Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Articol publicat pe www.caleaeuropeana.ro

Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru Uniuniea Europeană, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor, istoric și reputat profesor universitar la Universitatea din București, într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro. De asemenea, Vlad Nistor s-a alăturat demersului inițiat de colegul estonian din grupul PPE, Riho Terras, de a se adresa președintelui Comisiei Europene și de a cere demisia Înaltului Reprezentant al UE sau acțiuni ferme împotriva șefului diplomației din UE. 

„E foarte clar deja pentru noi ce s-a întâmplat acolo. Există o scrisoare inițiată de un coleg de grup parlamentar cu mine, astăzi, pe care au semnat-o deja foarte mulți eurodeputați, m-am adăugat și eu mai târziu, când am aflat despre scrisoare, prin  care se cere demisia sau dacă nu, demiterea domnului Borrell din calitatea sa de Înalt Reprezentant; pentru că așa cum scrisoarea cu pricina menționa, vizita sa la Moscova este din toate punctele de vedere umilitoare pentru Uniunea Europeană, pentru standardele democratice pe care Uniunea Europeană trebuie să le apare în lume și pentru întregul set de valori pe care această minunată construcție îl reprezintă”, a declarat eurodeputatul român.

Vlad Nistor consideră că prestația reprezentanților politicii externe a UE a urmat o linie descendentă după mandatului lui Javier Solana, atingând un prag negativ cu vizita în Rusia a lui Josep Borrell, iar motivul pentru acest declin este identificat în incapacitatea diplomaților de vârf de a promova și menține reputația pozitivă a Uniunii pe plan extern:

„Discutam mai devreme cu unul dintre colaboratorii mei, foarte informat în politică externă, cât de bizar este ca Uniunea Europeană să își fi ales în istoria ei nu tocmai recentă, întotdeauna, în această poziție, socialiști. Unii dintre acești socialiști chiar cu antecedente comuniste, cum era doamna Mogherini, care a debutat în politică la tineretul comunist. Sigur că dacă ne uităm la prestațiile celor patru, Javier Solana, Catherine Ashton, Frederica Mogherini și Borrell, senzația pe care oricine o are superficial asupra acestei realități, este aceea a unui cerc declin. Aproape că este o linie dreaptă care exprimă picajul, pentru că sunt două lucruri  care contează în această poveste. Pe de-o parte, expertiza și priceperea diplomatică a titularului și în niciun caz Javier Solana nu poate fi acuzat de inexistența acestei dimensiuni. Pe de altă parte, menținerea unor criterii de respectabilitate pentru cei pe care îi reprezintă Uniunea Europeană. Din nou, Javier Solana merită foarte puține reproșuri din acest punct de vedere, în oarecare măsură chiar și Catherine Ashton, care chiar dacă a debutat prost nu a încheiat la fel de prost. Din nou, începem să ne uităm cu oarecare admirație la Frederica Mogherini”, a explicat eurodeputatul român.

Vlad Nistor a continuat să puncteze câteva dintre greșelile diplomatice ale lui Josep Borrell din momentul în care a preluat mandatului de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și, în special, modul în care i-a permis omologului rus sa-i submineze poziția în timpul vizitei la Moscova:

„Am sesizat deja și in discuțiile pe care le-am purtat cu dumneavoastră în mai multe rânduri, am atras atenția și eu și dumneavoastră asupra unor alunecări ale domnului Borrell, dar ceea ce s-a întâmplat acum la Moscova depășește orice fel de închipuire. Vă aduceți aminte că la un moment dat, domnul Borrell a declarat, și despre asta am mai discutat destul de multă vreme în urmă, a declarat chiar că între China și Statele Unite ale Americii, Republica Populară Chineză e de preferat în calitate de partener. A fost nevoie de intervenția cancelarului Merkel pentru a i se atrage atenția că Statele Unite ale Americii, oricine le-ar conduce,și în acel moment președinte era Donald Trump, oricine și în orice context le-ar conduce, Statele Unite ale Americii reprezintă principalul partener aliat al Europei. De aici până la pasul următor, spuneam într-o postare pe Facebook, că domnul Borrell, în pofida vârstei venerabile a domniei sale, avea imaginea unui școlar asupra unui întreg șir de observații pe care prea experimentatul ministru de externe al Federației Ruse, domnul Serghei Lavrov,  i le făcea”, a mai spus Vlad Nistor.

În opinia eurodeputatului român, Rusia și-a propus să umilească Uniunea Europeană și a făcut acest lucru chiar în timpul discuțiilor bilaterale cu Înaltul Reprezentant Borrell, expulzând diplomați din trei state membre, dar fără a-i comunica decizia șefului diplomației europene. 

Potrivit declarațiilor ulterioare, Josep Borrell a aflat despre incident de pe rețelele sociale și nu a reușit să aibă o reacție. De altfel, în scrisoarea inițiată de Riho Terras și semnată de eurodeputați din diferite grupui politice ale Parlamentului European, aceștia își exprimă stupoarea că Înaltul Reprezentant nu a încheiat vizita la Moscova de îndată ce Uniunea a primit acea palmă din partea Rusiei, prin expulzarea unor diplomați.

„Pentru mine jignirea absolută pe care Uniunea Europeană a avut-o de suportat a fost aceea a expulzării diplomaților din trei țări membre ale Uniunii Europene exact în momentul în care domnii Borrell și Lavrov se aflau în discuții bilaterale. Mai mult decât atât nu se putea întâmpla, după părerea mea”, a subliniat Vlad Nistor.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top