Prostia nu doare, doar dăunează

de Adrian Stănescu

Parlamentarul independent János Bencsik din Parlamentul Ungariei a cerut juriului care acordă prestigiosul Premiu Charlemagne să retragă distincția acordată președintelui Klaus Iohannis pe motiv că ar avea un comportament anti-maghiar, informează G24media.ro

Informația putea trece neobservată mai ales în contextual complexelor probleme de factură globală cu care se confruntă comunitatea internațională. În fond prin natura funcției elective dobândite, se presupune, ca urmare a unui vot popular liber exprimat orice parlamentar, inclusiv din Parlamentul dela Budapesta, poate fi îndrituit să declare orice enormitate, orice prostie fiind apărat de imunitate și de principiul declarației politice ce nu poate fi supusă sancțiunii.

Politicianul din Ungaria a scris Comitetului Premiului Charlemagne în luna mai, bazându-și cererea pe o presupusă tentativă de umilire a maghiarilor din Transilvania din partea președintelui Iohannis. Scrisoarea a fost trimisă după ce președintele Iohannis l-a acuzat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, că a făcut jocul UDMR prin aprobarea tacită în Camera Deputaților a proiectului de autonomie pentru Ținutul Secuiesc, informează sursa citată.

Inițiativa deputatului János Bencsik se înscrie într-o lungă listă de atitudini vădit anti-românești, de inducere spre marginal și derizoriu a oricăror evenimente de natură să reliefeze potențialul sau rolul României în context European și nu numai. Deaspre cea mai recentă dintre acestea am mai scris în acest cadru, (Când o procedură formală….., 21 iunie). Este cu atât mai regretabil că asemenea convingeri sunt exprimate, de regulă, de membrii aceleiași familii politice europene de la care se revendică cu putere atât decidenții principali de la Budapesta cât și dela București. Probabil însă că lectura Platformei politice a Partidului Popular European este receptată într-un narativ foarte diferit la Budapesta spre deosebire de București.

Scrisoarea deputatului Bencsik are însă, probabil și un alt rol: acela de a atrage atenția asupra propriei persoane spre a obține bunăvoința puternicilor zilei din propria țară.

Reacția adresantului a fost promptă: președintele juriului care acordă Premiul Charlemagne a respins însă cererea parlamentarului maghiar și a confirmat că președintelui Iohannis îi va fi decernată distincția, așa cum a anunțat în decembrie anul trecut, Președintele juriului german, Jürgen Linden, a explicat că președintele Iohannis este un apărător al Constituției României, iar retorica sa a fost îndreptată contra oponenților politici, nu împotriva cetățenilor maghiari, potrivit scrisorii făcute publice, cf. G24media.ro

În argumentarea deciziei acordării distincţiei se menţionează că Iohannis ”este un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest” și că România a devenit grație eforturilor președintelui ei ”cea mai europeană din Europa de Sud-Est”. Ceea pentru Fidesz și liderul ei este un orizont foarte îndepărtat.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top