UE va continua să creadă în comerțul deschis și echitabil în întreaga lume

Alexandra Burnea

Ursula von der Leyen a susținut miercuri, 16 septembrie, primul discurs despre starea Uniunii Europene, adresând de asemenea perspectivele viitoare ale comerțului european.

Conform președintei Comisiei Europene, dacă Organizația Mondială a Sănătății este puternică, UE poate fi mai bine pregătită și poate răspunde mai bine la pandemii globale sau la focare locale – fie că este vorba de Coronavirus sau Ebola. De asemenea, cu o Organizație Mondială a Comerțului puternică putem asigura o concurență loială pentru toți. UE sprijină o reformă generală a Organizației Mondiale a Comerțului, tocmai pentru a permite Uniunii să profite în continuare de oportunitățile deschiderii și integrării globale, abordând în același timp vulnerabilitățile sistemelor economice și politice.

Întrucât sistemul nu funcționează în prezent, Comisia a decis să își consolideze normele de aplicare a comerțului: în cazul unei dispute comerciale, să fie pregătită să ia contramăsuri care să protejeze interesele europene, în deplină conformitate cu legislația internațională.

De asemenea, necesitatea revitalizării și reformării sistemului multilateral nu a fost niciodată atât de urgentă. Iată de ce UE trebuie să conducă reformele OMC și OMS, astfel încât acestea să fie potrivite pentru actualele provocări. Totuși, reformele multilaterale necesită timp.

Fără nici o îndoială, este nevoie ca Europa să ia poziții clare și măsuri rapide cu privire la afacerile globale.

Relația dintre Uniunea Europeană și China este în același timp una dintre cele mai importante din punct de vedere strategic și una dintre cele mai provocatoare pe care le avem. De la bun început, China a fost considerat un partener de negociere, un concurent economic și un rival sistemic. Avem interese comune în probleme precum schimbările climatice, iar China a arătat că este dispusă să se angajeze printr-un dialog la nivel înalt. Cea mai recentă întâlnire a liderilor UE-China a fost o oportunitate de a aprofunda cooperarea noastră – de la criza coronavirusului la acțiunea climatică – și de a discuta dezacordurile, inclusiv cu privire la drepturile omului și situația din Hong Kong.

Încă sunt multe de făcut în ceea ce privește accesul la condiții de concurență echitabile în comerț pentru companiile europene, reciprocitate și supracapacitate. Avem în continuare un parteneriat comercial și de investiții dezechilibrat.

Comisia von der Leyen a apărat interesele și valorile europene pe scena internațională – lucrând pentru a consolida acțiunile climatice, pentru a dezamorsa conflictele comerciale și pentru a aborda crizele din vecinătatea UE.

Referitor la alianța transatlantică, bazată pe valori și istorie comune, și ce s-ar putea întâmpla mai târziu în acest an, Comisia Europeană este pregătită să pună bazele unei noi agende transatlantice, pentru a consolida parteneriatul bilateral – fie că este vorba de comerț, tehnologie sau taxe.

În plus, Africa va fi un partener cheie în construirea lumii în care dorim să trăim – fie din punct de vedere climatic, digital sau comercial. Noua „strategie cu Africa” propune stimularea cooperării în domeniul creșterii economice durabile și a locurilor de muncă; tranziția verde; transformarea digitală; pace, securitate și guvernare; migrație și mobilitate.

Von der Leyen a mai declarat că UE va continua să creadă în comerțul deschis și echitabil din întreaga lume, nu ca un scop în sine – ci ca o modalitate de a oferi prosperitate acasă și de a promova valorile și standardele europene. Peste 600.000 de locuri de muncă în Europa sunt legate de comerțul cu Japonia. Iar recentul acord cu Vietnamul a contribuit la asigurarea drepturilor istorice ale muncii pentru milioane de lucrători din țară. UE va folosi puterea diplomatică și influența economică pentru a încheia acorduri de intermediere care fac diferența, lucrând pentru o globalizare justă, dar trebuie să insistăm asupra condițiilor de concurență echitabile. Iar Europa va merge mai departe – singură sau cu parteneri care vor să i se alăture.

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top