Rezultatele ședinței comune AFET-INTA

de Alexandra Burnea

Deputații Comisiei pentru Afaceri Externe și Comerțului și-au reiterat vineri, 12 iunie, sprijinul copleșitor pentru poziția UE în cadrul discuțiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie cu privire la relațiile lor viitoare, regretând că nu s-au realizat până acum progrese reale și că divergențele rămân substanțiale.

Proiectul de rezoluție a fost adoptat înaintea conferinței la nivel înalt ce se va ține în 15 iunie, la care vor participa premierul Regatului Unit, Boris Johnson, președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și președintele Parlamentului European, David Sassoli. Eurodeputații nu sunt de acord cu actuala abordare fragmentară a guvernului britanic și subliniază că un acord cuprinzător este în interesul ambelor părți. Faptul că Marea Britanie alege doar anumite politici și accesul la piața unică după Brexit este „inacceptabil” pentru UE. Proiectul de rezoluție, care a avut contribuții din partea a 17 comisii a fost adoptat cu 85 de voturi pentru, 6 împotrivă și 17 abțineri.

Proiectul de rezoluție reiterează, de asemenea, sprijinul deplin al Parlamentului pentru negociatorul șef din partea UE, Michel Barnier, în discuțiile sale cu Marea Britanie, pe baza mandatului politic ce i-a fost acordat de statele membre și de rezoluțiile Parlamentului.

Implementarea deplină a Acordului de retragere, inclusiv în ceea ce privește drepturile cetățenilor, este o condiție preliminară pentru a asigura încrederea necesară pentru încheierea unei tranzacții privind viitoarea relație.

Deputații invită părțile să asigure o punere în aplicare strictă a Protocolului privind Irlanda și Irlanda de Nord. Textul subliniază că aprobarea Parlamentului pentru orice viitor acord comercial cu Marea Britanie este condiționată de acordul guvernului britanic pe condiții de concurență echitabile (reguli și standarde comune) în domeniul protecției mediului, standardelor de muncă și ajutorului de stat, și la încheierea unui acord privind pescuitul. Până în acest moment, Regatul Unit nu s-a angajat în negocieri cu privire la dispozițiile care asigură concurența egală.

Reamintim că UE și Marea Britanie au semnat și ratificat Acordul privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană și Declarația politică privind viitoarele relații în octombrie 2019. Uniunea Europeană este în negocieri cu Marea Britanie din martie 2019 pe baza unui mandat pe care Parlamentul European l-a sprijinit și în februarie 2020. La 1 ianuarie 2021, Regatul Unit va ieși din uniunea vamală a Uniunii Europene și de pe piața unică.

Foto: © Copyright European Economic and Social Committee

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top