O șansă pentru progresul României

Adrian Stănescu

 

Un recent eveniment public, onorat inclusiv de participarea Președintelui Iohannis, a conturat, potrivit premierului Ludovic Orban o perspectivă unică  pentru evoluția ulterioară a României.

” Suntem pe punctul de a intra în cea mai prolifică perioadă de la aderarea noastră la Uniunea Europeană. Ţara noastră, noi, toți românii, în următorii ani vom beneficia de cel mai mare pachet de sprijin financiar pe care l-am avut vreodată la dispoziție și noi ne angajăm să îl folosim integral pentru dezvoltarea României. (…) Confruntați cu o criză fără precedent, liderii europeni au decis să acționeze în comun, sincronizat, pentru ca recuperarea să fie o recuperare comună, pentru că doar dacă ne mișcăm toți împreună și nu lăsăm pe nimeni în urmă ne vom recupera rapid și vom deveni puternici.” În acest context ” Președintele Klaus Iohannis a realizat o performanță fără precedent în cadrul unor negocieri extrem de dificile, reușind să asigure României în următorii ani un suport financiar consistent, care va fi un motor de modernizare, un motor de dezvoltare, un motor care să permită cu adevărat României să realizeze saltul în dezvoltare de care are nevoie și să își ocupe locul cuvenit în rândul națiunilor dezvoltate ale Europei” a subliniat șeful executivului dela București.

Această perspectivă optimist are la bază adoptarea Planului Național de Redresare și Reziliență , bazat pe Proiectul Facilității de Reziliență și Redresare, adoptat de Uniunea Europeană. Pe lângă bugetul Uniunii pentru 2021-2027, țările membre vor beneficia de de o finanțare de 750 de miliarde de euro pentru statele componente ale Uniunii Europene, o finanțare care este asigurată pentru prima oară printr-o creditare care este făcută de Comisia Europeană la nivelul întregii Uniuni Europene.

” Pe lângă resursele financiare de peste 30 de miliarde de euro de care vom beneficia în cadrul Planului Național de Reziliență și Recuperare, vom avea la dispoziție peste 46 de miliarde de euro, pentru coeziune, pentru agricultură, pentru fonduri pentru o tranziție justă. De asemenea, vom beneficia și de alte finanțări, chiar în cursul acestei săptămâni Comisia Europeană a decis alocarea către România a unei prime tranșe de 3 miliarde de euro din Programul SURE, care este destinat finanțării măsurilor active, măsurilor de susținere a companiilor şi angajaților din domeniile de activitate care au fost afectate de pandemie. România mai beneficiază de o altă axă de finanțare, prin intermediul fondului de modernizare, cu resurse de aproximativ șase miliarde de euro care sunt destinate investițiilor în creșterea capacităților de producție a energiei, pe energie regenerabilă, în modernizarea capacităților de producție în sistem de cogenerare, în susținerea finanțărilor în domeniul eficienței energetice, de asemenea susținerea finanțărilor pentru modernizarea rețelelor de transport, fie a energiei termice, fie a gazului natural. Toate aceste resurse financiare de care beneficiază România vor putea fi utilizate pentru dezvoltarea economică a României”, a afirmat cu prilejul amintit primul ministru Ludovic Orban.

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top