Articol publicat de www.caleaeuropeana.ro
Relațiile București-Washington după alegerea lui Joe Biden nu vor aduce mari schimbări pentru România, care va rămâne un partener important și coerent într-o parte a lumii în care SUA au nevoie de aliați, a declarat pentru caleaeuropeana.ro eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), profesor emerit al Universității București și membru în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.
Vlad Nistor a subliniat că victoria candidatului democrat Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA este incontestabilă și recunoscută de cei mai importanți partneri ai Americii, în ciuda încercărilor lui Donald Trump de a denunța procesul electoral care nu s-a încheiat cu un rezultat în favoarea sa.
„Pentru orice om rațional este deja clar cum stau lucrurile acolo, pentru că numărătoarea este destul de evidentă și toate încălcările din procesul electoral denunțate de Donald Trump nu au fost în niciun fel probate, iar faptul că președintele în execițiu se leagă de un drept constituțional al cetățenilor americani, acela de a vota prin corespondență, mai ales în vremea pandemiei, este absolut hilar. Dincolo de asta, nu trebuie scăpat din vedere că toți partenerii SUA care contează l-au felicitat pe președintele-ales, Joe Biden, dar și ultimul președinte republican, George W. Bush, oricât de adversar politic ar fi”, a spus eurodeputatul, care mai crede și că Trump va recunoaște mai devreme sau mai târziu, în mod public, că tranziția va avea loc, în special după ce chiar consilierul pe securitatea națională al acestuia a recunoscut victoria lui Joe Biden și a declarat că este pregătit să înceapă procedurile pentru translatarea puterii între președintele în exercițiu și președintele ales.
În acest context, Vlad Nistor a explicat că, în vreme ce relația SUA cu România va continua să urmeze aceeași parametri pozitivi de dezvoltare, relația cu Europa va necesita o relansare după mandatul lui Donald Trump.
„În ceea ce privește relația SUA cu România, oricare dintre cei doi candidați ar fi câștigat alegerile, diferențele nu ar fi fost prea mari, deoarece România este un partener important și coerent într-o parte a lumii în care SUA au nevoie de aliați. Situația stă, însă, diferit cu Europa în ansamblul său, administrația Joe Biden va aduce o reașezare a relațiilor în raport cu administrația Trump, care este necesară pentru că relația cu cea mai puternică democrație a lumii trebuie să fie în continuare aceea de aliați globali”, a precizat eurodeputatul PNL.
De asemenea, Biden a câștigat și votul popular, cu aproximativ 77,9 milioane de voturi, fața de cele 72,6 milioane ale lui Trump, devenind totodată cel mai votat candidat din istoria alegerilor prezidențiale americane.
În 2016, Trump a fost devansat la votul de popular de Clinton. Președintele republican a obținut atunci 62,9 milioane de voturi, iar candidata democratică 65,8 milioane. În schimb, în 2016, Trump a obţinut 306 electori şi a învins-o pe Hillary Clinton.
În 2020, liderul de la Casa Albă refuză să recunoască rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, pe care le numește “fraudate” și, pe cale de consecință, nu a demarat procesul firesc de tranziție