Alegeri locale 2020: succes semnificativ pentru ”popularii” din România

Adrian Stănescu

Partidele din România afliate Partidului Popular European, cea mai importantă forță politică europeană, Partidul National Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România și Partidul Mișcarea Populară șunt îndreptățite, fiecare în felul său, să reclame un succes important în alegerile locale desfășurate duminică, 27 septembrie.

De  departe cel mai important rezultat l-a constituit îndepărtarea administrației social-democrate de la primăria Capitalei, rod al inițiativei Președintelui PNL de a coagula în jurul unui candidat independent forțele antisocialiste, declarate de dreapta sau centru-dreapta. Din păcate calcule politicianiste au exclus PMP din așezarea politcă ce s-a dovedit câștigătoare.

Păstrând administrații liberale în zone tradițional anti social-democrate PNL a reușit cîștigarea fotoliilor de primari și/sau de președinți de consilii județene în localități sau județe în care ”social-democrații” au fost pe primul loc timp de trei decenii! În același timp formațiunea politică reprezentativă a minorității maghiare, UDMR, a reușit un rezultat foarte bun, câștigând patru consilii județene și , o premieră, primăria Târgu Mureș. În felul acesta s-au pus, credem noi, noi baze pentru o viitoare colaborare parlamentară și probabil guvernamentală cu Partidul Național Liberal după proximele alegeri parlamentare din 6 decembrie.

O sumară comparație între rezultatele din 2016 și cele de duminica trecută este elocventă: așa arată harta victoriilor la șefia consiliilor județene, conform rezultatelor parțiale. Rezultă că PSD are reprezentanți în 20 de județe, PNL – în 17, UDMR – în 4. Diferența este covârșitoare, comparativ cu alegerile din 2016, când PNL avea doar 8 județe, iar PSD – 29.

Pentru că, de regulă, alegerile locale sunt extrem de personalizate credem că în urma celor din 27 septembrie s-a conturat un câștigător ”pe persoană fizică”, dacă ni se permite expresia. Acesta este …Primul ministru Ludovic Orban!

Dând dovadă de rară perspicacitate dl.Orban a sesizat schimbarea esențială de simpatie politică în București; susținerea unui candidat independent, Nicușor Dan, deloc agreat inițial de ”partenerii”  dela USRPLUS, practic obligați să-l susțină, a creat cadrul necesar extinderii cadrului politic esențial pentru a face posibilă înfrângerea primarului PSD în funcție în pofida colosalei risipe de resurse, multe la limita legii, pe care a făcut-o acesta din urmă.

Dincolo de orice comentarii este votul politc ”per ansamblu” la nivelul întregii țări; este a treia victorie electorală a liberalilor români conduși de Ludovic Orban în mai puțin de un an!

Nu trebuie în nici un fel neglijat contextul cu totul special în care s-au desfășurat aceste ultime alegeri; criza virusului chinezesc. Nici când un lider politic aflat într-o demnitatea similară nu a fost mai atacat. Violența verbală a cunoscut a întrecut în imaginație orice comparație cu trecutul mai mult sau mai puțin apropiat. Între acuzele de ”prea multe restricții” până la ”proastă gestionare a pandemiei” trecând prin deja banalele acuzații de corupție, tot registrul de atacuri s-a vârsat peste Ludovic Orban. Răspunsul a fost dat, cum e normal, de electorat.

Cetățenii români, supremul arbitru, au creditat masiv culoarea politică a echipei guvernamentale, răspunzând astfel prin schimbarea culorii politice a țării  -pentru moment la nivel local.

În felul acesta succesul PNL în alegerile de duminică constituie un succes și pentru Partidul Popular European.

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top