Restabilirea liberei circulații a persoanelor în UE – un eveniment mult așteptat de către europeni

Manoela Popescu

In încercarea de a limita răspândirea pandemiei de COVID-19, statele lumii au luat măsuri de restricționare a mișcării şi de distanțare fizică, ceea ce a generat o criză socio-economică fără precedent cu efecte mai mari decât crizele economice anterioare pe care omenirea le-a traversat.  Statele membre ale Uniunii Europene, de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, au avut suportul Comisie Europene, în vederea protejării sănătății și bunăstării cetățenilor și pentru a salva vieți. Datorită efectelor socio-economice devastatoare ale pandemiei de COVID-19, unele state membre au decis începerea relaxării restricțiilor de mișcare și de distanțare socială încă din luna aprilie a.c.. Ca atare, Comisia Europeană în cooperare cu președintele Consiliului UE au fundamentat și elaborat un plan de eliminarea treptată a măsurilor de izolare, care să ofere direcții de acțiune conjugată la nivel european pentru toate statele membre. Această Foaie de parcurs anunțată de Comisia Europeană pe 15 aprilie a.c. cuprinde recomandări și principii cheie pentru eliminarea treptată a măsurilor de izolare, inclusiv recomandări pentru o deschidere etapizată a frontierelor interne și externe ale UE. In respectiva Foaie de parcurs se specifica faptul că restricțiile de călătorie și controalele la frontieră ar trebui să fie ridicate odată ce situația epidemiologică a regiunilor de frontieră devine suficient de omogenă, iar regulile de distanțare socială sunt aplicate la scară largă și în mod responsabil. Ridicarea restricțiilor fiind esențială pentru redresarea economică, dat fiind faptul că restricționarea liberei circulații și reintroducerea frontierelor interne a afectat piața unică și buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare, precum şi modul de viață european.

O analiză a situației statistice a pandemiei de COVID-19 de astăzi, 15.06.2020, arată un număr total de 7.900.924 de cazuri de COVID-19 înregistrate la nivel global. Top zece țări, în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate, fiind alcătuit din SUA cu 2.094.058 de cazuri, Brazilia cu 867.624 de cazuri, Rusia cu 528.267 de cazuri, India cu 320.922 de cazuri, Regatul Unit cu 297.342 de cazuri, Spania cu 243.928 de cazuri, Italia cu 236.989 de cazuri, Peru cu 229.736 de cazuri, Franța cu 194.153 de cazuri şi Germania cu 187.518 de cazuri. Cele 3.777.165 de recuperări de COVID-19, care ne susțin speranțele în vederea eliminării pandemiei, arată un top 10 țări format din SUA cu 561.816 de cazuri de COVID-19 recuperate, Brazilia cu 469.141 de persoane însănătoșite, Rusia cu 279.536 de persoane recuperate, Italia cu 176.370 de persoane însănătoșite, Germania cu 172.089 de persoane recuperate, India cu 162.379 de persoane însănătoșite, Turcia cu 151.417 de persoane recuperate, Spania cu 150.376 de persoane însănătoșite, Iran cu 148.674 de persoane însănătoșite şi Chile cu 143.704 de persoane recuperate de COVID-19. Numărul deceselor înregistrate la nivel mondial fiind de 433.036 de persoane, din care în top zece țări ale „morții” sunt  incluse următoarele: SUA cu 115.732 decese de COVID-19 înregistrate, Brazilia cu 43.332 de decese sunt, Regatul Unit cu 41.783 de decese, Italia cu 34.345 de decese înregistrate, Franța cu 29.410 de decese înregistrate, Spania cu 27.136 de decese înregistrate, Mexic cu 17.141 de decese înregistrate, Belgia cu 9.655 de decese înregistrate, India cu 9.195 de decese înregistrate şi Iran cu 8.837 de decese de COVID-19 înregistrate. Este evident faptul că situația generală în materie de sănătate a început să se îmbunătățească în UE, ceea ce a determinat ca toate statele membre UE să procedeze la eliminarea treptată a controalelor la frontiere și la restabilirea deplină a liberei circulații a persoanelor, limitată anterior din cauza pandemiei. In acest sens, pe 5 iunie, miniștrii afacerilor interne au discutat despre răspunsul la pandemia de COVID-19 în domeniul controalelor la frontierele interne și al liberei circulații a persoanelor stabilind următoarele: faptul că majoritatea statelor membre vor ridica controalele la frontiere până la 15 iunie 2020, altele urmând să facă același lucru până la sfârșitul lunii; că orice restricții rămase vor fi bazate pe criterii obiective legate de sănătate, nediscriminatorii și proporționale; că vor asigura în continuare o strânsă coordonare sub conducerea Comisiei Europene;  că eliminarea treptată a restricțiilor privind călătoriile neesențiale către UE, care nu este așteptată înainte de 1 iulie 2020, se va baza pe o abordare unitară (www.consilium.europa.eu).

Unii specialiști, responsabili de protecția consumatorilor, avertizând cu privire la pericolul de îmbolnăvire, au început să se îngrijoreze, deși deschiderea frontierelor este cerută insistent de industria transporturilor şi a turismului, industrii profund afectate de criza pandemică de COVID-19. Acești specialiști solicită reguli de igienă comune la nivel european şi avertizare de călătorie pentru persoanele care fac parte din grupe de risc, atâta timp cât nu există încă un vaccin viabil şi eficient. Însă revenirea la libera circulație fără restricții a persoanelor este imperios necesară pentru salvarea turismului. Grupul PPE solicitând sprijinirea întreprinderilor din acest sector astfel încât Europa să rămână destinația mondială numărul unu pentru vizitatori.

Intr-un interviu acordat de comisarul UE, Ylva Johansson, Euronews în ajunul reuniunii prin videoconferință a miniștrilor de interne europeni, a cerut să se pună capăt tuturor restricțiilor și controalelor de frontieră internă ale UE până la sfârșitul lunii iunie. Referitor la frontierele externe ale UE, Josep Borrell preciza faptul că înainte de 15 iunie vor fi publicate propunerile Comisiei în ceea ce privește ridicare „treptată și parțială” a restricțiilor de călătorie de la 1 iulie, bazate pe o abordare comună a statelor membre şi pe un anumit număr de criterii şi principii. De altfel, în Foaia de parcurs europeană comună către ridicarea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, Comisia şi-a asumat faptul că va prezenta „orientări mai detaliate în vederea restabilirii progresive a serviciilor de transport, a conectivității și a liberei circulații cât mai rapid posibil, în funcție de situația sanitară, inclusiv în ceea ce privește planificarea vacanțelor de vară” înainte de 15 iunie. Așa a apărut pe 13.05.2020 Comunicarea Comisiei COVID-19: Orientări privind restabilirea progresivă a serviciilor de transport și a conectivității în care se afirmă că „un mediu complet fără riscuri pentru călătorii nu este fezabil, așa cum este cazul pentru orice altă activitate”, însă ar trebui făcute eforturi pentru îndepărtarea acestor riscuri. Referitor la ridicarea restricțiilor de călătorie cauzate de COVID-19 se precizează faptul că statele membre ar trebui să-și bazeze deciziile pe orientările Comisiei privind frontierele interne din 13 mai 2020. In respectivele orientări, Comisia a propus o abordare etapizată și coordonată pentru restabilirea libertății de circulație și pentru eliminarea controalelor la frontierele interne în cadrul UE. Ridicarea restricțiilor de călătorie și a controalelor la frontierele interne trebuie să fie un proces în etape, care să țină seama de faptul că viața și sănătatea cetățenilor au o importanță primordială şi de aceea, potrivit grupului PPE, ar trebui ca acest proces să fie analizat în paralel cu procesul de ridicare a restricțiilor pe teritoriul statelor membre. Astfel că, măsurile care trebuie luate la nivel național pentru a ridica treptat restricțiile de călătorie ar trebui să ia în considerare următoarele criterii: evaluarea apropierii situațiilor epidemiologice în statele membre; necesitatea de a aplica măsuri de limitare a răspândirii, inclusiv distanțarea fizică, dar și de a construi totodată și a menține încrederea în societăți; proporționalitatea, respectiv compararea beneficiilor menținerii restricțiilor globale cu considerentele sociale și economice, inclusiv impactul asupra mobilității transfrontaliere a forței de muncă și a comerțului transfrontalier în UE.

Davor Božinović, viceprim-ministru și ministrul de interne al Croației afirma la întâlnirea miniștrilor de pe 5 iunie a.c. că „trebuie să ne asigurăm că eliminarea controalelor se realizează în mod proporțional și evitând orice discriminare bazată pe cetățenie. Numai colaborând le vom putea oferi cetățenilor siguranța de care au nevoie pentru a-și repune viețile în mișcare”.

Acțiunea de restabilirea a circulației persoanelor în spațiul comunitar va fi coordonată de Comisia Europeană. Unele state membre stabilind eliminarea controalelor la frontierele lor interne și a restricțiilor de călătorie aferente până la 15 iunie, în timp ce altele au în vedere ca acest proces să fie realizat la sfârșitul lunii iunie. Aceasta însemnând că o relansare totală a circulației persoanelor în cadrul UE va fi posibilă la începutul lunii iulie. De altfel, comisarul UE, Ylva Johansson a cerut ca până la finele lunii iunie țările membre să-și deschidă granițele și să ridice toate controalele de la frontiere pentru cetățenii din statele membre, astfel încât să nu mai fie nevoie de carantină și nici de certificate de sănătate, proces care trebuie să se petreacă simultan și coordonat la nivelul UE. Grupul PPE solicitând, de asemenea, o redeschidere treptată, atentă și responsabilă a frontierelor Schengen interne într-un mod unificat.

La 11 iunie 2020, având în vedere îmbunătățirea situației sanitare în UE, Comisia a recomandat statelor membre să elimine restricțiile de călătorie în interiorul Uniunii Europene şi a Spațiului Schengen până la 15 iunie 2020 şi să redeschidă granițele externe ale UE pentru Balcanii de Vest din 1 iulie 2020. Grupul PPE considerând că nu pot fi prelungite inutil controalele la frontieră introduse datorită COVID-19. Însă unele state membre UE se tem de un potențial așa zis „val doi” de COVID-19 şi, ca atare, trec ușor la prima etapă de restabilire a liberei circulații prin ridicarea parțială a restricțiilor și a controalelor la frontierele interne.

Italia, deși este una dintre cele mai afectate țări de pandemia de COVID-19, și-a deschis granițele pe 3 iunie pentru călătorii din UE și Marea Britanie, guvernul italian sperând astfel să stimuleze industria turismului. O acțiune în asentimentul grupului PPE, care speră că vara nu va fi pierdută pentru cetățenii europeni care își doresc să plece în vacanță.

Franța, potrivit anunțului premierului Edouard Philippe, a permis începând de duminică, (14.06.2020) cetățenilor UE și britanicilor să călătorească fără carantină pe teritoriul francez (information.tv5monde.com). Guvernul francez oficializând redeschiderea frontierelor interne europene duminică, 14 iunie, la miezul nopții. Pentru țările din afara spațiului Schengen, Franța își va redeschide treptat frontierele începând cu 1 iulie. Pentru România data de 15 iunie a.c. vine cu noi măsuri de relaxare: se redeschid mall-urile, sălile de fitness și piscinele exterioare, crește numărul persoanelor care pot participa la evenimente, iar cei care vin din țări cu număr mic de cazuri de COVID-19 nu mai intră în autoizolare. Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că izolarea la domiciliu nu va mai fi obligatorie pentru persoanele care vin în România din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Germania a decis ridicare din 15 iunie a restricțiilor de călătorie, după ce deja din 16 martie începuse controalele la frontieră cu cinci țări: Franța, Austria, Elveția, Danemarca și Luxemburg.

Austria a redeschis brusc, joi, 4 iunie a.c., punctele sale de trecere cu aproape toate țările vecine,  iar pe 11 iunie țara şi-a redeschis complet granițele cu vecinii, cu excepția celei cu Italia, care se va deschide pe 16 iunie. Începând cu data de astăzi, 15 iunie, Belgia, conform anunțului făcut de premierul Sophie Wilmès, își redeschide granițele cu celelalte țări ale Uniunii Europene, Regatul Unit și cele patru țări Schengen din afara UE. Deși, încă din 30 mai, belgienilor li s-a permis să meargă în anumite țări vecine, cum ar fi Germania și Olanda, dar nu și în Franța, pentru a-și „face cumpărăturile” sau pentru a-i „vedea pe cei dragi”. Grecia se pregătește deja pentru sezonul turistic estival. Astfel, din 15 iunie, cele două aeroporturi principale ale Atenei și Salonic sunt autorizate să întâmpine vizitatori din aproximativ treizeci de țări, în principal din Uniunea Europeană. Aeroporturile regionale fiind programate să se deschidă la 1 iulie 2020. Elveția, începând tot de astăzi,  își va deschide granițele cu Germania, Franța, Austria, Italia și toate țările UE Regatul Unit, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Republica Cehă şi-a redeschis granițele sale cu Austria și Germania pe 5 iunie a.c., iar de astăzi își redeschide frontierele cu țările „sigure”, vecinii, dar și cu Elveția, Finlanda și țările baltice. Letonia, Estonia și Lituania au ridicat miercuri, 3 iunie 2020, restricția de carantină pentru călătorii veniți din peste 20 de țări europene. Olanda va reduce avertizările privind călătoriile turistice pentru mai multe țări europene începând tot de astăzi, 15 iunie 2020 (information.tv5monde.com).

Prin urmare, este sfârșitul restricțiilor de mișcare în spațiul Schengen, cu două excepții: Spania și Regatul Unit, care impun 14 zile de carantină călătorilor sosiți din străinătate. Se pare că Spania își va redeschide granițele terestre cu Franța și Portugalia la 1 iulie 2020.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top