o invenție poate modifica cursul istoriei, iar expresia creativă poate schimba atitudinile. In prezent ne aflăm într-un astfel de moment esențial din istorie, în care o pandemie globală, o inegalitate în creștere și un extremism amenință să inverseze câștigurile luptate pentru drepturile femeilor. Pe de altă parte, este clar că omenirea are nevoie de o reprezentare a femeilor care să reflecte toate femeile și fetele în toată diversitatea și abilitățile lor, indiferent de caracteristicile lor culturale, sociale, economice și circumstanțele politice. Potrivit directorul executiv al ONU Women Femeile Phumzile Mlambo-Ngcuka aceasta este singura modalitate de a realiza o schimbare socială reală, care include femeile în procesul decizional, pe picior de egalitate și în beneficiul tuturor.  Grupul PPE considerând că recuperarea de după pandemie ne va oferi posibilitatea de a stabili un nou curs, o cale a egalității. Egalitatea este o valoare de bază pentru PPE. In centrul misiunii acestui grup se află asigurarea faptului că toți cetățenii au șanse egale de a reuși, din punct de vedere economic, social și politic. De aceea, grupul PPE și guvernele sale au căutat în mod constant să promoveze oportunitățile femeilor în societate și în economie, inclusiv pe piața muncii, și să promoveze echilibrul între viața profesională și viața de familie în beneficiul tuturor (www.eppgroup.eu). De aceea, măsurile de sprijin și planurile de redresare post COVID-19 ar trebui să vizeze în mod special femeile și fetele, fiind necesare mai multe investiții în infrastructura medicală, educațională și digitală, precum și în economia serviciilor umane și a protecției sociale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top