Un Orient în schimbare

Adrian Stănescu

 

Lumea actuală nu înseamnă, din fericire, doar pandemie sau Covid. Evoluții uluitoare au loc sub ochii tuturor doar că nu mulți sunt dispuși sau antrenați să le vadă. Proximitatea alegerilor americane, războiul rece sino-american sunt fără îndoială provocări de amploare cărora lumea trebuie să le facă față. Dacă sunt înțelese și percepute la reala lor semnificație și amplitudine. Din constatările noastre desfășurările diplomatice din ultimile trei luni localizate în ceea ce numim generic Orientul Apropiat depășesc cu mult simple evenimente diplomatice locale.

Este bine știut că de mai bine de șapte decenii ansamblul statelor arabe și musulmane ca să includem și, mai ales, Iranul în acest narativ au boicotat Israelul căruia i-au negat chiar dreptul la existență. Excepțiile Egiptului, Iordaniei și multă vreme Turcia n-au făcut decât să întărească regula.

”Ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, a lansat marți o scrisoare către omologul său israelian, Gabi Ashkenazi, în care solicită statului evreu să deschidă o ambasadă a Emiratului în Israel și se așteaptă ca o misiune diplomatică israeliană să se deschidă în curând la Abu Dhabi”, informa marti seara Ynetnews.com

Festivitățile de ieri de pe aeroportul Ben Gurion organizate astfel din cauza crizei determinate de virusul chinezesc se bucură de o semnificație greu de comparat în trecutul apropiat. Lumea a cunoscut mai multe momente șocante în peisajul zbuciumat al relațiilor dintre Israel și ”lumea araba”. Între acestea: vizita lui Sadat la Ierusalim, strângerea de mâini dintre Y. Arafat și Y. Rabin la Washington, mutarea efectivă a ambasadei SUA la Ierusalim.

Evenimentul de ieri înseamnă însă mai mult; constituie, nu credem că greșim considerând momentul drept sfârșitul a ceea ce s-a numit unitatea arabă. Desigur, unitate mai mult formală, verbal, căci armonizarea araba, cel puțin în fața ”dușmanului” comun, ”sionist” a constituit mereu o problem insurmontabilă. Interesele fiecăruia nu au fost niciodată corespondente cu ”interesul arab” în general.

Evenimentul de marti se constituie și într-o convingătoare lovitură de imagine pentru primul ministru Netanyahu, cel supus atâtor presiuni în ultima vreme.

”Evreii și arabii sunt descendenți ai unui strămoș comun – Avraham, Abraham”, a spus Netanyahu, referindu-se la numele acordurilor pe care Israelul le-a semnat recent atât cu EAU, cât și cu Bahrain.”… “Facem istorie într-un mod care va sta în picioare pentru generații”, a spus el, după care a continuat “cred că vizita unei delegații atât de la nivel înalt din Emiratele Arabe Unite … va arăta popoarelor noastre, regiunii și întregii lumi avantajul de a avea schimburi prietenoase, pașnice și normale”, conform Ynetnews.com

Acest ansamblu de desfășurări, spectaculoase fără îndoială, au avut în spate un garant, Statele Unite. Eforturile diplomației americane orientate pe de o parte spre o anumită dezangajare militară în zonă împletite cu acțiuni concrete de natură să modifice radical jocurile de alianțe sau cel puțin de colaborare economică și diplomatică par să se materializeze tot mai mult. Masiva prezență americană la ceremonia de la aeroportul Ben Gurion e mai mult decât ilustrativă.

Se pare că la ”petrecere” mai este așteptat un invitat. …Arabia Saudită. Cât va mai întârzia rămâne de văzut. Probabil nu prea mult timp ținând cont că dușmanul principal, Iranul pare tot mai războinic și mai argumentat.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top