„Orice este nevoie” pentru a lupta împotriva COVID-19

Manoela Popescu

 

Orice este nevoie” împreună: o strategie europeană comună de vaccinare reprezintă dezideratul grupului PPE pentru situaţia pandemică actuală. Aceasta deoarece pandemia a ucis peste 2,46 milioane de oameni din întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie 2019. Cele mai multe decese fiind înregistrate în SUA (502.594), Brazilia (248.529) şi Mexic (181.809). Aproximativ 19% din totalul deceselor din lume legate de COVID-19 au avut loc în SUA, care totuși reprezintă doar 4% din populația lumii. In lupta împotriva COVID-19, Statele Unite sunt ajutate de Pfizer Inc, care intenționează să le livreze peste 13 milioane de doze pe săptămână de vaccin anti – COVID-19 până la jumătatea lunii martie, mai mult decât dublul volumului trimis deja la începutul lunii februarie 2021. Potrivit directorul comercial principal al Pfizer, John Young, Pfizer este pe cale să livreze 120 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul lunii martie. De fapt, laboratorul urmează să livreze în total 300 de milioane de doze în Statele Unite până la sfârșitul lunii iulie și se așteaptă să își poată crește producția globală pentru 2021 la cel puțin două miliarde de doze.

Creşterea producţiei de vaccinuri anti-COVID-19 este şi obiectivul grupului PPE, mai ales în condiţiile în care numărul de cazuri de COVID-19 au crescut în ultima perioadă în statele membre UE. Astfel că ţările europene care au fost şi anul trecut cele mai afectate de pandemia de COVID-19 se află în prezent în top 10 al morţii: Regatul Unit cu 121.536 de decese, Italia cu 96.348 de decese, Franţa cu 85.195 de decese, Germania cu 68.785 de decese şi Spania cu 68.079 de decese.

Din cele 112.093.790 de cazuri de COVID-19 la nivel global, SUA a înregistrat 28.259.488 de cazuri până în prezent, India având 11.016.434 de cazuri de COVID-19, iar Brazilia un număr de 10.257.875 de cazuri. Pe următoarele locuri în top 10 cazuri de îmbolnăviri fiind Regatul Unit cu 4.146.756 de cazuri, Rusia cu 4.142.126 de cazuri, Franţa cu 3.689.534 de cazuri, Spania cu 3.161.432 de cazuri, Italia cu 2.832.162 de cazuri, Turcia cu 2.655.633 de cazuri şi Germania cu 2.405.263 de cazuri.

De aceeea, grupul PPE dorește să își îndrepte toate eforturile către extinderea producției de vaccinuri anti- COVID-19 în Europa. Acesta este motivul pentru care a prezentat o propunere în valoare de 10 miliarde de EUR pentru creșterea producției, ca parte a planului său în 10 pași pentru a stimula programul european de vaccinare. „Singura strategie acceptabilă acum este „orice este nevoie” (www.eppgroup.eu). Potrivit președintelui grupului PPE, Manfred Weber, şi vicepreședintei Esther de Lange, responsabilă de economie și mediu, nimic din ceea ce “putem face nu este mai costisitor decât costul uman și economic al acestei pandemii” (www.eppgroup.eu).

Pentru grupul PPE, acţiunea rapidă este cheia succesului în lupta împotriva virusului ucigaş. Weber și de Lange subliniind faptul că este nevoie de o ofensivă de investiții în vaccinare pentru a extinde oferta și lansarea vaccinului în Europa. Cu alte cuvinte, grupul PPE militează pentru utilizarea tuturor locaţiilor de producţie posibile şi rezonabile pentru a produce vaccinul COVID-19 în Europa. Insă pentru aceasta este nevoie de o mai mare coordonare a eforturilor tuturor statelor membre UE, de reguli mai clare şi mai stricte de abordare a măsurilor de carantinare.

O problemă importantă relevată de grupul PPE fiind aceea a exporturilor vaccinurilor produse în Europa de Johnson & Johnson spre SUA sau Marea Britanie pentru umplere şi finisare, având în vedere interdicția de export din SUA către Europa. O rezolvare a acestei probleme, potrivit președintelui grupului PPE, Manfred Weber, ar fi o reuniune a G7 cu privire la lupta împotriva COVID-19.

Intreaga lume, surprinsă de cel de-al doilea val pandemic, a accelerat testarea şi a planificat vaccinarea, în încercarea de evitare a unui al treilea val pandemic. Spre exemplu, Austria se impune ca o campioană a testării, cu cele 3 milioane de teste pe săptămână, din care jumătate în școli. Această mică ţară organizând screening coronavirus gratuit (PCR și antigene) în peste 500 de centre dedicate, 900 de farmacii și o mie de companii, în timp ce toți studenții se supun ei înșiși ritualului, de două ori pe săptămână.

Deşi campaniile de vaccinare au început între 27 şi 29 decembrie 2020, conform unor planuri naţionale de vaccinare, Ucraina abia acum a primit, în sfârșit, primele doze de vaccinuri anti-COVID-19 și speră să poată începe în curând imunizarea grupurilor prioritare. Conform Ministerului Sănătății din Ucraina primul lot care conține 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca produs de Serum Institute din India și comercializat sub numele de Covishield a sosit în dimineaţa zile de 23 februarie 2021 pe aeroportul Boryspil din Kiev. Președintele Zelensky a dat vina pe problemele de aprovizionare şi pe concurența din țările bogate și a cerut ajutor european (www.ouest-france.fr).

În Franța, cifrele arată o creştere ușoară de câteva zile a numărului de cazuri de COVID-19. În anumite teritorii, rata de contaminare a populației este deosebit de îngrijorătoare. De aceea sud-estul Coastei de Azur va fi parțial limitat pentru următoarele două weekend-uri. Franţa are nevoie de o cantitate mai mare de vaccinuri, de aceea vaccinul dezvoltat de Janssen este preconizat să ajungă între luna mai şi luna iunie 2021. Autorizația de introducere pe piață pentru vaccinul Curevac este, de asemenea, prevăzută în luna mai (www.lesechos.fr).

La nivel global, situaţia este asemănătoare, respectiv întârzieri în demararea campaniei de vaccinare şi în livrările de vaccinuri. Spre exemplu, Senegal și-a lansat campania de vaccinare împotriva COVID-19 datorită achiziției recente a 200.000 de doze de vaccin Sinopharm chinezesc, dintre care 10% au fost puse la dispoziția a doi dintre vecinii săi, Guineea-Bissau și Gambia.

Mexic a primit luni, 22 februarie 2021, primele 200.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, cu care autoritățile vor continua să imunizeze persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Cu câteva zile înainte a primit un transport de 200.000 de doze din vaccinul fabricat de laboratorul chinez Sinovac. Anterior, Mexico City a primit livrări de vaccinuri de la Pfizer / BioNTech, AstraZeneca și CanSino, un laborator chinez (www.lesechos.fr).

In acest context, conform credinței grupului PPE, cea mai urgentă sarcină a UE din acest moment este cea mai rapidă și eficientă lansare și aprovizionare cu vaccin către toți cetățenii europeni, respectând cele mai înalte standarde de siguranță prevăzute de autorizația Agenției Europene pentru Medicamente. Abordarea europeană trebuie să fie „orice ar fi nevoie”. Europa trebuie să devină și mai ambițioasă în ceea ce privește lupta împotriva COVID-19, iar statele membre trebuie să fie pe deplin susținute în acest demers (www.eppgroup.eu). De aceea, grupul PPE propune un plan de acțiune în 10 pași în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Astfel, conform grupului PPE, în primul rând ar trebui lansată o ofensivă de investiții de 10 miliarde de EUR pentru identificarea și stabilirea capacităților suplimentare de producere a vaccinului. In același timp, se impune o alianță farmaceutică europeană şi mobilizarea tuturor fondurilor, inclusiv cele disponibile pentru securitatea civilă și cercetarea în domeniul sănătății, pentru a contribui imediat la îmbunătățirea capacității de producție și distribuție a Europei. De asemenea, combaterea pandemiei ar trebui să fie unită și să fie o parte integrantă a arhitecturii europene de securitate. In acest context, UE are nevoie de partenerii internaţionali, mai ales de SUA, care să contribuie la eforturile UE de a creşte producția de vaccinuri și echipamente de protecție printr-un transfer coordonat de tehnologie și protejând în același timp drepturile de proprietate intelectuală.

In al doilea rând, grupul PPE susţine crearea unui grup operativ de producție a vaccinurilor pentru a extinde producția industrială de vaccinuri, a elimina blocajele, a lucra la producția de vaccin pentru variantele de virus și pentru a structura un răspuns mai rapid la pericolele biologice la nivelul UE, în special prin intermediul înființării unor facilități de producție europene speciale. Acest grup operativ de producţie ar trebui să includă un coordonator al lanțului de aprovizionare care să implementeze deciziile luate de Comisia Europeană, în vederea asigurării monitorizării și supravegherii continue a capacităților de producție existente, precum și găsirea de modalități de sporire a producției acestora și de monitorizare a nevoilor viitoare ale UE. Deoarece UE trebuie să cunoască situația zilnică și progresul producției de vaccinuri de pe continentul european. Aceasta înseamnă că acest grup ar trebui, sub supravegherea Comisiei, să coopereze îndeaproape cu Agenția Europeană pentru Medicamente și cu autoritățile naționale competente.

In al treilea rând, grupul PPE consideră că trebuie să extindem oferta europeană de vaccinuri sigure și eficiente. In acest sens, Comisia Europeană ar trebui să finalizeze acordul de cumpărare cu Novavax de urgență. Toate vaccinurile trebuie să fie autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). In acelaşi timp, potrivit grupului PPE, vaccinurile existente ar trebui utilizate mai eficient. De exemplu, BioNTech / Pfizer trebuie să exploreze posibilitatea, împreună cu EMA și statele membre, de a permite retragerea unei a șaptea doze dacă condițiile sunt corecte. În plus, EMA trebuie să evalueze posibilitatea unei doze suplimentare, a 11-a, a vaccinului Moderna.

Insă, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, statele membre UE trebuie să își sporească disponibilitatea de a partaja date critice cu privire la aspecte precum noi tulpini, variante și mutații, cu respectarea şi protejarea datelor personale ale pacienţilor. In acest sens, Comisia Europeană ar trebui să creeze o platformă digitală pentru acest schimb critic de date, în conformitate cu normele de protecție a datelor.

Un alt punct al planului de acţiune al grupului PPE în lupta împotriva COVID-19 este realizarea unui angajament mai transparent, mai cooperant și mai solid cu industria. In acest sens, grupul PPE susține propunerea Comisiei privind un mecanism de monitorizare a exporturilor și care nu exclude interzicerea exporturilor. Astfel vor fi cunoscute contractele de vaccinare cu companiile private, se va cunoaşte ce se produce în Europa, precum şi exporturile şi importurile UE. Ca atare, în cazul în care o companie nu reușește să coopereze cu UE sau manifestă un comportament de rea-credință, UE trebuie să aibă opțiunea de a recupera o parte sau toată investiția sa inițială în acea companie sau în produsele sale.

Grupul PPE consideră că Europa trebuie să preia conducerea împreună cu Statele Unite pentru a combate pandemia de COVID-19 la nivel global. De fapt, marile state occidentale industrializate trebuie să cadă de acord asupra unei strategii comune împotriva COVID-19. Aceasta deoarece nu poate să existe decât unitate şi solidaritate în lupta împotriva virusului ucigaş, nu egosim şi iresponsabilitate.

Solidaritatea este necesară mai ales în asigurarea UE împotriva noilor mutații agresive de COVID-19 și la frontierele sale externe: statele membre trebuie să aplice reguli stricte uniforme cu privire la intrarea călătorilor din zonele cu risc ridicat din afara UE, în special a pasagerilor aerieni, și să pună în aplicare (în comun) Formular de localizare, precum și reguli unificate de carantină. In ceea ce priveşte acest obiectiv, grupul PPE salută eforturile Comisiei de elaborare a unui sistem de avertizare timpurie și a unui plan de adaptare pentru mutațiile COVID-19, susţinând totodată că pregătirea pentru mutațiile COVID reprezintă o prioritate europeană. Este evident că avem nevoie de capacitățile de producție și de lanțurile de aprovizionare necesare pentru a adapta vaccinurile la noile tulpini mutante cât mai repede posibil.

De asemenea, Uniunea Europeană trebuie să se asigure că europenii nu sunt amenințați de noi variante de COVID-19 provenite din vecinătatea lor. Europa are nevoie de un vaccin și de o strategie generală de vecinătate epidemiologică, de exemplu în Balcanii de Vest și în Marea Mediterană. În plus, potrivit grupului PPE, Uniunea Europeană trebuie să se coordoneze îndeaproape cu OMS și Uniunea Africană pentru construirea și extinderea producției de vaccinuri pentru continentul african și țările mai sărace pentru a bate virusul la nivel global și pentru a preveni dezvoltarea de variante rezistente la vaccin în vecinătatea UE.

De aceea, un punct important în planul de acțiune propus de grupul PPE este solicitarea către Consiliului European din februarie de a se concentra asupra dezvoltării și asigurării faptului că strategia de implementare în fiecare stat membru va fi gata cât mai repede posibil. Fiecare stat membru ar trebui să fie echipat cu echipamentele medicale, capacitățile logistice și de comunicare necesare pentru a garanta că toate vaccinurile produse vor fi livrate și utilizate la fața locului într-un interval de timp foarte scurt. Grupul PPE propunând mobilizarea ajutorului transfrontalier între statele membre, precum și mobilizarea tuturor structurilor și activelor disponibile ale UE, precum RescEU sau Corpul european de solidaritate (www.eppgroup.eu).

Planul de acțiune propus de grupul PPE în lupta ambițioasă împotriva COVID-19 trebuie susținut de toate statele membre, precum şi de toate instituțiile europene. In sprijinul abordării „orice ar fi nevoie” împotriva pandemiei de COVID-19 propusă de grupul PPE se manifestă şi acțiunile companiilor farmaceutice. Astfel, spre exemplu, giganticul farmaceutic Novartis, în plină criză a sănătății, revoluționează organizarea muncii. De la începutul anului 2021, gigantul farmaceutic elvețian a permis ca aproape toți cei 110.000 de angajați din întreaga lume să aleagă „unde, când și cum vor să lucreze”. Programul, numit „Alegere cu responsabilitate”, este implementat în 97 de țări în care grupul este prezent. Flexibilitatea muncii responsabile trebuie să conducă la eficientizarea activității grupului și, implicit, la creșterea producției de vaccinuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top