„Războiul legislativ” împotriva Chinei

de Alexandra Burnea, asistent acreditat la Parlamentul European

 

China a încălcat Regulamentul Sanitar Internațional promulgat de Organizația Mondială a Sănătății, în special obligațiile notificării și schimbului de informații în timp util – asta susțin din ce în ce mai multe state. Astfel, China ar putea fi trimisă în judecată pentru daunele enorme pe care le-a provocat coronavirusul peste tot în lume, care se crede că s-a răspândit din Wuhan. În 2002, SARS s-a răspândit din provincia Guangdong. Până în 2003, aceasta se răspândise în 28 de țări, și au fost înregistrate 774 de decese. Cifra poate părea acum mică, în comparație cu victimele Covid-19, dar, dacă China nu ar fi încercat să ascundă epidemia, numărul victimelor ar fi putut fi și mai mic. SARS a condus la noua reglementare internațională a OMS, adoptată în 2005[1] și obligatorie pentru toate statele membre OMS, inclusiv China. Regulamentul se referă, printre altele, la SARS și alte boli similare, și stabilește obligația statelor membre de a împărtăși informații relevante în cadrul OMS în termen de 24 de ore de la constatare.

Mai multe țări consideră că eșecul Chinei de a furniza informații în mod transparent către OMS reprezintă o încălcare a obligației legale pe care China le-o datora tuturor statelor, în conformitate cu dreptul internațional și pentru care acum vor să o tragă la răspundere, invocând dreptul la o cale de atac în justiție. Povestea doctorului Li Wenliang arată că statul nu dorea ca informațiile despre virus să devină publice și că cei care au îndrăznit să vorbească despre asta au fost amenințați sau trimiși la închisoare[2]. PCC a ținut secret informații cruciale timp de mai multe săptămâni[3], atât față de cetățenii chinezi, cât și la nivel internațional, și există un consens general că, dacă China ar fi recunoscut la timp, mii de vieți ar fi putut fi salvate.

Potrivit unui grup de reflecție și analiză internațională din Londra[4], China poate fi trimisă în judecată în conformitate cu dreptul internațional pentru ascunderea inițială a pandemiei care a provocat peste 60.000 de morți și miliarde de dolari în daune economice. Conform raportului, daunele se ridică la cel puțin 3,2 lire sterline (6,5 trilioane de dolari), cheltuite doar de națiunile G7. În plus, 15 membri ai partidului conservator din Marea Britanie cer „revizuirea” relațiilor dintre Londra și Beijing. De altfel, China ar datora australienilor cel puțin suma despăgubirilor provenite din sprijinul fără precedent de 130 de miliarde de dolari al prim-ministrului Scott Morrison.

Australia solicită aliaților săi sprijin pentru a determina pe viitor sursele majore de focare. Prim-ministrul a discutat un astfel de plan într-o serie de apeluri telefonice cu liderii din SUA, Franța, Germania și Noua Zeelandă. În plus, Morrison vrea ca OMS să aibă pe viitor capacitatea de a trimite echipe de investigatori pentru a determina factorii din spatele unui astfel de focar. El a comparat investigatorii cu inspectorii de arme trimiși în alte țări ce verifică programele de dezarmare, și a declarat că întreaga lume „ar dori să aibă o evaluare independentă a modului în care s-a produs acest lucru, astfel încât să ne putem învăța lecțiile și să nu se mai poată repeta.” La 17 aprilie, ministrul afacerilor interne, Peter Dutton, a cerut o mai mare transparență din partea Chinei cu privire la originile coronavirusului[5].

Mai mult decât atât, Statele Unite au făcut presiune ca Haga să oprească exporturile unei firme de semiconductori către China[6]. Olanda se luptă să găsească un echilibru între angajamentele comerciale și distanțarea ideologică față de Beijing. Inițial, guvernul olandez oferise o licență de export de supercipuri către China. Dar, potrivit Reuters, SUA au început o campanie agresivă de blocare a exportului, ceea ce a stârnit un conflict diplomatic între Haga și Beijing. Amintim aici și de problema măștilor tip ffp2, trimise de China în luna martie, care au fost ulterior refuzate de spitalele olandeze deoarece erau defecte[7], precum și de refuzul Chinei de a mai trimite echipamente medicale Olandei, după ce aceasta din urmă a decis schimbarea numelui reprezentanței sale din Taiwan prin includerea cuvântul Taipei[8].

La sfârșitul lunii aprilie, Trump a declarat că guvernul chinez ar fi putut opri răspândirea virusului și că America va solicita daune, existând „mai multe moduri în care pot fi trași la răspundere” pentru pandemie[9]. Mai mult, agențiile americane de informații „vor continua să examineze riguros informațiile pentru a determina dacă focarul a început prin contactul cu animale infectate sau dacă a fost rezultatul unui accident la un laborator din Wuhan.” Guvernul chinez a negat cu tărie că virusul a pornit din laborator, ba mai mult a sugerat că armata americană l-ar fi creat. Avocatul general din Missouri, Eric Schmitt, a acuzat China de neglijență, că a mințit restul lumii și a dat în judecată guvernul pentru felul în care a gestionat focarul[10], spunând că răspunsul Chinei a dus la pierderi economice devastatoare pentru stat.

Grupul de avocatură Berman din Florida a înaintat un proces de șase trilioane de dolari împotriva Partidului Comunist Chinez, susținând că au ascuns date despre Covid-19 și nu au reușit să alerteze restul lumii în timp util. Un hotel din Cortina d’Ampezzo, regiunea Veneto din nordul Italiei, a dat în judecată Ministerul Sănătății din China și cere daune, acuzând oficialii că nu au oferit informații legate de virus suficient de devreme, astfel încât guvernul italian să fi putut lua măsuri de protecție la timp[11]. ONG-ul israelian Shurat HaDin intenționează, de asemena, să dea în judecată China pentru neglijență în combaterea coronavirusului. Procesul va fi înaintat în SUA, deoarece „majoritatea celorlalte țări se tem de implicațiile puterii economice a Chinei”[12]. Un avocat egiptean, Mohamed Talaat, a înaintat un proces prin intermediul ambasadei chineze la Cairo, solicitând Chinei să plătească 10 trilioane de dolari pentru daunele cauzate de coronavirus în Egipt. Talaat a declarat că l-a îndemnat pe președintele Egiptului pe rețelele de socializare, să preia cazul și să formeze un comitet de experți în drept internațional, care ar ajuta să ducă problema la cele mai înalte autorități[13].

Tabloidul Bild din Germania a lansat un atac dur și a publicat o „factură” care solicită Chinei 24 de miliarde de euro pentru veniturile din turism pierdute în martie și aprilie, 50 de miliarde de euro pentru întreprinderile mici și alte 149 de miliarde de euro dacă PIB-ul german scade cu 4,2% în 2020. Scrisoarea deschisă este adresată președintelui chinez, iar răspunsul din partea purtătorului de cuvânt al ambasadei chineze în Germania către redactorul-șef al Bild a fost prompt, negând toate acuzațiile și menționând că publicația alimentează naționalismul, prejudecățile și xenofobia, în special împotriva chinezilor[14]. Angela Merkel a cerut Chinei să comunice mai multe informații despre Covid-19, iar ministrul Dezvoltării din Germania, Gerd Müller, a pus sub semnul întrebării sinceritatea Beijingului cu privire la originea pandemiei.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat că China are o „înțelegere diferită a ordinii internaționale.” El a mai adăugat că actuala criză a coronavirusului a accentuat rivalitatea dintre SUA și China, deoarece ambele puteri se învinovățesc reciproc pentru răspândirea pandemiei[15]. De aceeași părere este și fostul ministru de externe britanic, William Hague, care a declarat că China nu „joacă după regulile noastre” și nu este un partener de încredere. Comitetul pentru afaceri externe al parlamentului britanic a avertizat că o campanie de dezinformare orchestrată de China „costă vieți britanice”[16] în lupta împotriva coronavirusului. Ambasadorul chinez în Marea Britanie a respins toate acuzațiile și a menționat că „această dezinformare cu privire la mușamalizarea Chinei, să ascundă ceva – acest lucru nu este adevărat”.[17]

Diplomații chinezi au cerut în mod repetat oficialilor din alte țări să nu politizeze ceea ce este o situație de urgență pentru sănătatea publică. Statele vătămate ar putea „pedepsi” China prin restrângerea legăturilor comerciale, impunerea de sancțiuni, confiscarea activelor sale internaționale, restricționarea călătoriilor sau prin alte gesturi simbolice. Este însă nevoie de o cooperare internațională semnificativă și putere de punere în aplicare, în special având în vedere influența economică a Chinei. Acest lucru s-ar putea dovedi suficient pentru a descuraja neglijența în cazul viitoarelor crize de sănătate publică.

Foto: © Parlamentul European

 

 

[1]https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2007/pr31/en/

[2]https://www.washingtonpost.com/world/2020/02/01/early-missteps-state-secrecy-china-likely-allowed-coronavirus-spread-farther-faster/

[3]https://www.nytimes.com/2020/02/01/world/asia/china-coronavirus.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage.

[4]https://henryjacksonsociety.org/publications/coronaviruscompensation/

[5]https://www.theguardian.com/australia-news/2020/apr/22/australian-pm-pushes-for-who-overhaul-including-power-to-send-in-investigators

[6]http://www.rfi.fr/en/science-and-technology/20200504-the-netherlands-lands-in-crossfire-in-us-china-trade-war-coronavirus-asml-superconductor

[7]https://www.dw.com/en/coronavirus-netherlands-recalls-defective-masks-bought-from-china/a-52949216

[8]https://www.info-sud-est.ro/olanda-ridica-nivelul-reprezentarii-in-taiwan-si-provoaca-furia-si-amenintarile-chinei-comuniste/

[9]https://www.theguardian.com/world/2020/apr/28/trump-says-china-could-have-stopped-covid-19-and-suggests-us-will-seek-damages

[10]https://www.cnbc.com/2020/04/24/lawsuits-outrage-over-chinas-handling-of-the-coronavirus-pandemic.html

[11]https://www.mirror.co.uk/news/world-news/coronavirus-hit-hotel-italy-ski-21905905

[12]https://www.jpost.com/health-science/israel-us-law-firms-sue-china-for-trillions-of-dollars-over-coronavirus-625128

[13]https://www.arabnews.com/node/1654456/middle-east

[14]http://www.china-botschaft.de/det/sgyw/t1770161.htm

[15]https://www.politico.eu/article/europe-has-been-naive-about-china-josep-borrell/

[16]https://www.telegraph.co.uk/politics/2020/04/05/chinas-orchestrated-disinformation-campaign-costing-lives-mps/

[17]https://www.theguardian.com/world/2020/apr/23/from-italian-hotel-to-us-state-coronavirus-lawfare-takes-hold

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top