Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) consideră că declarațiile Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate privind ”opțiunea personală în favoarea Chinei” pe fondul schimbărilor geopolitice, a stârnit multe controverse.
Într-un interviu oferit în exlusivitiate pentru Caleaeuropeană.ro, deputatul european Vlad Nistor a precizat că aceste declarații ale înalutului oficial Josep Borrell sunt ”ciudate” și îl critică pentru lipsa de obicetivitate: ”Un înalt demnitar trebuie, obligat, să isi controleze pozițiile. Borrell în numele cui vorbea, făcea o predicție, o analiză personală sau avea autoritatea Comisiei Europene în spatele său și pe cale de consecință un accent strategic al Consiliului și al celor 27 de state membre? Eu cred că nu.”
În acest context, Vlad Nistor a apreciat reacția Germaniei: ”Cea mai intersantă a fost a cancelarului Angela Merkel, care a declarat cu maximă claritate obligativitatea supraviețuirii alianței tradiționale firești dintre Europa și Statele Unite ale Americii”.
De asemenea, Vlad Nistor speră ca Europa să nu cadă în ”brațele Chinei” și reiterează importanța ca diplomații, Comisia Europeană, liderii statelor membre, politica de ansamblu a politicii Uniunii Europene să înțeleagă că lumea asiatică este ”fundamental diferită de a noastră, că valorile Asiei nu sunt valori occidentale ale Uniunii Europene și ale SUA si pe cale de consecință, o Europă care se îndreaptă atât de repede spre o apropiere excesivă de Asia, nu poate decât să eșueze.”
Potrivit europarlamentarului, doctor universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București, subliniază că prin deicizia Occidentului, China se folosește de avantajele manufacturiere: ”Totul se fabrică în China datorită unei decizii a Occidentului. Occidentul nu a înțeles viziunile strategice ulterioare. Centrul de greutate al Europei trebuie mutat către alte state asiatice, dar timpul e prea lung și nu în favoarea noastră, ci tot în favoarea Chinei.”
Referitor la viitoarele relații cu Republica Populară chineză, Vlad Nistor consideră că în ciuda consecințelor dezagreabile provocate de globalizare, ”asta nu înseamnă că pe termen mediu și lung nu trebuie reconstruită o relație cu Republica Populară chineză, dar trebuie văzut cum se reconstruiește această relație.”
Acest articol a aparit pe www.caleaeuropeana.ro