In contextul crizei pandemice „mâinile curate salvează vieți”

Manoela Popescu

 

Ca în fiecare an, la data de 15 octombrie sărbătorim Ziua mondială a spălării mâinilor. Însă, în context pandemic, această zi capătă o mai mare amploare, deoarece igiena mâinilor este unul dintre principalele gesturi de barieră în lupta împotriva COVID-19. Astfel că, în prezent, problemele legate de spălarea corectă a mâinilor sunt mai importante ca niciodată. De altfel, tema din acest an marcat violent de prezența COVID-19 este „Igiena mâinilor pentru toți”.

Mesajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de mai bine de 10 ani este „Mâinile curate salvează vieți!”, iar campania din acest an „Clean care is in your hands – Îngrijirea curată este în mâinile tale” este fundamentată pe rolul asistenților medicali în oferirea unei îngrijiri de calitate, în promovarea celor mai bune practici, inclusiv în ceea ce privește igiena mâinilor.

Prima sărbătorire a Zilei mondiale a spălării mâinilor, inițiată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avut loc în 2008, când peste 120 de milioane de copii din peste 70 de țări s-au spălat pe mâini la unison cu apă şi săpun. Începând de la acea dată, Ziua mondială a spălării mâinilor s-a extins prin numărul şi capacitatea entităților care o susțin şi o sărbătoresc. Astfel că, în prezent, Ziua mondială a spălării mâinilor este susținută de instituții guvernamentale, școli, organizații internaționale, membrii ai societății civile, ONG-uri, companii private şi persoane fizice.

Se cunoaște faptul că mâinile au un rol crucial în transmiterea COVID-19, deoarece acesta se răspândește în principal prin transmiterea particulelor provenite din tuse, strănut, picături de salivă și contact direct, adică atingerea persoanelor infectate și/sau a obiectelor sau suprafețelor contaminate. Astfel că, mâinile pot răspândi virusul fie pe suprafețe, fie prin atingerea altor persoane sau prin propria atingere, dacă nu sunt spălate corespunzător şi la timp. Ca atare, cea mai simplă acțiune (şi eficientă) pe care oamenii o pot întreprinde pentru a reduce răspândirea agenților patogeni și pentru a preveni infecțiile, mai ales în ceea ce privește răspândirea şi îmbolnăvirea cu COVID-19, este igiena mâinilor. De altfel, în timpul unei pandemii globale, potrivit OMS, una dintre cele mai ieftine, mai ușoare dar și mai importante metode de a preveni răspândirea unui virus este spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun. Cu toate acestea, OMS subliniază faptul că până la 70% dintre lucrătorii din domeniul sănătății nu aderă la practicile recomandate de igienă a mâinilor (www.who.int).

Spălarea mâinilor cu săpun și apă la robinet trebuie realizată ori de câte ori mâinile sunt vizibil murdare; după strănut sau tușit; înainte, în timpul și după îngrijirea unei persoane bolnave; înainte şi în timpul preparării alimentelor; înainte şi după mâncarea; după folosirea toaletei; după atingerea animalelor de companie sau a resturile acestora; după vizitarea unui spațiu public, inclusiv transport în comun, piețe și lăcașuri de cult; după aruncarea gunoiului menajer; după schimbarea scutecelor bebelușilor sau după ajutorul dat copiilor de a folosi toaleta (www.unicef.org). Conform Organizației Mondiale a Sănătății, spălatul mâinilor trebuie să dureze între 40 și 60 de secunde. De asemenea, ori de câte ori este necesar, mâinile trebuie dezinfectate cu o soluție pe bază de alcool cu minim alcool 60%. Procedeul de dezinfectare a mâinilor,  potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, trebuie să dureze 20-30 de secunde.

Evident, lipsa accesului la spălarea mâinilor cu săpun expune milioane de oameni la un risc crescut de a contracta COVID-19, precum și alte boli infecțioase. Potrivit directoarei adjuncte „Apă, Canalizare și Igienă”, UNICEF, Kelly Ann Naylor, pandemia de COVID-19 a subliniat rolul crucial al igienei mâinilor în prevenirea bolilor, accentuând în același timp o problemă deja răspândită: spălarea mâinilor cu săpun rămâne inaccesibilă pentru milioane de copii atât la locul de naștere, cât şi la cel în care trăiește și învață. Această modalitate simplă de protecție împotriva COVID-19 nu este disponibilă pentru cele mai vulnerabile comunități. De aceea, Ziua mondială a spălării mâinilor reprezintă un prilej pentru acțiunea imediată în această direcție, astfel încât oricine, oriunde s-ar afla, să se poată spăla pe mâini cu săpun, acum și în viitor (https://reliefweb.int/report/world).

În fiecare an, pe data de 15 octombrie peste 200 de milioane de persoane, din peste 100 de țări, sunt implicate în acțiuni de informare cu privire la necesitatea spălării mâinilor. Potrivit UNICEF, Ziua mondială a spălatului pe mâini reprezintă o ocazie bună pentru a promova igiena la nivel mondial în rândul copiilor, avându-se în vedere bolile de care suferă aceștia, precum cele diareice și respiratorii. Aceasta deoarece conform ultimelor estimări doar trei din cinci persoane din întreaga lume au acces la facilități de bază pentru spălarea mâinilor, iar 40% din populație, adică 3 miliarde de persoane nu au facilități pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun acasă. Aproape trei sferturi din populația țărilor cel mai puțin dezvoltate nu au facilități de bază pentru spălarea mâinilor acasă, iar șapte din zece școli, respectiv 43% dintre școlile din aceste țări, reprezentând 818 milioane de elevi, nu au facilități pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun.

În cele 60 de țări cu cel mai mare risc de criză umanitară și de sănătate din cauza pandemiei de COVID-19, două din trei persoane (în total un miliard de oameni) nu au facilități de bază pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun acasă.

În Africa subsahariană, 63% din populația urbană, adică 258 de milioane de oameni, nu au acces la facilități de spălare a mâinilor. De exemplu, aproximativ 47% din populația urbană a Africii de Sud, adică 18 milioane de persoane, nu au acces la facilități de spălare a mâinilor de bază acasă.

În Asia Centrală și de Sud, 22% din populația urbană, adică 153 de milioane de oameni, nu au acces la facilități de spălare a mâinilor. Spre exemplu, aproape 50% dintre locuitorii orașului din Bangladesh, respectiv 29 de milioane de oameni, și 20% dintre locuitorii orașelor din India (91 de milioane de oameni) nu au acces la facilitățile de bază de spălare a mâinilor acasă.

În Asia de Est, 28% dintre locuitorii orașelor indoneziene (41 de milioane de oameni) și 15% dintre locuitorii orașelor filipineze (7 milioane de oameni) nu au acces la facilitățile de bază de spălat a mâinilor acasă.

In acest context, data de 15 octombrie 2020 marchează ziua în care, cu precădere, putem acționa în direcția creșterii gradului de conștientizare şi înțelegere asupra importanței spălatului pe mâini cu apă şi săpun, ca metodă simplă şi eficientă prin care pot fi prevenite bolile şi sunt salvate vieți. Conform OMS, simplul act de spălare a mâinilor cu săpun poate reduce riscul de boli diareice la copii cu până la 47%. Spălarea corectă a mâinilor cu săpun este printre cele mai eficiente şi ieftine metode de prevenire ale acestor boli. De asemenea, spălarea corectă a mâinilor are efecte pozitive nu doar asupra sănătății şi a nutriției indivizilor, dar şi asupra educației, economiei şi a veniturilor entităților. 

UNICEF și OMS, care promovează  igiena mâinilor în peste 130 de țări, anul acesta au lansat inițiativa „Igiena mâinilor pentru toți”. Tema de anul trecut pentru Ziua mondială a spălării mâinilor fiind “Mâini curate pentru toți”, care a vizat reliefarea lipsei de egalitate în privința facilităților care permit spălatul pe mâini şi care plasează persoanele vulnerabile în zona de risc la diferite boli. Această inițiativă sprijină dezvoltarea foilor de parcurs naționale pentru accelerarea și susținerea progresului în igiena mâinilor, astfel încât spălarea mâinilor să devină una din pietrele de temelie ale intervențiilor de sănătate publică. Reunind parteneri internaționali, naționali și locali, această inițiativă își propune să asigure disponibilitatea pe termen lung a produselor și serviciilor accesibile, în special în rândul comunităților vulnerabile și defavorizate.

De asemenea, UE joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății publice, prevenirea şi gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate şi armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre (ec.europa.eu). Însă, responsabilitatea principală pentru sănătatea publică şi, în special, pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Sănătatea publică reprezentând una dintre preocupările majore ale grupului PPE. Însă, pentru atingerea acestui deziderat, este imperativ să îmbunătățim rapid accesul la facilitățile de spălare a mâinilor, la apă, săpun și dezinfectant pentru mâini în toate centrele/locurile/comunitățile și să promovăm acțiuni susceptibile de a schimba comportamentul indivizilor în beneficiul unei igiene optime a mâinilor. Promovarea programelor și a acțiunilor specifice în domeniul sănătății publice fiind, de asemenea, o prioritate pentru grupul PPE, în eforturile de construire a unei Europe sustenabile (www.eppgroup.eu).

Ziua mondială a spălării mâinilor este o zi dedicată pentru a elogia și sprijini corpul valoros al asistenților medicali, cu rol major în furnizarea serviciilor de sănătate și care, în multe părți ale lumii, reprezintă unicul reper de îngrijire. De altfel, OMS a desemnat anul 2020 Anul internațional al asistenților medicali și moașelor, marcând astfel 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale.

In context pandemic, o serie de evenimente au fost organizate cu ocazia Zilei mondiale a spălării mâinilor. Astfel, un eveniment important a fost webinarul „Douăzeci de secunde care salvează vieți și economii: spălarea mâinilor și apă în timp de COVID-19” organizat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, la care au participat reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai Salubrității şi Apei pentru Toți, precum şi alți parteneri globali pentru a discuta despre eforturile de combatere a pandemiei şi despre a pune problema extinderii durabile a accesului echitabil la apă şi sisteme de igienă. De asemenea, evenimentul a evidențiat importanța spălării mâinilor, provocările cu care se confruntă sectorul de „Apă, salubritate și igienă” (WASH) din Kenya în context pandemic și răspunsul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională la problemele WASH. Evenimentul „Ziua mondială de spălare a mâinilor – Accelerarea către igiena mâinilor pentru toți” a solicitat întregii societăți să contribuie prin foi de parcurs la nivel de țară, investiții sporite şi alte angajamente, care pot fi monitorizate, pentru ca obiectivul „igiena mâinilor pentru toți” să fie atins.

UNICEF, în parteneriat cu WaterAid, Planul Internațional şi alte organizații,  în perioada 12-15 octombrie 2020, a găzduit Conferință virtuală despre igiena mâinilor. Ocazie cu care s-a discutat despre spălarea mâinilor în regiunile din Asia și Pacific și a fost analizat modul în care actanții sectorului specific pot contribui la asigurarea faptului că toți oamenii se spală pe mâini oriunde în lume. In perioada 22 octombrie-17 decembrie, Parteneriatul global pentru spălarea mâinilor va organiza serile de joi de „Spălarea mâinilor”, seri dedicate învățării pe baza unui manual a celor mai bune practici și noi concepte pentru a îmbunătăți utilizarea spălării mâinilor. De asemenea, misiunea permanentă a Finlandei la Organizația Națiunilor Unite și Misiunea Regatului Unit la Organizația Națiunilor Unite, precum și parteneriatul global de spălare a mâinilor și inițiativa globală pentru igiena mâinilor pentru toți , organizează o întâlnire virtuală în cooperare cu parteneri cheie ai ONU în domeniul apei, UNICEF, OMS și inițiativa Igiena mâinilor pentru toți, pentru a sărbători Ziua mondială a spălării mâinilor.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top